Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

Skoda Rapid 1.2 TSI

Motorizare: 1.2l, 90CP, 170nm

Exterior:

Gusturile nu se discuta, dar dupa mine e o forma cu unghiuri ascutite, banala, nu iese cu nimic in evidenta, dar corect construita. Jante pe 16, plafon panoramic, luneta prelungita, destul de ok. Vopsea de slaba calitate (la un sedan albastru nemetalizat , s-a exfoliat capota din fata, explicatia fiind “un lot cu vopsea slaba” )

Interior:

Plastic tare pe plansa de bord, comenzi asezate conventional, butoanele acolo unde te astepti sa le gasesti, din nou nu exceleaza. Pielea pe volan si schimbator pare subtire, in orice caz de slaba calitate. La 15000 km, pe schimbatorul de viteze se observa o exfoliere accentuata.

Scaune sport:

Incomode, cu tapiserie neagra cusuta in romburi, destul de pretentioasa daca ai copil mic. Daaar, arata foarte bine. Cel putin in combinatia cu caroseria alba, era de vis. Scaunele normale cred ca sunt mai ok, cu spatele meu destul de “pretentios” (adica defect)

Spatiu de depozitare:

In cotiera rabatabila, in consola centrala, in usi si sub scaunul soferului – merge, desi mie mi-ar mai fi trebuit unele.

Climatizarea:

face bine fata, caldurilor de august, dar are destul de furca in combinatia cu plafonul panoramic, care desi e demential, vara cam transforma habitaclul in cuptor. NU am suferit de cald.

Sonorizare:

Slabuta, nu avea decat difuzoare pe fata si doua twitter-e tot in fata. Ma rog, face ceva zgomot acolo, nu e rau, dar na, e loc de mai bine.

Ansamblare:

Corecta, fara lufturi deranjante, fara “greieri” de habitaclu. Specific Skoda, nici genial nici ingrozitor.

Motoras 1.2 TSI 90CP (distributie pe curea):

Vivace dar cu limite (pe care nu e greu sa le atingi in trafic). Turbina intra in functiune pe la 2000-2500 rpm, dar pana acolo (adica in traficul de oras), tragi de ea. Nu se preteaza la mersul sportiv, evident, dar nici nu te faci de ras la drum intins. Consuma ulei. La un drum de vreo 3500 km, am completat aproximativ 1l. Am inteles ca e normal, nu stiu ce sa zic.

Cutia de viteze destul de imprecisa

Stabilitate:

Slabuta, sasiul isi arata limitele pe drumuri virajate.

Portabagajul:

Decent pentru bagajele a 2 persoane pentru 7 zile. Sunt misto rau barele cu carlige pentru cumparaturi si plasele pentru bagaje (optionale).

In concluzie,

Skoda Rapid e o masina pe care NU as mai da odata 11 – 12000 (nu stiu daca mai mult) de euro, mai ales ca din discutii a rezultat ca e o alternativa la Dacia Logan. Ca pret…stilul specific grupului din care face parte, aparent ieftina, dar in afara de volan si scaune totul e optional (exagerarea e evidenta sper. În realitate veti vedea ca aveti o lista enorma de optionale care maresc pretul final fara a baga de seama). Depinde de gusturi si de buget, insa daca am bani de optionale multe nu imi cumpar Rapid, care e o masina de buget, pe care eu o vreau cat mai jos ca pret. Ma rog, e o chestie subiectiva. Daca as mai avea 20 de ani si as primi-o de la parinti , cu scaune sport, plafon, jante, etc, probabil ca as fi foarte bucuros.