Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

Nissan Autocobalcescu

Nissan Autocobalcescu e unul dintre dealerii mari ai Nissan în București. Cel putin eu așa îi percep, după dimensiunile showroom-ului. Am fost în vizită la ei, după o altă vizită mai putin ok, despre care nu are sens să vorbesc acum.

Asadar:

Showroom situat pe Splaiul Unirii nr. 311, sector 3.

Clădirea lor, toată, e impresionantă. În același ansamblu se mai comercializează BMW / Mini , Renault, Dacia și Nissan. Curtea lor e mereu plină, semn că au activitate pe toate liniile. Chiar mi-a fost greu să găsesc loc de parcare, dar a fost cam singurul aspect neplăcut la vizita asta. Vizita propriu-zisă a fost compusa din doua părți, după cum vom vedea.

Interiorul showroom-ului e primitor.

Conceptul pe care l-am observat la Nissan Autocobalcescu, e unul inedit (pentru mine). Mai exact, consilierii de vânzări stau la niște birouri micuțe, pe scaune tip bar, unde tu clientul, nu ai ce să faci.

În schimb, dacă ai de discutat, au amenajate mese cu scaune (normale), lângă un fel de bar de unde ai putea primi apă sau cafea. Chiar e interesant acest concept. Îți dă senzația că tu, clientul, ești important pentru ei.

Masinile expuse sunt 3, de fapt 2.

Mai exact, in showroom au Nissan Qashqai, X-trail, si Ariya. Ultima nu se poate comercializa fiind oprite comenzile, dupa cum mi-a relatat consilierul. Au și niște mașini de test în varianta superioară de echipare. Ce mi-a plăcut, a fost că, probabil întâmplător, nivelul de echipare al mașinii din showroom e unul mediu

Interactiune:

În primele minute am crezut că nu vom fi băgați în seamă, așa cum se mai întâmplă. Surpriza plăcută a intervenit când, dupa ce aproape am terminat de inspectat superficial Qashqai, unul dintre consilieri s-a apropiat. Și cel mai tare a fost ca nu a venit ca un “taur”, setat pe luat bani. Pur și simplu, omul s-a apropiat zâmbitor, ca și cum era implicit că ne interesează Nissan Qashqai. De fapt, cred ca în prealabil ne-a studiat, pentru abordarea potrivită.

Rezumând interacțiunea în câteva cuvinte:

Respectuos, atent la detalii, cunoscător al produsului vândut și pasionat (cred). Cel mai important aspect pentru mine a fost că nu am sesizat “dorința de a-mi lua banii”. A fost ceva gen, “cumperi nu cumperi, eu tot îți spun”. Și a spus-o în așa fel încât nu am putut să refuz.

O altă dovadă de profesionalism a fost că a cercetat cartea mea de vizita și mi-a reținut numele. M-a surprins asta, în contextul în care alți cetățeni cu îndeletniciri similare, nici măcar nu citesc aceeasi carte de vizita.

În plus, a încercat să îmi găsească soluții și variante pentru o achiziție comodă. Mai mult, mi-a explicat CU argumente logice de ce îmi recomandă o mașină mai scumpă decât bugetul meu. Iar explicația a fost în termeni cordiali, de bun simț, care să nu te facă să te simți “sărac”.

Orice alt detaliu mi se pare de prisos privitor la interactiunea cu consilierul de vanzari.

Disponibilitatea de test – drive:

Da, dar nu pe loc. Și asta în condițiile în care nu era nimeni în showroom.

Referitor la test-drive, mai am de spus că:

  • Prea scurt ca timp și distanță
  • S-a desfășurat cu consilierul în dreapta și pasagerul în spate (numai la Autocobălcescu așa)
  • A trebuit să revin (repriza 2), situație în care am mai făcut un drum până acolo.
  • Mașina “nepotrivită” (altă motorizare și nivel de echipare). Oamenii vând ceva și vor sa arate ce e cel mai bun lucru. În plus, nivelul la care ma orientasem eu se afla in showroom și am fost anunțat că nu e exact ceea ce solicit. Așadar, rămân ca obiective doar primele două puncte.

Disponibilitate de negociere:

Da, cel puțin aparent. Calculele au fost făcute cumva transparent. Mi-a plăcut tehnica, destul de rar întâlnită, “o să văd ce discount obțin de la importator”. E un fel de a mă face să devin nerăbdător și curios, astfel încât să accept cu bucurie propunerea de preț.

Pentru a sintetiza:

La Nissan Autocobălcescu am avut o experiență de cumpărare ok. Chiar e printre cele mai bune de până acum. Și cred ca asta e o combinație între calitățile omului și implicarea firmei. Dacă ar fi să aleg Qashqai, de la Nissan Autocobalcescu aș cumpăra.

Dacă aș face un clasament propriu pe ultimii ani de interacțiune cu consilieri de vânzări, probabil că e in top 3. Îmi pare rău doar pentru că nu am avut cum să îmi dau seama despre ceva legat de Qashqai. În cei 500 m petrecuți la volan…