Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

Honda Jazz hybrid.

Honda Jazz chiar si hybrid au fost pe lista masinilor care mi-au fost indiferente. Mereu. O singura data, prin 2012 stiu ca aveau o oferta buna la Honda Jazz 1.3 benzina. Dar e mult de atunci…

Revenind la Honda Jazz hybrid, am reusit din intamplare sa o conduc de curand. A fost intamplare pentru ca am mers la Asko pentru Kia. Tot intamplare a fost si testul cu masinuta asta, pentru ca trebuia sa ma convinga despre calitatile motorului hibrid al Honda, care la 109 cp, are un super cuplu si inca ceva. Dar nu imi amintesc acum. :). Asta se intampla si pentru ca mie, Honda Jazz hybrid nu imi spune nimic. Nici de bine si nici de rau. Imi e egala cu 0.

Lasand la o parte consideratiile pur personale si poate chiar rautacioase, sa vedem ce se poate scrie despre masina asta.

Exteriorul: destul de anost.

Nu are nimic frumos, nimic elegant, nimic deosebit. Are doar mult plastic si o forma semi- ciudata, in stilul Honda Jazz.

E o masina de clasa mica, dedicata, evident, traficului in oras. E uratica. Nu imi vine nimic altceva in minte, cand privesc pozele masinii asteia. Farurile incearca sa dea senzatia “unei semnaturi Jazz”, dar fara izbânda. Nu sunt rele, dar sunt atat de banale… Chiar nu mai am de spus nimic.

Interiorul: cam saracacios, dar cu pretentii

Ce imi vine in minte, e faptul ca interiorul Honda Jazz (hybrid) e spatios. Si are vizibilitate. Si are si un portbagaj micut… Cam atat.

Scaunele nu sunt confortabile. Sunt cam de autobuz. Nu au sustinere laterala si nici vreuo forma prietenoasa cu spatele omului. Textilul tapiseriei e la fel ca al Honda Civic, ieftin si stricacios.

Bordul e ok. Plasticul bordului e tare si (pare) ieftin. In orice caz, cred ca va incepe sa scartaie dupa o perioada “de gropi romanesti”. Si zic asta, nu pentru ca sunt medium, ci pentru ca plasticul ala e prea rigid si prost montat ca sa reziste mult timp. Imi plac mult suporturile de pahare din lateralele bordului. Genius!

Si in spate e ok spatiul. Mai mult decat decent. Doar ca nu e prea mult confort. Mintea mea se duce catre o utilitara cand imi amintesc despre Honda Jazz hybrid.

Dap, era sa uit: are nelipsita tableta aruncata “la indemana” pe bord. Dar macar nu e infipta, ci undeva unde mi se pare mie ca ar trebui sa stea. E ok, no comment. Si comenzile A/C, a caror forma parca nu se potriveste la tableta, sunt chiar ok. DOUA porturi USB si spatiu sub consola centrala? Miiiistooo.

Motorul: mda, bine…

Trage aproape ok, pentru pretentiile ridicate. are 109 cp si un cuplu de 258 nm cu motorul electric si 98 cp cu 138 nm cu motorul termic. Asa zic cei de la Honda in pliantul masinii.

Din cate observ pare vechiul motor de 1.3 l si 99 cp, “reinventat” precum un fel de mancare. Si nu, nu trage bine. Nu ma impresioneaza. De fapt, chiar nu imi place cum se misca. Nu e lenes, dar nu e nici vioi. Exista si atat.

Nici macar zgomot de masina nu are. Stim cu totii ca toate Honda sunt insonorizate sub medie, dar asta nici atat nu face. E un fel de conserva goala cumva :). Bine, nu ca m-as vaita de un habitaclu silentios si confortabil, pentru ca nu e cazul. Masina are si suspensiile galagioase, e destul de rigida si in general troncane a gol. A ieftin.

Honda Jazz hybrid, nu e deloc ieftina. DAR parchezi gratis in Bucuresti :))

Totusi, pretul porneste de la aproape 22000 euro, cu subventie de la stat (si nu reducere, cum se impauneaza toti dealerii).

Daca aveti timp:

Imi voi permite o comparatie de consum si costuri de exploatare pe 5 ani, intre Honda Jazz hybrid si o Honda Civic pe benzina, motor turbo 988 cmc.

Distanta medie parcursa anual: 17ooo km.

Honda Jazz hybrid 1.5 e Hev 109 cp – masina de oras. Doar cu titlu ocazional afara din oras, ca e mica si merge incet. Te face de ras pe Autostrada Soarelui :)). Consum prezumat: 5.5 litri benzina / 100 km = aprox. 5150 euro / 5 ani, cost combustibil.

Honda Civic 1.0 / 125 cp, masina allaround. Consum mediu: 8.5l benzina/100 km = aprox. 7 850 euro / 5 ani, cost combustibil.

Pret: Honda Jazz Hybrid 22000 euro dupa reducerea Remat | Civic 17990 euro cu reducere.

Impozit: Honda Jazz Hybrid – aprox 3 lei / an | Honda Civic – aprox 40 lei x 5 ani = 15 lei | 200 lei

Costuri pentru 5 ani: Honda Jazz Hybrid : 22000 + 5150 = 27150 euro | Civic : 17990 + 7850 + 50 = 25890 euro

Nu am pus in calcul costurile reviziilor, pentru ca nu mi le-a comunicat Honda. Consumul masinii pe benzina este exagerat. Ramane partea subiectiva, legata de dimensiuni si design, care sunt subiective, dar Honda Civic e mult mai atragatoare decat ruda ei “conserva” :)). SI cu Honda Civic, poti merge “pe testatelea”, unde vrei in Europa. CU Honda Jazz Hybrid, nu m-as aventura cine stie unde… Asadar calculul este facut din nou exagerat, in contextul in care consideram ca folosim ambele masini cam pe aceeasi distanta, aspect destul de putin probabil. In acest caz, apar alte consturi, precum inchiriere “masina serioasa”, bilete de avion, tren, etc.

Asadar, desi calculele sunt destul de relative, cred cu tarie ca benzina e mult superioara inclusiv financiar pe 5 ani, hybridelor, electricelor, bla bla bla. Si in niciun caz nu as cumpara Honda Jazz Hybrid.