Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

Honda HR-V

Honda HR-V, este un cross-over-ul marcii japoneze, care ar trebui sa rivalizeze cu Renault Captur, Peugeot 2008, Skoda Kamiq, Seat Arona, Ford Puma, Toyota CH-R…In fine, cam fiecare producator are un cross-over de clasa mica. Cand zic de clasa mica, eu ma gandesc si la un pret mic, adica pana in 15000 de euro. Altfel, deja nu mai e ok. Adica, na, peste 18000, deja am Mazda CX30, Ford Kuga, adica masini de clasa mai mare si mai…

22000 + euro

In schimb Honda HR-V ne delecteaza cu un pret de aproximativ 23 – 24000 de euro sau chiar mai mult, in functie de dotari sau motorizare. Eu am avut de la Honda Nord, un model Honda HRV cu motorizare 1.5litri, aspirat de 130CP. Teoretic, nu e nici mult dar nici putin. Ar putea fi exact ce trebuie intr-o masa de manevra de motorase turbo de 0.9 l, sau maxim 1.2.. Asta macar e un motor in 4 cilindri in linie, aspirat. Adica bine, pe termen lung. Dar sa nu uitam pretul, 22000 + euro. Sincer, de banii astia ar trebui sa imi faca si ciorbita de loboda, ca bani de carne dupa achizitie… Hai totusi, pe langa umor de autobaza sa vedem si ce ofera Honda HRV

Design exterior: frumos

cu linii ferme si robuste, armonioase. Imi place ca rotile sunt exact ce trebuie ca dimensiuni. Se integreaza perfect designul general al masinii (cele de 16 inch). Forma este totusi una clasica, fara artificii care sa transforme masina intr-una spectaculoasa precum Honda Civic. Cu greu cred ca se va inventa un model care sa fie mai spectaculos decat Civicul … Revenind totusi la Honda HR-V, parca e conservatoare in designul exterior, dar are si tipul asta de design farmecul lui.

Desi ei spun ca se adreseaza tinerilor activi, familii tinere cu … bla bla, pretul e destul de prohibitiv si combinat cu designul exterior, nu vad de ce nu as cumpara un CH-R de la Toyota. In fine, e chestie de gusturi. mie imi place exteriorul. imi da senzatia aia ca pot merge oriunde cu masina, desi nu are tractiune integrala si nici o garda la sol impresionanta.

Interior… Se schimba abordarea.

Singura abordare clasica e data de cadranele de bord de forma rotunda, care parca sunt analogice. In rest, totul e electronic, display- uri, etc. Mi-a dat senzatia de modernism, nu stiu de ce. Materialele folosite mi se par foarte ok si mult mai bine îmbinate decat la Civic. Poziția de condus e mai inaltă decat intr-un hatchback (evident) si destul de confortabila. Nu e nicidecum la fel cu cea din Toyota Corolla, dar stai bine. Nu stiu cum e la drum lung si probabil ca nici nu voi afla :)). Si materialele scaunelor si forma sunt de bun simt.

Consola de bord e in schimb dementiala…

Design diferit la vremea aparitiei, cu guri de aerisire pe toata partea pasagerului. Am mai vazut asta de curand la Mazda 3. Display-ul media NU e tableta si asta e foarte foarte tare, desi mai mult ca sigur unii considera ca la acest capitol cei de la Honda sunt in urma. In urma, inainte, mie imi place mult. Comenzile AC sunt la fel, digitalizate.

Depozitare

De departe cea mai tare parte a bordului e consola centrala cu toate spatiile de depozitare. Am in partea superioara spatiu sub comenzile climatizarii. Apoi, doua spatii pentru pahare/ sticle de mici dimensiuni. Apoi am cotiera cu …. ati ghicit, spatii de depozitare :). In lateralele consolei centrale am alte spatii de depozitare pentru fiecare dintre ocupantii locurilor din fata. Apoi, ascuns privirilor indiscrete… un alt spatiu (evident de depozitare). Eu nu am mai vazut asa ceva la o alta marca. Un design excelent pentru drum, pentru orice ai vrea sa iei cu tine in masina. Ai si tu loc sa iti pui lucrurile personale si sa nu te agiti ca le pierzi, iti cad, sau cine mai stie ce. Excelent s-au gandit la pasagerii din fata cei de la Honda.

Ramasita

In partea din spate a Honda HR-V gasim o “ramasita” de la genialul Civic 2007-2016, adica “magic seats”. Mai exact, sezutul banchetei spate se ridica paralel cu spatarul, rezultand astfel un spatiu de incarcare urias. Da, par posedat cu spatiile de depozitare, dar cand ai o singura masina cu care ai de transportat genti, trotinete, biciclete, carucioare, bla bla, sigur te intereseaza si asta. Si in plus , nu am mai gasit asemenea exemplu de utilitate la un alt model. Nici macar la Skoda cea “simply clever” … .

Motorizare:

Aici surpriza a fost “la fel dar invers” :)). Adica m-a surprins neplacut. Un fel de “mult zgomot pentru nimic”. Se tureaza, dar nu simt acceleratia. Desi calutii sunt relativ suficienti, cuplul motor e mic si la turatii mult prea ridicate pentru oras.

Dar sunt sigur ca motorul de 1.5 litri cu 182 caluti, face lucrurile complet diferite. Un alt aspect care cred ca e in corelare cu motorul, e nivelul de zgomot interior. Din pacate la motorul aspirat e cam mare. Cu siguranta insonorizarea masinii lasa de dorit, dar la un motor de generatie noua (precum cel turbo de 1.5 litri), lucrurile stau altfel. Asta am observat la Civicul cu motorul de 1.5l. E alta poveste… Desi unele forumuri vorbesc despre anumite probleme ale sale in S.U.A, motorul de 182 cp trage (efectiv) de pe la 1700-2000 ture, simti cuplul de 240 nm, si e silentios frate. Abia pe la 4000 de ture se aude cumva.

Cutia de viteze: aproape misto.

Placuta dar nu mi s-a parut la fel de precisa precum cea de la Civic. Poate o fi fost si de la manerul schimbatorului de viteze , neplacut la forma si atingere… nu stiu. Parca mi-a si agatat o data sau de doua ori din viteza 1 spre 2. Nu e praf, dar am vazut ca se poate si mai bine, chiar la Honda. Posibil sa fie exact aceeasi cutie de viteze, dar cu siguranta setarile sumt diferite la Civic (nu, nu e reclama la Civic acest articol).

Suspensia si tinuta de drum.

Asa cum ziceam drumul meu a fost exclusiv in oras, la viteze relativ mici, deci nu am ce sa apreciez in mod obiectiv. Stiu doar ca “magic seats” a eliminat suspensia independenta pe spate. Adica masina e mai rigida si ceva mai zgomotoasa pe denivelari…

In final: e o masina interesanta pe care as vrea-o cu motor turbo si la un pret mai mic.

Adica nu se poate 🙁