Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

MAZDA CX5

Mazda CX5, era nava amiral a Mazda. Adica SUV-ul pe care il voia toata lumea, masina cu dimensiunile cele mai generoase, dotari multe, etc. Era, pentru ca acum nu se mai comanda in Romania si va fi inlocuit din 2022, de Mazda CX 50, despre care deja se aud lucruri bune.

Revenind la Mazda CX5, recunosc cinstit, ca e a doua plimbare. Si inca imi place. Evident, e destul de greu sa nu iti placa masina asta, desi nu cred ca e masina “suprema”.

Exteriorul Mazda CX5

Impresioneaza prin dimensiuni, desi nu e neaparat o masina masiva ori cu aspect greoi. Cu toate astea, Mazda CX5 imi da o stare de siguranta. Nu ma refer la siguranta doamnelor sofer care pefera suv-uri cat un autobuz pentru a duce copilasii la scoala. Eu am senzatia placuta ca aceasta masina poate si va rezista in timp dat si ca ar putea sa ma scoata din „necaz” pe drumuri ceva mai grele. Cu toate astea, nu cred ca Mazda CX5, poate fi considerata un off – roader veritabil. Dar tot te simti bine la volanul sau.

Forma exterioara e similara cu cea a tuturor modelelor generatie de pana in 2019, cand pare ca designerii Mazda au regandit si reinterpretat conceptul lor. Observi aceasta similitudine cu Mazda 3, in special la hayon. Blocurile optice sunt de mici dimensiuni, raportat la forma si aspectul general, dar nu in mod deranjant. Si in niciun caz nu ai probleme de vizibilitate.

Imi place mult partea frontala, cu logo-ul mare si muchii ascutite precum sabia unui samurai (sau oricare alt soldat :)).  

Grila frontala a Mazda CX5
Nu ma omor cu cromul de la ornamentul grilei frontale, dar e chestie de gusturi pana la urma….

Ce mini problema mai am eu:

Ar cam fi legata de roti. La un moment dat mi-au parut micute in raport cu restul caroseriei. Poate a fost o senzatie, pentru ca la acest test nu mi s-a mai parut nimic. Asta pentru ca modelul testat avea rotile de 19 inch. Ca sa fiu realist totusi, aceste roti sunt cam incomode si la mers si la preturi. Bine, asta daca vrei niste anvelope premium. Altfel, probabi ca le poti gasi la pret, cat de cat ok. Sunt sigur ca ar gandi cineva ca daca am bani sa platesc 30000+ euro, pe o astfel de masina, pot sa cumpar si cauciucuri. Dar, surpriza ultimelor zile ale REMAT de anul asta, a fost un pret de aproximativ 23000 (cu toate discounturile posibile) pentru un model cu dotari medii si motor de 1997 cmc / 165 cp. Sau ca sa nu mai amintesc de Mazda CX5 verdiunea  Emotion, care acum ceva vreme, in aceleasi conditii, putea fi cumparat cu 20100 euro. Dar, din pacate sunt vremuri apuse.

Interiorul Mazda CX5

E cam frumos… Nu are nimic fresh, precum Mazda 3 sau Mazda CX30, dar e relaxant. Iti da o stare de bine si de confort. Nu e extrem de elegant si exclusivist, precum la Stelvio, dar nici plictisitor precum la anumite germane. Interiorul Mazda CX5 mi se pare foarte ingrijit construit si finisat, cu materiale moi, de buna calitate. Bine, nici nu te puteai astepta la altceva de la cea mai tare masina a lor…

Modelul pe care l-am condus eu avea tapiserie din piele perforata, care …ce sa zic, e impresionant de bine facut. Nu pot spune ca am fost chitibusar, dar nu am vazut nimic urat sau care sa imi deranjeze privirile.

Bordul aduce inspre clasic si la fel, aduce cu 3 sau vechiul 6. Nu pot sa spun ca ma incanta similitudinile astea, dar aia e. Imi place ca are spatiu urias pentru efectele personale pe consola centrala, sub bord.

Simplitatea bordului Mazda CX5 e cuceritoare, iar scaunele fata sunt exact cum trebuie sa fie : confortabile. Stiu ca as rezista pana la Timisoara cu ele („viata mea”, Timisoara asta… :)).

Tinuta de drum

E foarte Ok. Adica, am putere, fie ca aleg motorul de 165 cp si cutie manuala, fie ca aleg motorul de 194 de cai si cutie automata. Desi sunt fanul „retrograd”  al cutiilor manuale, cea automata e destul de interesanta.

Cand pornesti motorul,

Nimic nu anunta ce poate urma. Iti toarce linistit precum o pisica si pare ca incepi sa te relaxezi. Pui levierul cutiei de viteze automate pe D si usor incepi sa rulezi. E doar ok, nu e nimic spectaculos. Doar confortul de la volan te imbie la drum. Si mai mult ca sigur asta vei face, vei continua sa conduci. Masina e ascultatoare, silentioasa, poate chiar putin lenesa. Apoi butonul „sport”, te face sa te intrebi „cum ar fi daca…”. Si atunci o faci, normal. Si totul se schimba. Nu mai ai pisoi in loc de motor, ci ai o chestie destul de turbata care face mult zgomot si accelereaza. Bine, nu sunt decat 194 cp… . Mazda CX5 va schimba vitezele la 5000 rpm si vei simti demarajul. Nu te „baga in scaun”, nu e ca si cum o mana nevazuta uriasa te tine lipit de spatar, dar e „misto” rau de tot. Nu e acceleratia in sine, cat faptul ca masina se tureaza lejer pana la 5000 – 5500 rpm si are un sunet foarte frumos. Si apoi, daca treci pe modul „secvential”…si mai frumos. Si cutia parca te ajuta mai bine cand schimbi tu viteza de la padele.

Padelele sunt cam mici si din plastic negru. Nu sunt chiar cel mai usor de ajuns daca ai mana ceva mai mica.

Mai pe scurt, e tare. Si mi-a placut.

Ce nu mi-a placut prea mult a fost zgomotul rotilor de 19. Cam zgomotoase pe asfalt normal si cred ca inutile pe teren accidentat… Si in mod “natural”, mi-a displacut display-ul central, care la aceasta generatie e efectiv “aruncata” pe bord…(bine ca la generatia noua nu mai e la fel, si-au revenit).

In fine, e greu sa gasesti masina perfecta, dar Mazda CX5 nu e foarte departe 🙂

Testul Euro NCAP