Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

Ssang Yong Pipera

Nici nu stiu cum as putea sa incep descrierea vizitei la Ssang Yong Pipera. Deci voi incepe direct.

Pozitionare:

Soseaua Pipera, langa o serie de depozite si sali de nunti (ballroom, domne’). Ce e si in Pipera aia… totul e un haos, dar nu face obiectul discutiei. Daca nu esti foarte atent, vei rata cu mult intrarea in ceea ce ei numesc show-room. Sunt doua usi mici de termopan cred, langa reprezentanta Triumph. Pe trotuarul lat din fata, acelasi nume, Triumph. Noroc de masinile parcate, ca te prinzi ca e un “show-room” auto.

Si toate astea sunt asa in conditiile in care Ssang Yong Pipera se afla pe aceeasi strada cu Mazda, Hyundai, Citroen, Nissan, cu niste show-room-uri decente. Mai incolo putin, peste pod, urmeaza “gigantii”: Porsche Bucuresti Nord, cu toata suita, Meridian Nord, Honda, Toyota, toti cu niste show-room-uri excelente, ca dotari, dimensiuni, confort, nu neaparat ca servicii.

Parcare clienti:

Pe trotuar daca e loc, ori pe bulevard daca nu e politia rutiera. Gasesti totusi loc, nu cred sa fie aglomerat ziua. Eu oricum, am fost pe jos.

Nu cred ca sunt masini de test

Inauntru:

M-am simtit ca intr-un film distopic in care as fi ramas singur pe planeta :). Adica in prima faza nu era NIMIC si NIMENI in acea incapere (una singura). Cum intri, exact inainte e un fel de podium/prispa, metalic, unde sunt niste birouri (in prima faza mi-au parut goale). Apoi a aparut dra. / dna. de la vanzari, care “mi-a poruncit”: “ramaneti acolo!”. Nu a fost neaparat un ton poruncitor, ci cred sincer, ca acolo sus erau de fapt si birourile administrative.

La “parter”, iar nimic. Bai, dar chiar nimic. Un birou si doua rampe metalice. A coborat domnisoara si am stat la biroul de jos, cum intri, in stanga.

Spatiu de asteptare: NOT!

Dar ce sa astepti, de fapt?

Modele expuse (buna gluma):

Nu ati citit mai devreme ca era gol? Nu aveau nimic in show-room. Doar in fata un Tivoli Long si atat. Am primit o explicatie ca masinile sunt toate plecate la nu stiu ce expozitie. Bai, dar toate? Bine, ei mai au si magazinul din Militari, care pare cel principal, de fapt. Dar sincer, aici imi parea fie ca o tineau de pomana pe dra/dna, fie ea era angajata pentru altceva si a coborat sa plec eu fara informatii.

Cunostinte vanzator:

Intregul dialog a fost cumva fortat. Fie nu avea chef de mine, fie se simtea jenata ca nu are ce sa prezinte. In fine, ideea e ca nu as zice ca a fost lipsa de amabilitate, ci mai degraba o bariera impusa. In oricare dintre cazuri nu a avut rolul de a ma mai face sa revin. Faza e ca, desi nu a fost cea mai relaxata discutie, nu a fost nici tehnica, dar am aflat ca:

– motorul de 1.5 L / 163 cp se incadreaza in normele Remat, numai cu tractiune pe puntea fata. Daca dai 1600 euro pe tractiunea integrala, mai dai 1500, pentru ca vei fi penalizat

– cutia automata este “Aisi”, adica japoneza.

– motorul ar fi comun cu Mercedes, desi eu cred ca e de fapt Mitsubishi.

– masina e produsa aproape integral (exceptie evidenta cutia) in Coreea. Ma intreb cum reusesc astia sa trimita in Europa masini atat de ieftine.

– revizia e “8-900 de lei, dar nu o sa veniti decat la revizie, pentru ca masina nu se strica”. (Mor cand ii aud pe astia cu “undeva la 900-1000″…parca sunt intelesi intre ei)

– masini extrem de putine in stoc (Ungaria, parca), niciuna cu tractiune AWD. Comanda dureaza intre 6 si 8 luni (whaaaat?). Dar nu e ca si cum ar fi singurii… (la Puma am primit 4 luni, iar la CX30… nici nu pot lansa comada. Jeep, cam la fel, Suzuki am auzit ca nu are nimic, Hyundai are tot cateva luni bune. E cam circ si in el nu gasesc neaparat o vina vanzatorului român.

Cam asta ar fi, a fost extrem de laconica doamna si oricum nu aveam cu ce sa legam discutii. Pe de alta parte, cu clientii care primisera masina cu cateva zile in urma, era foarte amabila/zambitoare/friendly. Dar ei aveau deja un istoric (rosu metalizat, chiar dragut) :).

Test drive? Candva in viitor.

A ramas sa o sun saptamana viitoare sa programam. Hmmm… o fi el Ssang Yong, a nu stiu cata minune a fiabilitatii, insa… cand stiu cum fac alti vanzatori, probabil ca voi mai cauta si pe la alte marci.

Disponibilitate negociere? Ce e aia? Cand ei nu au masini sa vanda… ce sa cer eu discount? Oricum sunt vremuri dubioase in piata auto.

Concluzie? Ciudata rau.

Nu stiu daca voi mai merge la Ssang Yong Pipera. Nu spun “NU” marcii numai pentru ca magazinul era pustiu. Da’ poate ajung in Militari, ca parea mai animata zona… Cumva am avut senzatia ca pied timp. Nu am stat mai mult de 10 minute, dar senzatia a ramas :)).