TOYOYA COROLLA CROSS

Toyota Corolla Cross e o mașină nou lansată în România. Am avut-o preț de 2 zile pline, pentru „joacă”. Și m-am distrat destul de bine cu Toyota Corolla Cross.

Exteriorul:

Ce să zic? Dă bine, arată cool, mai ales din față. Dacă din față e super, are o alură dură, din spate parcă seamănă prea mult cu Corolla. Nu e ca și cum asta ar fi ceva rău, însa aș fi preferat niște forme mai colțuroase, precum cele de la RAV 4. Totuși, nici așa nu e rău. Din profil, mașina arata foarte bine.

Farurile alungite spre înapoi transmit ideea de dinamism.

Din fericire, în cazul de față, ideea e susținută de realitatea „din teren”. Alungirea farurilor spre înapoi combinată cu luminile de tip led, grila față de mari dimensiuni și proiectoarele poziționate central, contribuie din plin la ideea de dinamism.

Garda la sol are numai 16 cm.

Nu e chiar cel mai „dur” crossover, motiv pentru care nu am îndrăznit să mă bag în gropi/noroi cu ea. Totuși, aceiasi 16 cm, iti asigura un mega confort in oras, cu bordurile si alte denivelari. Dealtfel denivelările sunt filtrate foarte bine de ansamblul caroserie – suspensie.

Bandourile de plastic negru mat, contribuie din plin la ideea de “bad ass car” :). Nu e un chiar așa, însă arată bine. Una peste alta, din afara Toyota Corolla Cross e o „apariție”. Și chiar am observat că deocamdată întoarce capete. Nu e revoluționară precum a fost la început Toyota CHR, dar așa cum comenta cineva pe FB, CHR e mai pentru doamne/ domnișoare. Corolla Cross e ceva mai „bărbătească”. Dar e un bărbat mai metrosexual așa, nu chiar un Hulk.

La drept vorbind, pentru Toyota Corolla Cross e mai potrivit orașul decât terenul accidentat. La asta contribuie și doza de eleganță de care au dat dovada designerii de la Toyota.

Interiorul:

Altă treabă. E un interior inspirat, dacă nu chiar identic cu cel al modelului compact Corolla. Asta e bine și rău în același timp.

Aspectele negative sunt primele:

1. Nu am suficiente spatii de depozitare in parte din fata. În locul încărcătorului wireless preferam un spațiu cinstit de depozitare pentru nimicuri. Așa, telefonul alunecă în continuu la demaraje ceva mai serioase.

2. Din poziția mea de condus oglinzile laterale erau prea prezente în viața mea. (adică, în limba română, mă încurcau). Poate doar pentru ca nu sunt un înalt, dar oglinzile mi-au părut exagerat de mari.

3. Tableta “multimedia” e prea mare și afișează mult prea puține informații pentru a fi utilă în mod real. Dar asta e o părere personală, motiv pentru care o puteți privi cu reticență.

4. Cotiera e învelită în material textil, ceea ce înseamnă că vara stai cu coatele goale pe ea și se va îmbâcsi în scurt timp. La fel, peste ceva vreme, va arăta îmbătrânită.

Aspectele pozitive ale interiorului “ca de Corolla”, asa cum mi-a zis cineva care a vazut-o:

1. Aspect minimalist și modern, adaptat tendințelor actuale. Totuși e prea minimalist cu spațiul de depozitare. Plusul e că pe ușile din spate am loc pentru un recipient, cutia mea de Pepsi Max, spre exemplu.

2. Au redus suprafața de plastic negru lucios. Sau așa mi s-a părut mie. Asta nu poate fi decât excelent.

3. Poziția de condus este foarte bună.

Dacă ridici puțin scaunul, deja ești peste media de înălțime a celorlalți șoferi din oraș. Bine, nu sunt ipocrit și laud Corolla ca și cum aș fi într-un RAV 4 sau SUV veritabil. Dar sunt ceva mai sus și îmi place cum stau.

