Da, hai ca m-am luat cu noul site si am neglijat scrisul…
Am condus de curand Suzuki Vitara (It lives!, da), noul vitara din 2018, adica vitara din 2015 / 2016 cu niste crom si alte stopuri si mai ales….motorul de 1.0 litri. Da, domnule , SUV cu motor de 999 cmc. Bine, nu ca ar fi singurul, vezi Jeep Renegade, Hyundai Kona, etc.
Ce atrage atentia la masinuta asta
De la versiunea de echipare medie, ai tractiunea allgrip chiar si pe motorizarea de masina de spalat. Ce mi-a spus insotitorul meu din test drive si am si retinut a fost ca blocul motor e din aluminiu (de parca ar fi singurul) si ca in fabrica masinile sunt construite de roboti, supervizati de oameni :D. Zicea domnul de la drive test ca Suzuki a devenit brand de sine statator (ce o insemna asta), dar mai ales ca transmisia allgrip e vanduta catre Volvo. Daca e adevarat, ori transmisia e foarte tare, ori Volvo …. 🤨. Cred totusi in prima varianta, in conditiile unui motor normal…
Revenind la Suzuki Vitara…
avem de-a face cu acelasi model, deja pe piata de cativa ani buni, echipat pana in 2018 de “nemuritorul” 1.6 l, aspirat de 120 CP si 155NM. In afara de stopuri si niste chestii lucioase pe grila radiatorului nu am sesizat diferente. In interior cel putin, totul e identic. Varianta pe care am vazut-o la test drive (Spirit, parca), are cam tot ceea ce soferul modern (a se intelege si cei care au facut scoala pe hidramata si care nu stiu sa dea cu spatele sau sa parcheze lateral) are nevoie in ziua de azi, adica: senzori de parcare, asistent privind mentinerea benzii de circulatie (uuu, tare asta nu? Poate ca nu ar trebui sa aiba permis cei care nu sunt in stare sa mearga drept?), pilot automat cu sistem de mentinere a distantei fata de masina din fata, cititor de semne de circulatie, si multe altele. Electronica sa traiasca. Daaar, revin si arat: MASINA AIA NU ARE MOTOR !!!! (revenim si la asta).
Interiorul la modul general:
Cumva…un fel de Aro 10 modern. De fapt…un Vitara. Corect montat, fara lufturi deranjante, plastic tare, fara briz briz-uri aiurea, chiar spartan as zice. DAR NU E URAT. Ceea ce e diferit fata de masina mea sau de altele conduse recent e senzatia ca intreaga cabina e compusa din doua bucati separate, pe linia de separate fiind tu, cel de la volan. Mai exact, postul de conducere (ceasurile de bord, volanul) nu are unitate (in cuget si simtiri) cu pasagerul din dreapta si nici macar cu scaunul soferului.
Plansa de bord
E “din alt film” fata de scaune si restul masinii. Bordul este ingust, consola centrala foarte joasa simtind cumva lipsa unei cotiere, a unor spatii de depozitare reale, nu ma refer la patratelele alea pentru paharul de iaurt (ca doar vorbim de soferi moderni, nu?).
In partea centrala observam omniprezenta tableta de comanda cu touch screen, in loc de butoane clasice, dar nu inglobeaza si comenzile pentru aerul conditionat, care sunt cu o generatie in urma fata de aceasta, cam de acceasi varsta cu comenzile pentru scaunele incalzite, plasate in prim-planul singurului loc in care ai putea sa iti tii telefonul spre exemplu… Daca ai un telefon gen caramida, cum stiu cateva modele ai cam incurcat-o pentru ca nu prea ai unde sa il tii. Dar astea sunt detalii, nu te-a pus nimeni sa dai multi bani pe un telefon urias…
Ei ziceau ca au mai rezolvat din problema lag-ului, dar inca sunt in urma, dupa mine. Poate altora li se va parea ok. Oricum, moda actuala cu tableta la orice, fara a putea sa optezi e…. whatever. Sa ne concentram pe lucruri serioase
Scaunele….
Cam ca de bucatarie, cumva. Stiu ca sunt rau, ca oamenii aia mi-au dat sa le conduc masina, dar au avut destule laude de la altii, incantati sincer de masinuta. Si eu sunt sincer, dar nu asa incantat. Nu am sesizat nicio urma de sustinere laterala reala a scaunelor, dar probabil e chestie de obisnuinta, eu conduc o masina cu accente sportive (cred). Cam la fel sunt si banchetele din spate, ok, cam ca intr-un microbuz modern…destul de in regula. Nu te „streseaza” cu o fractionare multipla sau suporti de pahare, ori guri de ventilatie sau cine mai stie ce briz briz. Dar poti sta pe ele, nu sunt rigide, deci nu ai a te plange, da?
Pozitia de condus.
