Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

Vredestein Ultrac Vorti

A venit caldura. Cum am constatat ca anvelopele de vara Vredestein sunt de luat in calcul.

Acum un an in primavara am fost pus in dificila postura de a-mi cauta anvelope de vara. Trecusera cativa ani buni peste Michelin-urile mele de vara si trebuiau inlocuite. Bugetul era limitat deci obligatoriu o anvelopa de buget. 

Alegerea

Ce sa aleg? Toate erau cam la fel: clasa C la franare pe carosabil umed in cel mai bun caz si foarte zgomotoase. Dupa lungi cautari mi-au atras atentia Vredestein Ultrac Vorti care costau foarte putin peste o anvelopa de buget.

Despre anvelopele Vredestein auzisem ca in trecut “erau forta” ca anvelope de iarna dar s-au stricat cu timpul pe masura ce vanzarile au crescut. 

Desi este pe piata din 1909, compania Olandeza Vredestein a fost cumparata in 2009 de Apollo Tyres, o firma din India.

Ati crede ca am abandonat ideea de cauciuc indiano-olandez dar…..nu. Daca tot nu joc la loto, m-am hotarat sa incerc anvelopele de vara Vredestein Ultrac Vorti design by Giugiaro. In poze aratau bine iar la dimensiunea de 225/45R17 94Y XL au clasa de aderenta B iar zgomotul in mers este de 70db.

Cu toate astea sunt mult mai ieftine decat Michelin, comparabile cu cele de buget la pret. 

Surpriza

Risti si……prima dezamagire, dupa montaj desi erau ca dimensiune potivita jentii, aratau de parca erau mai late, ca si cum banda de rulare este mai mare decat latimea jantei, aratau dreptunghiular. 

Surpriza placuta a venit cand am pus masina in miscare, ma asteptam sa am balans pe viraje sa am senzatia ca merg pe gelatina dar nu. 

Masina ia curbele ca si cand ar fi pe sine. Parca si directia a devenit mai precisa. Ai feed back, simti ce se intampla cu rotile. Aderenta este super atat pe uscat cat si pe carosabil umed, cu aceste anvelope de vara Vredestein.
In ciuda faptului ca anvelopa pare mai lata decat janta, talonul este foarte rigid. Denivelarire se resimt mai tare decat cu anvelopele precedente dar nu afecteaza confortul. La cat de stabila a devenit pe viraje si aderenta sporita pe carosabil umed nici nu mai conteaza un strop de rigiditate.

Dupa doua sezoane si 10000 km, anvelopele mele Vredestein Ultrac Vorti arata bine. Nu s-au uzat prematur desi au fost abuzate atat in oras, pe autostrada si drumuri virajate de munte. S-au dovedit o alternativa premium la pret de anvelope de buget.