Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

C.N.A.I.R. si drumul spre Iasi…

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.) e practic “prelungirea” statului in ceea ce priveste drumurile nationale. Nu e ca si cum ar fi o primarie responsabila de unele strazi din orasul X. C.N.A.I.R. e institutia care vegheaza sa platim rovinieta si daca nu, ne da amenda.
Ei, daca stai in oras nu e problema. Dar atunci cand ai masina noua sau pur si simplu, vrei sa te plimbi/deplasezi din orasul A in orasul B, te lovesti de activitatea C.N.A.I.R.

Cum te poti lovi la propriu daca nu esti atent.


Asadar, pe DN2 (E81), Bucuresti – … Moldova, de la iesirea din Sinesti, pret de cativa kilometri buni, pana faci stanga spre Fierbinti, drumul devine “capcana pentru hoț”. Dar nu hoțul care trebuie, evident. (Doar la figurat, cum e si numele filmului :).)

Pe vremuri, drumul era unul pe doua benzi, marginit de niste copaci seculari, era vis.
Apoi, mai marii au decis ca drumul trebuie largit si au taiat copacii, largind drumul cam cu jumatate de banda pe sens. Asa am mers multi ani, era ok. Adica, se circula destul de fluent, fara mari incidente. Adica, am auzit de accidente fara numar pe DN2, insa nu in bucata la care fac eu referire.

Din anul Domnului 2019, mai marii C.N.A.I.R., au decis iarasi:

Au decis ca se vor termina accidentele intre Rm Sarat sau Vaslui sau ce vreti si Iasi sau orice alta localitate. Cum? Simplu: intre Sinesti si Movilita alterneaza benzile de mers. Adica, pornesti pe doua benzi pe sens, prinzi ceva viteza si te trezesti fata in fata cu separatoarele de sens, care te fac din om ne-om.

Practic , in situatiile specifice zilelor de vineri, duminica si sarbatori legale, am reusit sa gatuim drumul , pe ambele sensuri, astfel incat sa pleci nervos din Bucuresti si sa te intorci crizat.

Cum de ce? Simplu:

Daca esti din Bacau (sa zicem) si ai de mers cateva sute de km cu o medie de 30-40 km pe ora in sectoarele de drum alese, mai poti fi happy? Not!
Faza si mai interesanta e ca sectoarele de drum baricadate sunt in afara localitatilor, deci… eu nu inteleg nimic. Dar sigur undeva e o doza de logica in asta.
Doar observ aglomeratii pe care le vedeam rar pe DN2. Acum, avem un fel de Valea Prahovei la campie.

Daca nu ar fi de plans, ar fi de ras…

Am mai discutat cu oameni care circula spre Moldova. Nimeni nu e fericit cu noua delimitare a benzilor. Ma gandeam cum ar fi sa ai o urgenta reala. Sau sa fii cu ambulanta pe banda ingusta, cu un camion sau orice fel de adormit in fata. Horror. Am avut pe intoarcere viteza de 37-40 km/h IN AFARA LOCALITATII!!! E putin anormal, nu credeti?

Week-end-ul asta am mai observat ceva:

Pare ca sistemul le place oficialilor. De aceea vor sa il implementeze si dupa Urziceni (spre Buzau). Sau asa arata drumul. 

Deci pe principiul “#sîeu” (care, by the way, nu m-am prins ce trateaza cu referire la drumuri), daca tot nu primim autostrada, nu mai avem  nici drum national :). Si chiar platesc taxa de drum de fiecare data, pe cuvant :). Ca sa nu mai zic despre:

  • bizonii care iti taie calea unde se trece de la doua benzi la una, pentru ca ei “are beamveu” sau orice “doi – zero tedei o suta saptejdacai” si nu “are de ce sa stea la coada “cu toti moldovenii”.
  • faptul misto ca la Sinesti se “deschid bariererele” ca sa poti sa fugi de vestitii hoti de masini .

In loc de incheiere:

Sincer, nu ma astept ca de maine utilajele sa darame mandretile alea de stalpi, dar macar poate nu mai fac altii. Am inteles ca au fost mai multe idei de fluidizare a traficului si de planuri de micsorare  a numarului de accidente rutiere. Deci… domnilor de la C.N.A.I.R., chiar intelegem dorinta dvs de mai bine. Dar, in cazul de fata, NU e mai bine pe drum. Nici macar mai sigur. Va rugam sa intelegeti asta.