Hyundai Tucson a ajuns cu modelul din 2020, la a 4 a generatie. Nici nu mai e relevant, pentru ca Tucsonul de pe vremuri e o amintire “haioasa” a celui de acum… Cresterea in calitate si design este mai mult decat evidenta si de netagaduit. In mod suprinzator, preturile masinilor Hyundai Tucson, nu a crescut foarte tare. Imi amintesc ca prin 2005-2006, am vrut sa cumpar un Hyundai Tucson, dar diesel si era undeva in jur de 17000 de euro, parca. au trecut multi ani de atunci si Hyundai Tucson a ajuns la 19500 de euro, in varianta de baza. Deci nu ar fi groaznic de mare diferenta.
Hai sa vedem totusi ce ofera Hyundai Tucson pentru banii pe care ii platim (evident, dupa buget).
Exteriorul: Wow.
Hyundai pare ca a intrat intr-o alta era. Designerii lor par a deborda de entuziasm si imaginatie. Noile Tucson si Elantra sumt parca venite din viitor. Privite din exterior (lateral, fata, spate, oricum) sunt si repet asta, wow. Revenind la Hyundai Tucson, are alura de masina de teren. Dar nu pare si nu e o masina de teren veritabila, cum nici nu a fost vreodata. Acum insa, contrasteaza partea frontala cu partea laterala.


Desi impreuna dau o rezultanta foarte interesanta, fata lui Hyundai numai a SUV nu aduce. Multe faruri, lumini, luminite, super frumoase dar fara nicio legatura cu ideea de off-road. La fel si stopurile, arata “intr-un mare fel”, dar… cam alta e imaginea mea de off-road. Apoi vin lateralele, care au bandouri late de protectie din plastic. Pasajele rotilor sunt “patratoase” si tot tacamul. Si mai e si inalta. Nu e chiar foarte inalta cu garda la sol de numai 17 cm, dar e arata bine.




Ca sa nu mai lungim vorba:
Hyundai Tucson e un amalgam de forme si senzatii vizuale contrastante cu ceea ce credeai ca stii despre off-road. Dar, masina e doar SUV. Si cred ca se descurca, fie si numai cu tractiune fata, cum am primit-o eu pentru test. Acum… fie vorba intre noi, de ce as da bani, pe un “SUV” cu tractiune fata? E cam cum as pleca la pe partie, iarna cu palton si pantofi… Nu prea are sens.
Dar, evident Hyundai Tucson are si optiunea HTRAK, adica tractiunea integrala. Ceea ce, daca ai bani de cheltuit pe asta si pe motorul hibrid de 230 cp… e wow.
Overall, exteriorul e futurist si interesant. Cum spuneam, designerii au baut mult Red Bull si au primit aaaaripi :)). Dar nu stiu daca as avea tupeu sa ma bag cu ea pe unde am intrat cu Yeti :D.
Interiorul: mda, merge…
Conceptual, interiorul lui Hyundai Tucson, e interesant. Se doreste orientat catre confort si high tech. La versiunea Style condusa de mine, aveam de a face cu doua tablete in loc de ceasuri si consola de bord. Acum…nu stiu cat e de confortabil si cat e high- tech, pentru ca senzatia de jumatate de ora in care am avut masina, a fost ca o incercare de epatare. Asta e senzatia cand te urci in Hyundai Tucson: “ ia uite ce am eeeuuu…”. La versiunea cea mai ieftina, primesti ceasuri de bord analogice si aceeasi tableta centrala, dar comenzi cu butoane pentru A/C. Nu e rau, de fapt, retrogradului din mine chiar ii place asa :).



Ce vreau sa spun cu asta:
Tabletele mi-au dat o impresie bunicică, nu wow. Poate nu e asa, poate nu sunt obisnuit cu high – tech in masini. In ceea ce ma priveste, e un fel de replica a bordului de Mercedes. Cel putin, tableta centrala, aduce a Tesla, dar e Hyundai :). Macar nu e “infipta” in bord, cum e moda. Totusi, eu caut si personalitate la o masina.


Sincer…. nu e rau, dar nu e nici wow. NU e pe gustul meu de idee de masina off-road. E urat rau plasticul negru si lucios, ceea ce inseamna ca in caz de achizitie musai trebuie investit in ceva de design interior. Celalalt plastic al bordului e foarte placut la atingere si bine imbinat. E o surpriza placuta bordul si fetele de usi.



Apoi vine tapiseria, care nu mai e la fel de misto. Mai precis, materialul e slabut calitativ, sau asa mi se pare mie si pe alocuri, la masina de test, am observat cum la cusaturi se facusera deja falduri. Si nu imi place. Probabil sunt sau voi fi considerat hater, vulpe care nu ajunge la struguri si i se par acri :)). Poate strugurii astia chiar sunt acri si sigur, tapiseria nu e ce vreau de la o masina de 20000 + euro.