Inalta, ok, cu limitele generate de scaunele. Cred ca pe drum lung e destul de obositoare , dar nu am ce sa comentez pentru ca am avut permisiunea sa conduc vreo 2 km, pe asfalt, drum drept. Scaunul soferului de la modelul condus nu avea sustinere lombara, ceea ce pentru mine si spatele meu nu e deloc ok. Am observat si mi-a placut ca tapiseria pare rezistenta in timp, manerele usilor sunt rezistente la mizerie, desi intreaga fata de usa e din plastic, nu e foarte rau.
In rest, nu mi-a atras nimic atentia nici de bine nici de rau, e doar ….
Motor. 1.0 l (wow), 112 cp, 170 NM. The downsizing strikes again.
Adica, Suzuki a renuntat la un motor “cinstit” de 1.6l, 120 CP, si 155NM, pentru ca era destul de vechi, dar dupa mine facea fata ok pe Vitara, pentru a fi in rand cu producatorii ceilalti si a venit cu chestia asta in trei cilindri, de 1.0, cu turbina care trebuie sa care in spate o masina de cam 1350 kg. Da, are bloc motor din aluminiu (se incalzeste rapid, se raceste la fel), e aerisit in compartimentul motor dar e prea mic!!!
In plus, pe langa greutate, masina are coeficientul aerodinamic al unui frigider, cu formele sale dure si colturoase. Acum ma gandesc si eu…cat de dur poti sa fii cu motor de 1.0? 😈
Pe drum
Mi s-a parut lesinat, trebuie turat serios pentru un demaraj decent. Noroc ca nu urla la 3500-4000 rpm. Acum, ce sa zic…lesinat mi s-a parut mie, dar daca nu esti vitezoman, poate e chiar ok. Cutia de viteze e mediocra in ceea ce priveste precizia. Levierul cutiei de viteze e prea jos, comparat cu pozitia soferului, dar poate pe unii nu ii deranjeaza. Am observat si eu. Nu imi place nici ca suspensia pe spate e semi-independenta, cu bara de torsiune, ceea ce face masina mai putin confortabila pe drumuri denivelate (unde se presupune ca folosesti un SUV).
O alta constanta a motoarelor “la moda” este aceea ca nu poti sa faci frana de motor, pentru ca inertia caroseriei e mult prea mare si asta inseamna ca trebuie sa folosesti frana de serviciu mai des, adica placute de frana mai usor de consumat (acum, eco fiind, se consuma foarte repede) adica preturi mai mari, adica naspa. Vitara nu face exceptie…
Ceea ce e amuzant, e ca acum motorul de 1,4 l, cu 140 cp, pare vis pe langa noua sute si ceva de cmc, cat are varianta ieftina. Si iata cum ratusca cea urata, motorul care era mic acum ceva vreme (in 2005,spre exemplu, pe Focus, Fiat, Hyundai, VW, aveai motor, evident aspirat, de 1,4 cu 80CP) si nu il cumpara nimeni pentru ca era aiurea , a devenit varianta acceptabila de motorizare, cu turbina. Daaaar, asta vine cu un pret, adica 1000 si ceva de euro in plus, la Suzuki. In cifre, fata de 1.0 -112 cp, avem vreo 30 cp in plus si vreo 60 NM, ceea ce e bine. Dar cel mai bine e ca e in 4 cilindri.
Nu am primit de la dealerul din Ploiesti preturile de service, pe motiv ca nu sunt elaborate inca… sa fie la ei acolo, mie nu mi se pare ok sa iau o masina si sa imi ceara ei dupa aia cat au chef la revizie ca sa pastrez garantia la motor. Care garantie e de zece ani zic ei, 3 ani cumva si 7 ani de la nush cine… sa fie primit, ca au nevoie de noroc cu motorul asta pe un SUV. Macar domnisoara de la vanzari si-a dat silinta sa ma sune sa imi spuna ca nu are preturile…tot e ceva.
Ca pret…aproximativ 18000 euro varianta Passion cu o culoare metalizata si motorul de 1.0. ce am obtinut in show-room, a fost un aproximativ 15500 pentru masina de showroom, rosu cu negru (deci culori metalizate), si fabricata in 2018, cu reducerea de la rabla. Tinand cont ca totusi suntem la inceputul lui 2019, pretul e mai mult decat ok. Daca avea motorul de 1.6, eram primul la coada sa cumpar masina. Asa…ma mai gandesc putin, as trece peste plasticaraie, peste aproape orice, dar in compania unui motor serios…
Per ansamblu,
Masina e corect ansamblata, corect dotata, cu motorul de 1.4l, aproape corect motorizata, daca ai 18-19000 de cheltuit, merge cumparata. Eu de banii astia as lua un Duster diesel , evident. Dar e chestie de optiune personala…