O mică precizare:

Reglajul lombar electric e super, dar lipsa buretelui într-un strat mai gros, te face să simți pregnant „bara care îți împinge spatele”. Totuși EU sunt cel care are problemele mari cu spatele. Un om “normal” probabil nu va simți ceea ce zic eu aici. Ca să parafrazez pe Denis de la Toyota Vest, „mașina e dureros de confortabilă”. Dar da, overall sunt de acord cu el.

4. Tapiseria nu e cea mai fancy, dar mi-a dat o senzație de robustețe și rezistență în timp. Dacă stau la rece să mi-a amintesc, mi-a plăcut.

5. Spațiul pentru pasagerii din spate e “Dumnezeiesc”. E suficient si chiar se sta precum in fotoliul de acasă. NU e blasfemie, chiar stai super bine în spate.

6. Viața la bord e confortabilă, încă din echiparea de bază. Inginerii de la Toyota au făcut în așa fel încât să ai scaune și volan încălzit, sloturi pentru încărcarea device-urilor electronice, atât în față cât și în spate. În plus, pentru locurile din spate ai cotiera centrală cu suport de pahare, iar în față ai wireless charger.

Celelalte dotări sunt deja standard la Toyota și în general la mărcile din Asia, motiv pentru care nu pierdem timpul cu ele.

Zgomotul interior si consum de combustibil fosil.

Dacă ești civilizat,

Toyota Corolla Cross, atunci primești liniște în habitaclu și consum mic de benzina. Am reușit (cu greu) să merg 80% dintr-un traseu urban în mod electric și am obținut un consum de aproximativ 7.5 litri pentu 100 km. Zgomotul în habitaclu a fost inexistent, practic. Mai tare se auzea ventilatorul de la AC.

În schimb,

Când vrei să te bucuri de cei 197 cp, pe care ți-i promite Toyota Corolla Cross, nu mai ai același consum. E logic și dealtfel nici nu mai contează consumul, pentru că mașina accelerează instantaneu, folosind modul electric. Apoi, când intră în acțiune și motorul termic lucrurile se mai schimbă. De fapt, nu cred că motorul e problema, cât cutia eCVT. O fi ea optimizata pentru confort, însă din punct de vedere al plăcerii condusului… nu prea e sport.

Și totuși, cei 197 de cai putere te deplasează destul repede până la viteze de aproximativ 140 km/h.

Apoi… nu am mai încercat pentru că nu am avut unde :).

Zgomotul e asurzitor cât timp mașina e în accelerare, apoi, când mergi cu viteză constantă, acesta scade la cote mai rezonabile. Ceea ce mi-a mai placut legat de zgomot, e faptul ca la drum, aerul care trece pe lângă caroserie nu generează atât de mult zgomot deși are oglinzile laterale cât niște tăvi.

Overall, pe traseu mixt, București, autostradă, drum național, oraș de provincie, consumul total a fost de 6.9 %. Eu aș zice că e un consum bun, în condițiile în care mașina mea avea 3000 de km la plecare.

Și uite așa, te-au făcut inginerii domnului Toyoda să mergi civilizat, mai mult decât toate regulile și regulamentele. Mergi frumos, plătești puțin. Vrei să faci pe interesantul? Ia de plătește 🙂

Ca mașina de evacuare (BOV), Toyota Corolla Cross “e acolo”.

Adică:

  • portbagaj decent spre bun,
  • putere foarte bună, dar nu exagerat de mare
  • nu iese în evidență ATÂT de tare,
  • autonomie bună – mie îmi arăta 590 km cu rezervorul plin, am făcut vreo 270 și aveam jumătate de rezervor,
  • spațiu suficient în habitaclu
  • întreținere… nu știu, așa cum nici despre probleme tehnice frecvente nu știu la acest model.

Din câte am auzit, termenul de livrare e decent sau chiar bun. Cel mai bine mergeți și faceți un test drive și obțineți informația exactă de la sursă. Cu un preț de aproximativ 31000 de euro, după ce scazi tichete, rable și alte discounturi, poate fi o opțiune foarte ok de achiziție a unei mașini hibrid.