Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

Dacia Duster diesel ?

Când zic Dacia Duster mă gândesc la vârful cel mai înalt al tehnologiei producției auto din România. Chiar dacă e pe mâna francezilor, cu sisteme de propulsie si transmisie de la Renault, Dacia Duster este un “vârf al tehnologiei autohtone” …

M-am ferit sa testez Dacia Duster , exact pentru ca nu am vrut sa fiu dezamagit. Totusi nu m-am putut abtine si am facut greseala unui test drive, nu oricum, dublu :). Adica o bucata pe asfalt in oras si inca o alta bucatica pe niste sleauri desfundate, pe la Pipera prin spate. Nu in acelasi timp, dar adunate.

Hai sa vedem ce am reusit sa stabilesc eu despre Dacia Duster …

Aspect exterior:

Forma frumoasa, robusta. Iti da senzatia ca rezista, ca poti face cam tot ce te taie capul cu ea. Pe mine ma duce cu gandul la un jucator de rugby, pregatit oricand sa se angajeze fizic intr-o confruntare. In fine, aprecierea designului e subiectiva. Mie imi place intregul, in ideea de utilitara. Nu pot sa zic ca e un model de design sau ca vreun element de caroserie mi-a placut in mod deosebit. Dar overall e misto. Inclusiv stopurile care se aseamana cu cele ale Jeep Renegade .

Garda la sol

E … wow… am stabilit asta cum spuneam, in Pipera. Bine, nu e ca si cum am facut off-road, dar e mai mult decat nimic. Sa nu cumva sa credeti ca vreodata se poate compara cu Toyota Land Cruiser sau Land Rover Defender, chiar si Jeep (Fiat acum), care sunt alta poveste.

Dacia Duster, in segmentul cross-overe e mai sus un pic decat concurenta. Dar atat. Sistemul de tractiune integrala de la Renault / Nissan isi face treaba bine, e ok. Legat de garda la sol, inaltimea masinii , ajung la:

Tinuta de drum

Sincer… pe asfalt am avut senzatia de salupa. O senzatie exagerata de barca, atat la demaraj / franare, cat si la viraje. Senzatia asta combinata cu scaunele , mai bune decat cele anterioare, dar inca departe de a fi confortabile, mi-au dat o senzatie pregnanta de nesiguranta / teama :).

Inca o chestie aiurea e antifonarea / insonorizarea…

Am trecut peste niste denivelari ale strazii (doar nu am avea strazi ok in Bucuresti) si am crezut ca … gata, merg pe jante… plasticele tari zornaiau, masina se zgaltaia… cam naspa. Chiar parea defecta, nu exagerez eu . In fine, ma credeti sau nu, dar puteti testa ;).

Hilar la Duster

De departe cel mai caraghios lucru la aceasta Dacia Duster a fost cea legată de curatarea parbrizului. INCREDIBIL, dar la masina de test, lamelele stergatoarelor NU alunecau cum trebuie pe parbriz. Exact ca la Daciile de pe vremuri. Hilar…

Pe partea de drumuri denivelate, situatia e alta.

Complet diferita as zice. Parca masina asta si-a gasit menirea… Garda la sol care pe asfalt imi face zile negre, pe namol ma ajuta sa ies din niște mega șleauri… Chiar adanci. Tracțiunea și niste anvelope cat de cat ok, te ajuta sa treci dincolo de asfalt. Si o faci cu “grație” , dacă la Dacia Duster se poate vorbi despre grație… Una peste alta, cred ca de fapt pentru asta de Dacia Duster: un fel de amic pe care te poti baza la greu. Nu are pretentii de cel mai elegant prieten, dar la greu SIGUR NU TE LASA. Si pentru asta, respect, Dacia (ma rog, Renault).

Poziția de condus

Mediocra. As vrea sa spun ca e wow, dar am cum sa spun asta pentru ca nu e. Dar e mai bună decât la versiunea anterioară. Parcă stai ceva mai bine, sezutul nu iți mai vine la jumatatea coapselor, dar susținerea laterală e practic inexistentă. În combinație cu senzația “marina” descrisă mai devreme, nu e deloc fun. Sau poate numai pentru mine. La senzația de disconfort contribuie din plin si insonorizarea deficitară, treapta I extrem de scurtă a cutiei de viteze și în general cutia de viteze extrem de “scurtă”.

Legat de treapta I, i-am înteles utilitatea și utilizarea (de pe net și nu de la reprezentantul de vânzări care nu avea mare idee despre mașină), motiv pentru care nu voi insista pe cutia de viteze. Așa e gandită, e un tribut pe altarul economiei de piață, care cere tăieri de costuri de peste tot, inclusiv de la transmisii, material fonoabsorbante, plastic, etc.

Vorbind de plastic:

Arhitectura bordului e gandită și desenată interesant, dar realizarea lasă de dorit. Materialele sunt ieftine și transmit asta, visual, tactil și chiar auditiv. La mașina de test deja apăruseră “greierașii”. Și cu asta, după mine am spus totul. Dar repet, arhitectura bordului chiar îmi place. E orientată spre utilitate și mai puțin spre lux. Daca in locul unității media 2 DIN, montau o unitate 1 DIN, cu spatiu de depozitare, în mintea mea bordul ar fi atins o cotă minunată a utilității. Dar nu au. Au doar unitatea  multimedia cu navigație ieftină și radio-ul simplu de pe Renault (evident pentru optimizare costuri).

În rest, tot interiorul e simpluț, ieftin și posibil cam incomod la drum lung.

Motorizarea

E aceeași cu mici modificări 1.5 dci și 115 CP și DPF cu AdBlue. Lumea zice ca e super reușit și rezistent. Nu contest, nu comentez. Doar că mi s-a părut destul de “leneș” în combunație cu caroseria și cutia de viteze. Mă rog, poate a fost numai o părere de moment.

In final:

Masina pornește ca preț de la aproape 14000 de euro. DAR in acești bani, primesc motor de 1.0 și 100 cp, iar ca dotare NU AM NICI MĂCAR AER CONDIȚIONAT! În anul 2020, Dacia încă are în ofertă mașini fără aer condiționat.

Conform listei de prețuri, cea mai ieftină dotare pe benzină cu 4WD este 1,3 TCE 130Cp la 20700 euro , iar diesel este 18500 euro, dar doar cu AC și 4 WD.

Garanția este de 3 ani sau 100.000 km (evident care dintre cele două valori  se atinge prima ), deși vânzătorul nu a știut să îmi spună cum funcționează.

Și nu am înțeles

de ce “prețurilor afișate li se adaugă un set de covorașe de cauciuc în valoare de 34 de euro, TVA inclus ” . Dacă eu nu vreau? Poate am un Duster vechi și reciclez covorașele. Sau poate vreau să îmi cumpăr din Vitan. Care e treaba lor?

În fine, mașina noastră națională a mai făcut un pas pe drumul calității, e mult superioară versiunii anterioare și am încredere că viitorul va fi mai bun. După câte unități Dacia Duster am vazut pe stradă, cred ca e o mașină bună, dar eu acum nu aș da banii pe ea.

Nu sunt lipsit de patriotism, dar nu pot sa platesc 5 ani la o mașina mediocră pe bani mulți… pentru că 20000 de euro sunt bani la care poți cumpăra multe mașini noi… iar la unele rămâi și cu bani de concediu ;).