Care e faza cu REMAT?
Știți că ziceam la un moment dat că programul Remat “naște monștri”? Din dorința de a mai face un ban în plus, unii vânzători auto mint, păcălesc sau, mai rău, înșeală clienții neatenți ori prea grăbiți. Hai, nu e chiar înșelăciune, dar se pune ca păcăleală.
Avem o oportunitate. Cum o exploatăm?
Iată un mod de operare identificat cu “subiect și predicat” printr-un cititor al site-ului. So:
1. Se identifică potențialul client, denumit în continuare “fraier”. Adică un om de bună credință, necunoscător al “detaliilor și subtilităților” programului.
2. I se promite omului ca va obține exact mașina pe care și-o dorește, la un preț cu aproximativ 2600 – 3500 euro “mai ieftin”. (Adică prima de casare scăzută din prețul de listă). Mai precis, vânzătorul nu contribuie cu absolut nimic la reducere, deși se laudă cu asta.
In același context, clientul primește oferta de a achiziționa “tichetele”, contra unei sume de bani. În 2023, suma pentru fiecare tichet a fost cuprinsă între 3000 și 3500 lei.
Și dacă eu am o rablă?
Problemele încep atunci când “fraierul” are rabla lui pentru casat. Adica tot “lantul trofic”, de la dealer (auto, nu de altceva), la macaragiul de la Remat, pierde.
Din aceste considerente, “fraierul” (fara o tenta periorativa in acest caz) primeste tot felul de piedici mascate, astfel:
1. Nu se mai rezolva atat de usor cu obtinerea tichetelor. De parcă e o coadă separată la centrele remat.
2. Nu mai am parte de atâta amabilitate și în niciun caz, de ajutor cu casarea (nu e general valabil, cunosc personal și dealeri care te sprijină cu totul, inclusiv îți trimit platforma la adresa mașinii).
3. Primește o oferta de masina cu livrare “la limită”. Adică, programul prevede ca facturarea și livrarea unei mașini achiziționate să se facă până la data X, dar dacă ai rabla ta, masina nou comandata va veni undeva “la limită, fiind chiar posibil sa întârzie”.
Cum intervine dealerul pentru tine…personal 🙂
Adică: “domnu’ X (client), o sa dau personal mail la producător să se livreze mai repede. Sigur ne încadrăm în program” (clar, fix pentru că un vânzător de mașini din România, are legătură directă cu producătorul :)). De parcă producătorul nu are altceva de făcut.
4. Ulterior, programul Remat nu mai e o opțiune pentru că mașina comandată inițial devine livrabilă după ce se încheie perioada. Oups!
5. Atunci, exista doua variante, nu una :).
Ce varianta prefera domnu’?
- Pui toti banii de la tine si ai casat masina degeaba, cu programul Remat, cu tot.
- Cumperi ce are domnu’ vânzător pe stoc, de regula cu măcar o mie doua de euro mai scump.
Rețineți că în această fază a discuției, deja aveți un contract semnat și un avans dat. In plus, veți primi bonus “amenințări” cum că nu puteți primi banii înapoi, că e un contract etc. Legal însă, posibilitatea există.
Se dă următoarea “istorie”
Domnul C. își dorea de mult o Mazda 3 sedan, pentru criterii de el alese. Pentru acest motiv, s-a adresat omul pentru o oferta, unuia dintre cei 3 dealeri Mazda din Bucuresti, mai ales prin programul Remat.
Acolo, domnul de la vanzari , E.C. pe initialele sale, i-a formulat o oferta pentru Mazda 3 sedan, undeva in jurul sumei de 19000 euro. In acest preț e inclusa si reducerea Remat. Au semnat si precontract cu 1000 de euro avans. I-a fost oferit un tichet, dar omul avea deja o masina pentru casare. Atunci “din intamplare”, in a doua sau a treia zi de la semnarea contractului masina comandata “nu se mai incadreaza in termenul de livrare si facturare impuse de Guvern prin program. Oups! Cum s-o fi intamplat?
Varianta “salvatoare”
A venit tot de la domnul E.C., adica o masina de show-room, care pe langa vopsea optionala avea si cutie automata, pret final 21500 euro. (Macar era aici). Alternativa era ca dl. C. sa piarda cei 6500 lei.
Dar, de la 18700 la 21500, e o diferenta considerabila. Ori, cum romanul isi da si ultimii banuti pe masina. Mai ales cand e vorba despre programul Remat. Nu iti iei Aston Martin prin Remat. Va dati seama ca domnul C. era cam prins la mijloc. Fie pierde, fie se imprumuta de bani. A ales varianta din urma, evident.
Nea dealerul (si nu degeaba ii spun asa), ii prezinta spre semnare un al doilea contrat pe masina din show-room, cea pe care se intelesesera ca e 21500. Surpriza: in anexa contractului doi, pretul masinii de 21500 era 21700 euro. Motiv: nu a inteles domnul C. corect si masina asta are covorase de cauciuc. (n.n. covorasele de cauciuc originale sunt oferite gratuit la ceilalti dealeri Mazda).
Hai sa rezolvăm amiabil totuși…
In discuțiile preliminare de rezolvare amiabilă inițiate de dl C, tot vânzătorul a fost agresiv și nemulțumit. Bine, asta e atitudinea standard când vrei să ascunzi niște lucruri. O mică “inadvertență” (minciună) a vânzătorului, te poate costa câteva mii de euro, o inadvertență legală, ce te poate costa postul (în loc de act adițional la contractul 1, a ales varianta unui nou contract) și o atitudine (verbală) care a lăsat de dorit…
În final, am rezolvat problema prin intermediul câtorva rânduri și mai ales a unui alt dealer care si-a făcut treaba prin programul Remat și a livrat omului mașina exact cum a cerut și cu un discount suplimentar pentru că e prietenul “automobilistului” 🙂
Succes si voua cu programul. Daca aveti vreun caz… asteptam cu interes detalii.