Suzuki Ignis, o noua perspectiva? Asa zice sloganul, nu eu.
Am condus recent masinuta si mi-am facut o parere. Hai sa dezbatem in continuare ce am stabilit despre Suzuki Ignis.
Design exterior (subiectiv)
Misto. Stiu ca e un cuvant nepotrivit, dar cred ca reprezinta exact masinuta asta. Si zic masinuta, nu pentru a o alinta, ci pentru ca e chiar mica. 3 metri si un pic lungime, e pentru oras, evident. DAR: are garda la sol vreo 18 cm si tractiune integrala?!?! Da, se poate comanda cu sistemul de tractiune allgrip al Suzuki. In plus e altfel decat cele “germane” sau “frantuzesti” de pe piata din momentul ala. La factorul “coolness” cred ca e depasit doar de Fiat 500.
Parte frontala:
Are farurile mari, exact ca un pusti cu ohii mari de mirare :). Nu imi plac in mod deosebit (de fapt imi displac) briz briz-urile lucioase de pe grila radiatorului. In ideea ca au fost inventate fix pentru o impresie de premium, pe Suzuki Ignis nu isi gasesc locul (repet, e o parere subiectiva, mai mult ca sigur au adepti).
Spatele
E din alt film, dar nu neaparat de rau. Ma duce cu gandul la Fiat Panda Climbing, care la fel, era super fun. Stopurile sunt la fel, usor supradimensionate, probabil tot pentru vizibilitate.
Jantele de aliaj contribuie si ele la o anume senzatie placuta legata de masina asta. Daca ma gandesc la varianta de 10000 (da, zece mii) de euro… fara jante, fara AC automat, fara, fara fara… parca nu mai e chiar asa fun raportul pret / dotari.
Ca vopsele… nemetalizata, deci cost 0, e doar pe rosu … in rest pe bani nenica. Cred ca special fac asa… pun o culoare dubioasa fara pret ca sa platesti orice alta culoare “normala”, desi cred ca rosu e foarte ok.
Cam asta e cu exteriorul, tabla putin embosata, aspect de suv nervos… repet FUN(KY) :)).
Interiorul: placut de stat inauntru.
Nu e auster si nu e sumbru. Dar nici minune nu e. Revin si arat ca e o masina de clasa mica, de buget :).
Dar mi s-a parut ok modul in care e ansamblata. Desigur, plasticul e tare si cu aspect ieftin pe alocuri, dar e bine ansamblat. Ceea ce e ok.
Spatii de depozitare: destule, evident pentru o masina din clasa ei. Ai in usile din fata, pe consola centrala si pe usile din spate. Mi-a placut ca am gasit loc sa imi pun telefonul sub consola centrala.
Ce mi-a placut mult.
Modul in care portbagajul se transforma dintr-unul mic intr-unul decent. Bancheta spate culiseaza spre inainte, marind considerabil spatiul din potbagaj. Cursa pe care culiseaza e destul de lunga, cred ca vreo 7-8 cm. Cum bancheta e si fractionata, poti mari putin spatiul in portbagaj pastrand loc si pentru un pasager in spate. (Mi-a placut anuntul scris in portbagaj :)).
Pozitia de condus. Ok.
Nu e excelenta precum la Corrolla, dar e placut sa stai la volan. Nu stiu cum e dupa 300 km , dar masina e gandita pentru oras. Incalzirea in scaune , super buna. In plus, incalzeste si spatarul, nu ca la Mazda 3, care imi face asta numai la sezut. In rest…tapiserie ok, tableta nelipsita. Vorbind despre tableta, nu m-a deranjat prin dimensiuni. E acolo pentru ca trebuie sa fie, dar daca as avea de ales, as cumpara doar cu RCD. (Sigur l-as nemultumi pe pasagerul meu favorit cu aceasta decizie).
Zgomotul interior: foarte ok.
Am constatat cu placere ca zgomotele suspensiilor si a celorlalte ansambluri in miscare sunt decent filtrate de antifonare, mai bine , spre exemplu, decat la S-Cross. Cred ca si aici se simte “made in japan”.
Cutia de viteze:
Destul de precisa, nu agata, schimba ok.
Motorul: nu prea am ce sa zic.
Nu iese in evidenta prin mare lucru. Adica am avut 1.2 aspirat cu 90 CP. Cuplu motor mic, dar masina se misca bine. Evident, nu e “wooow”, dar misca masinuta in asa fel incat sa nu te faci de ras la semafor.
Ce e interesant, e ca e considerat hybrid. Asta inseamna ca vei avea taxe (de parca ar fi uriase la 1.2) reduse la jumatate. Mai bine e ca ai putea obtine un pret cu vreo 9000 de lei mai mic in intervalul programului Rabla, which is good. In orice caz, vorbim despre un motor aspirat cu o vechime considerabila pe piata, acum reinventat.
Toate cele de mai sus, contribuie la ideea de masina funky, pe care o poti “asezona” cu multe chestii de design, inclusiv plafon in doua culori. Poti inclusiv sa ii pui roof rack (adica un cos dintr-ala metalic pe plafon) :).
Pretul:
Nu e chiar cel mai mic la versiunea GL Allgrip, adica vreo 13 mii si ceva de euro… dar cine are tractiune pe toate rotile? Posesorul de Suzuki Ignis, evident :). Sa vedem cum va fi cu programul Rabla in 2020..
Una peste alta, as cumpara masina asta, cu sistemul Allgrip si cu compensatie de la “tara romaneasca”, adica Rabla.
Daca aveti chef de cumparat masina mica, incercati si Suzuki Ignis ;).
Farurile mari cu detalii cromate. Spatiul interior Va rog sa observati afisul Partea laterala cu pasajele embosate ale rotilor Consola de bord. Nelipsita tableta 🙂