Overall, interiorul nu e chiar la fel de luxos si extravagant cum e exteriorul.
Bun, destul cu comparatiile tendentioase.
Pozitia la volan e super confortabila. Mi-a placut. La fel e si pozitia pasagerului din dreapta, dar si a pasagerilor din spate. Hyundai Tucson e o masina mare si confortabila pentru toti pasagerii, atat cei din fata cat si cei din spate. Si cred ca si la drum e destul de confortabila. Și mai are si tot soiul de mărunțisuri care să iti faca viata mai frumoasa la drum lung. Adica, pe fiu-meu l-a cucerit cu porturile USB din consola centrala spate :))

Totusi, Hyundai Tucson nu e chiar atat de bine antifonat. Si nici suspensiile nu sunt cele mai silentioase. Pe denivelari, am avut ceva zgomot de fond, sesizat si de pasageri. In fine, cred ca rar mai gasesti azi o masina corect si complet insonorizata. Oricum, nu e chiar rau pe denivelarile din oras. E de vazut la drum cum se manifesta.
Hyundai Tucson Comfort + e prima versiune de echipare de la Tucson.
Fiind cea mai “slab” echipata niciun dealer nu o va prezenta sau oferi spre test drive. Comfort + e excelent echipata ca masuri de siguranta active si pasive, dar are mult plastic. Dotarile de confort nu sunt cine stie ce… dar merge. Merita cumparata, mai ales pentru cele 3 moduri de condus. Chiar e draguta. Nu stiu pe termen lung cum se va comporta plasticul si tapiseria din plastic tare, dar la prima vedere e decent. Lipsesc scaunele incalzite, din pacate, iar in mod abuziv, Hyundai nu iti va da voie sa le montezi tu after-market. Daca nu ar avea turbo lag atat de pronuntat, motorul de 1.6 si 150 cp ar fi si chiar este suficient de puternic pentru tractiunea fata. Nu stiu daca in configuratia HTRAC, trage la fel de bine.
Motorul: 1.6 turbo, 150 CP, cuplu maxim 250 Nm.
Dupa cifre e bine. Si in realitate e binisor. Hyundai Tucson demareaza decent si se misca bine, chiar foarte bine. Ar putea, de fapt poate sa demareze cu putere sau cu ruperea aderentei, insa am o problema: turbo lag. Si asta e specific motoarelor subdimensionate, din pacate. Cred ca oricine a condus o masina cu motor mic, la care intai accelerezi, apoi simti ca „te da in nas” si apoi demareaza. Nu e foarte rau dar e … dubios.
In modul eco, sincer, mori incet cu masina. E complet gatuita, iar turbo lag-ul e greu de suportat. Probabil ca pe autostrada e ok sa mergi eco. In modul comfort, e banal. Pana si desenul cadranelor de bord e banal. Toate astea, se schimba aproape complet cand treci in modul sport. Cadranul central devine printr-o animatie cool, rosu. Dincolo de efectele vizuale, si motorul se comporta diferit. Si lag-ul e mai putin observabil, iar masina se misca foarte bine, cel putin pana in viteza a 4 a cu cat am putut eu sa merg. Desi se simte mult mai sportiv, motorul nu isi modifica niciunul dintre parametri, doar motorul primeste semnalul ca pedala de acceleratie e apasata mai mult decat o faci tu. Dar are efect si eu unul asa as tine motorul.
In schimb,
Motorul lui Hyundai Tucson e silentios si consuma decent. Masina de test, cu mai putin de 1000 km, a consumat pe vreo 10 km in oras 12 l. dupa cum a indicat computerul de bord. NU mi se pare deloc mult. Pana la urma e o masina mare, de 1500+ kg si un coeficient aerodinamic… doar decent. In fapt, motorul asta e de fapt superbul motor de 1.6 / 177 CP de pe Kona, care legat de o cutie automata m-a impresionat. Dar acum a fost „ingenuncheat” pentru norma euro 6D. Aia e, salvam planeta…
In versiunea de 230 cp hibrid…. (Video 1) E cu totul altceva. Masina trage foarte bine si nu are turbo-lag. Niciun pic. Bine, e pe cutie automata si evident ca e bine setata… dar versiunea Luxury, cutie automata , e altceva… Doar forma exterioara ce aduce cu Hyundai Tucson Comfort, spre exemplu… Interiorul e nu complet schimbat, dar e diferit si te face sa iti doresti Hyundai Tucson. Are tot piano – black, dar parca nu te deranjeaza atat de rau, cand ai si piele si trapa si incalzire si de toate. Si arata un consum mediu de 9.5 %.
Daca totusi nu esti convins ce sa faci, mergi si condu-l tu. Fa cu el ce faci in mod obisnuit cu masina ta si vezi cat iti place de mult. E posibil sa merite …pentru un contact rapid al unui reprezentant de vanzari Hyundai, completeaza formularul si trimite-l. E mult mai simplu asa.
Concluzionând:
Hyundai Tucson e o masina usor contrastanta. Baleiaza intre design futurist, tehnologie de ultima ora si materiale de calitate medie. Parca tehnologia a lasat restul in urma la masina asta si a fost gandita de doi designeri, care nu au vorbit deloc unul cu celalalt pe durata realizarii prototipului.
In rest, materialele sunt decente, ansamblarea excelenta, si conceptul interesant. Designul exterior, e foarte misto. Pretul de pornire de 19900 ( cu contravaloarea tichetului Remat scazuta), e decent. M-ar incanta sa primesc o oferta in jurul sumei de 18000 de euro, pentru varianta de baza. Atunci as fi chiar incantat. Chiar am avut asteptari foarte mari. Mi-ar fi placut sa ma impresioneze. Dar nu o face…desi e o masina cumparabilă, dezirabilă. Ai garantie, ai calitate decenta la un pret cat de cat ok. Cred ca Hyundai Tucson e o varianta dezirabila de SUV. Depinde si cati bani vrei sa cheltui pe masina.
O puteti testa in liniste si dupa dorinta, folosind acest formular