Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

Taurus | Tigar | Strial

anvelopa de vara taurus 225/50 r 17

Ce au in comun toate aceste anvelope?

Bravo, ati ghicit! Sunt cauciucuri ieftine 🙂 (sau “de buget”, ca sa fiu civilizat)

Altceva:

Toate sunt fabricate in Serbia, in fabrici asimilate grupului MICHELIN (Taurus din 1996, iar Tigar din 2008)
Am incercat niste anvelope de vara 195/65R15 Taurus pe un golf 5 , 1.4 benzina. La aceasta motorizare par a fi cauciucurile ideale. Au suficienta aderenta pentru cat poate motorul, pe carosabil uscat. Zgomotul la rulare este … 71db , deci nu chiar mic, dar nici extrem de deranjant (surprinzator).

Aderenta

Pe carosabil umed, aceste cauciucuri ieftine sunt decente in viraje si fac fata franarilor puternice. Consumul de carburant e similar cu cel obținut cu anvelopele Michelin.
Pentru iarna inca “port” 205/55 R16 Tigar pe o Skoda Octavia 2 1.9 tdi si sunt multumit de rezultate dupa 2 ierni si circa 15000km efectuati atat la munte cat si in oras. Pe zapada se comporta foarte bine miscand masina cu fara dificultate pana la Cabana Susai si retur. Aceeași poveste , dar nu spre Susai, am avut-o și cu Strial 401 Winter (205 / 55 R16): aderentă decenta, zgomot…Ok, consum ceva mai măricel , dar nu exagerat. Inclusiv “desenul” anvelopelor este asemanator, ca sa nu zic identic.

Pe carosabil uscat-umed sunt ok pentru pretul lor dar usor lipsite de aderenta (abs-ul intra mai repede decat in cazul celor mai scumpe. Nu e chiar groaznic de deranjant) . Nu am inteles exact de ce la Tigar am clasa de consum E, iar la Taurus C.

Pe vara, am mai făcut cam 7-9000 km, cu o serie de anvelope Taurus 225/50 R17, fără nici cel mai mic incident. Zgomot …nu chiar mic, dar incomparabil cu Michelin 215/45/R18… Consum, nu am avut element de comparație. Dar foarte Ok, pentru 1200 lei cu tot cu montaj.

De ce nu sunt perfecte?

Pentru ca, in mod evident, nu exista ieftin și bun :). Pentru ca sunt fabricate sub licența. Ce  li se poate reproșa in mod real, cauciucurilor acestea ieftine, atat celor de vara cat si celor de iarna este rapiditatea cu care se tocesc. Probabil ca asta e pretul pe care trebuie sa-l platesti pentru a avea calitati apropiate de anvelope premium la pret de buget. Poate si aderenta ceva mai scazuta pe caosabil umed. Sau consumul ceva mai ridicat. Dar nu e obligatoriu, in unele cazuri, “bugetele”, stau mai bine decat marci “consacrate” la anumite capitole.

Concluzie:

In mod evident , discuțiile “noi – buget vs SH – premium, nu au sfârșit. Nici măcar noi (la MNO) nu suntem pe aceeași “lungime de unda”. Dar, și între anvelopele de buget sunt mari diferențe. Spre exemplu între cele fabricate in China (Sailun, Nexen, etc.) și cele fabricate in Europa sub licența e iarăși diferența. Avantajul e in dreptul celor fabricate in Europa. Motivele sunt legate de calitatea cauciucului folosit, calitatea fabricației (tradusă prin cantitatea de plumbi necesari la echilibrare) și zgomotul la rulare. In final, totul tine de ce bani ai sau ce vrei sa faci cu un buget limitat.

Eu as cumpara…de fapt am spus ce as face :).