Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

Cu Suzuki la revizie – II

Decizia:

Decid sa raman pentru revizie. Chiar daca puteam sa plec doar cu acel upgrade de soft, pentru ca voiam ma lamuresc despre unele probleme de care ma lovisem de cand am luat masina.

Le discutasem si cu consultantul de service care imi spusese ca sunt rezolvabile pe garantie.  Mi se spune ca pot sa astept in incinta showroomului unde se poate viziona pe televizor ceea ce se petrece in service sau pot sta in atelier sa asist daca doresc. Conditia a fost sa nu intru sub masina cat timp aceasta este ridicata pe elevator. Decid sa raman in service sa vad ce se petrece.

Desfasurarea:

Prima data la masina soseste un domn cu un fel de diagmoza pe care o conecteaza la aceasta. In acest timp era asistat de alta persoana (despre care ulterior am am aflat ulterior ca este mecanicul care s-a ocupat de schimbul de ulei). Cei doi vorbisera despre oferta cu softul, indraznesc si il intreb pe domnul cu diagnoza la ce interval va aparea acum martorul de schimbat ulei.

Acesta mi-a raspuns sec: “la fel ca si data trecuta” incomodat de intrebarea mea.
In 10-15 minute masina gata resoftata si a fost preluata de colegul domnului diagnosticar. Ati crede ca toti sunt identici, si urmeaza o noua portie de greata. Gresit! Mecanicul care a schimbat uleiul a fost foarte comunicativ. Dupa ce a verificat temeinic articulatia masinii m-a atentionat ca trebuiesc schimbate placutele de frana fata (ceea ce mi-a fost spus si la prima revizie). Dupa ce a schimbat uleiul, filtrul de ulei si cel de aer a ajuns la cel de polen pe care mi-a spus ca nu trebuie sa il schimb deoarece arata ca nou. A coborat maina de pe elevator si mi-a spus ca este gata, urmeaza testul de suspensie si standul de frane si voi putea pleca. Bun asa, doar 50 de minute si am terminat, dar ciudat fost ca nu am aflat nimic despre directie despre care ii spusesem consultantului de service ca are un zgomot dubios si de cutia de viteze care se incapataneaza sa nu intre exact cand ai nevoie mai mare in treapta 1 si marsarier.

Surpriza:

Termina testul suspensiei, testul franelor scoate masina afara si inteb nedumerit despre viteze si directie. Acesta amabil il cheama pe consultantul service care ajunge repede insotit de un alt domn inginer consultant service. Verifica masina si imi spun ca nu sunt probleme. Insist si le arat cum directia face zgomot la miscarea scurta a volanului cand masina sta pe loc. Incearca sa ma convinga ca nu sunt probleme dar pana la urma mecanicul​ care a schimbat uleiul ii convinge ca este o problema si trebuie rezolvata. Iar service, elevator, desfacut scut motor, desfacut un surub de la cutia de viteze bagat vaselina pus totul la loc afara.

Afara, surpriza: acelasi zgomot🤔. Consultantii service incearaca sa ma convinga ca nu este nimic stricat, ca totul este in imaginatia mea si pentru a vedea aduc un Suzuki de testdrive identic cu al meu.

Prin compararea celor doua au realizat diferenta.

Problema:

Cei doi ingineri mi-au spus ca trebuie sa las masina acolo, ca  trebuie sa inregistreze audio si video zgomotul pentru al trimite in Japonia ca sa poata obtine aprobarea de a schimba caseta de directie. Mecanicul de la ulei le-a spus ca ungerea cu vaselina a fost facuta gresit si trebuie repetata operatiunea. Deci service, elevator, scut motor, surub vaselina, miscat volan, vaselina, pus totul la loc afara. Din fericire acum zgomotul abia se mai auzea fiind aproape identic cu cel de la cea de test drive.

Cutia de viteze:

Acum ca am rezolvat cu directia cum ramane cu schimbatul vitezelor ii intreb. Dupa ce testeaza pe loc imi raspund ca totul functioneaza bine, noroc cu mecanicul care a schimbat uleiul care iarasi le spune domnilor ingineri ca si lui i s-a parut ca nu intra tocmai bine in viteze…si “minunea” se intampla😀.  Cand un domn inginer incearca sa plece de pe loc cu masina aceasta nu a vrut sa intre in viteza. Deci service, elevator, scut motor, verificat ulei cutie viteze, aerisit sistemul hidraulic al ambreiajului, pus totul la loc afara. Masina pare ca​ intra mai usor​ in viteze dar ca sa ma convinga imi povestesc cum viteza 1 si R nu sunt sincronizate la toate masinile si asa se intampla. “Curios”, le-am raspuns , “pentru ca am avut ocazia sa conduc destul de mult trei masini noi si mult mai multe second hand, care nu se “incurcau in viteze”.

Cea mai mare bila alba o am pentru mecanicul care a efectuat revizia. Fara el, schimbam filtru de polen, placute si nu aveam nici masina ok.

Sper sa ramana angajat in continuare… (ai auzit Dab Auto Serv?)

Intr-un final ajung la caserie.

Costul final al reviziei a fost 801 lei (schimbul de ulei, filtrul de aer, filtrul de ulei) iar restul operatiunilor au fost efectuate pe garantie.