Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

Good Year Ultra Grip

Cand auzi Good Year Ultra Grip, te gandesti la anvelope de buna calitate. La aceasta impresie contribuie si denumirea ULTRA GRIP, precum si toate reclamele de pe circuitele de curse auto. Nu mai zic despre mentiunea AO, adica”audi original”, domne’.

Sa vedem totusi cum se comporta in viata reala Good Year Ultra Grip Performance Gen 1 AO.

Sa incepem cu sfarsitul mentiunilor: “AO”

AO, vine de la Audi Original. Cum ar veni, ca Audi monteaza Good Year pe masinile sale. Ok…, dar de cand e Audi un model in materie de lucruri corecte fata de client? Bine, la cum au uitat oamenii de “dieselgate”… in fine… Mie unul nu imi transmite nimic mentiunea AO, desi sunt sigur ca pentru multi e ceva deosebit.

Ultra Grip:

Eu cand aud ULTRA ma gandesc la ceva extrem, poate chiar extrem de bun. Bine, mai e si povestea cu ULTRA-sii echipelor de fotbal, dar asta nu face obiectul discutiei. Alaturand ULTRA si GRIP, ma duc (nu neaparat intemeiat) la ideea de aderenta extrema, sau macar foarte buna, pe zapada sau gheata.

Am folosit aceste anvelope o iarna intreaga (2019 – 2020) si nu pot spune ca sunt incantat de modul in care se descurca pe zapada si polei. Distanta de franare si aderenta pe zapada sunt cel mult mediocre. Inclin sa le aseman cu niste Strial-uri mai vechi dar pe care platisem aproximativ 200 lei bucata.

Daca le compar cu Firestone Winterhawk... nu cred ca ies prea bine, desi acestea din urma sunt mai slab cotate. Sincer sa fiu, daca le cumparam separat, mi-as fi dat singur un sut in … la aproape 450 de lei pe bucata… Norocul meu, a fost ca le-am primit odata cu masina. Si da, cand le-am vazut, “mi-au luat ochii” am crezut ca o sa fie fun cu ele. Dar nu prea e. Bine, sincer sa fiu nici groaznice nu sunt, de ce sa mint?

Nici pe carosabil uscat, nu ma da pe spate aderenta. Adica tot mediocra. Si pierd aderenta foarte repede la plecarea de pe loc. Nu vreau sa ma gandesc la vreo curba in care intri mai tare. Deci, cu partea de Ultra Grip, eu unul m-am lamurit 🙂

Zgomotul la rulare:

Pe specificatii veti gasi 68db, ceea ce ar putea insemna wow.. Dar in realitate cei 68 db de la Good Year, nu sunt similari ca nivel de zgomot cu alti 68-69 db de la niste anvelope de vara… Nu prea stiu ce sa cred, dar sigur sunt mult mai zgomotoase decat Michelin Sport Pilot 3 (18 inch vara) si / sau Kleber (de vara 16 inch) …Deci nici cu asta nu sunt foarte fericit, mai ales ca Mazda nu e un exemplu cand vine vorba de insonorizare. Probabil ca la zgomotul asta contribuie si multele zeci de grame de plumb necesare la echilibrarea pe aceleasi jante originale Mazda, nelovite, inca drepte, pe care au fost montate Kleber-urile de vara, cu mult mai putin plumb.

Consum:

Sunt totusi anvelope de iarna, deci un consum cu aproximativ 1 litru la 100 km mai mare, nu mi se pare de blamat… Oricum, nu e mic…

In concluzie, as zicea ca banii platiti pentru aceste anvelope sunt destul de … aruncati. Vorba unui site “pentru X lei in plus, poti cumpara… Y marca” :).

In final … LA MULTI ANI, ROMANIA!