Nissan Qashqai 2022, e practic urmașul inventatorului segmentului de crossover. Sau așa știu eu.
Nissan a ajuns cu Qashqai la a 3 a generație, pe care a dus-o spre un alt nivel.
Nu știu cât de reușit se va dovedi a fi acest model, însă la prima plimbare masina a fost fun. E posibil ca pe termen lung, Nissan Qashqai 2022, să nu fie cea mai buna variantă, precum a fost versiunea cu motorul de 1.2 litri si 115 cp, care consuma ulei în draci.
Totuși, motorul de 1.3 litri cu 4 cilindri si puteri cuprinse intre 138 – 163 cp se regăsește inclusiv pe modele Mercedes. Nu e ca si cum ar fi dovada suprema de fiabilitate, dar e de bine.
Evident, la test nu are niciun dealer motorul acesta, ci pe cel de 1477 cmc, in 3 cilindri, benzina + electric. Acest motor pare mandria celor de la Nissan, pentru ca mi-au explicat despre el vreo 10 minute, dupa care am retinut ca acest motor merge in principiu pe curent, iar motorul termic asista si asigura producerea de curent electric. In total, genereaza, conform specificatiilor tehnice 188 cp si un cuplu maxim 330 nm. Bun aș zice, dar asta până mă uit la prețul mașinii.
La exterior
Nissan Qashqai 2022, mi se pare de genul “love it” or “hate it”. În orice caz, e mai mare decat versiunile anterioare si mai “patratos”. Au investit din nou si in blocurile optice care nu mai au forma unor faruri traditionale, ci se vor futuriste si probabil eficiente energetic. Grila e ceea ce aminteste de masina de teren Nissan care se vindea candva. Nici macar logo-ul companiei nu mai e acelasi 🙂
Blocurile optice spate seamana cu cele ale versiunii anterioare.
Ceea ce ma frapeaza la masina asta este numarul urias de unghiuri ascutite. Nu e urat, e doar diferit. Numai C-HR cred ca are mai multe unghiuri decat Nissan Qashqai.
La interior… altă treabă
Designerii s-au jucat cu liniile bordului in special. Nu are a face cu ceea ce stiam despre masinile clasice. Nici nu mai e relevant ce știam eu. În general mașinile din prezent nu mai sunt clasice, ci au devenit gadgeturi și exerciții de imaginație. Cele mai multe îți încât privirea. Nu știu însă cât vor rezista pe termen lung…
În versiunea testată, Nissan Qashqai nu face excepție.
Las mai jos câteva imagini filmate în interiorul Nissan Qashqai 2022.
Ce mi-a lipsit cu adevărat în interiorul acestei mașini a fost spațiul pentru obiectele mărunte pe care le am cu mine permanent. Și aici nu mă gândesc la EDC, ci la mărunțișurile fără de care nu plec de acasă. Nici în zona mediană și nici în uși nu am identificat suficiente spații de depozitare, ceea ce pentru o familie cu copii care merge la drum, va fi o problemă.
Totuși, în scaunul șoferului stai foarte bine. M-am simțit foarte bine și cred că aș fi putut sta mai mult timp. În versiunea testată, scaunele erau acoperite cu piele, parțial beige, la fel ca și bordul. În ansamblu, interiorul e destul de elegant.
Nu mi-au plăcut butoanele din partea inferioară a bordului, în special partea din plastic lucios, de care mașina nu duce lipsă.
Portbagajul e suficient, în media clasei, nu am prea multe comentarii de făcut.
Trenul de rulare, nu m-a impresionat absolut deloc. Mașina nu e nici cea mai zgomotoasă, dar nici silențioasă pe măsura prețului. Mi-ar fi plăcut o suspensie mai puțin gălăgioasă pe denivelările din oraș. La drept vorbind, ei zic despre mașină că e crossover, dar la cum arată și cum e gândită, numai pe drumuri de țară nu mă văd cu mașina asta.
Despre motorizări, ce pot spune?
Datele tehnice regăsiți aici, nu văd niciun motiv să le redau și eu.
Ca senzație, motorul electric – hibrid e foarte ok. Demarajul e super, dar dacă tragi de el, nu e chiar cel mai economic. Nu am înțeles exact explicația vânzătorului, dar nici nu îmi bat capul cu ea pentru că încă nu cred în combinațiile benzină-electricitate, sau doar în electricitate. Cert e că mașina se mișcă foarte bine.
Motorul mild-hibrid de 1322 cmc, îmi place. Deși acum câțiva ani ar fi fost privit ca fiind prea mic, acum pare unul dintre motoarele normale, cu 4 cilindri. Cuplul motor e de minim 240 nm, ceea ce mișcă mașina foarte bine. Asta îmi amintesc de la generația anterioară, precum și de la Mercedes Clasa A.
În ansamblu, Nissan Qashqai 2022 e o mașină drăguță. Tocmai asta e problema mea, fix că “e drăguță”. Nu mai are nimic din ADN-ul lui Terrano, Patrol sau alt “înaintaș”. Știu, știu că mașinile enumerate erau off-roadere, dar “nepotul” nici măcar mașină “bărbătească” nu e. E un fel de hipster cu pantalonii prea scurți, barbă uriașă, beannie și ochelari. Dar chiar și pe el, îl place lumea, deci sunt sigur că și Nissan Qashqai 2022 are admiratorii săi. Cum din punct de vedere tehnic, în momentul de față eu nu am ce să îi reproșez…
L-aș folosi drept BOV (Bug Out Vehicle)?
No way! Prea multă tehnică, ce se poate dovedi punct vulnerabil și prea puțin spațiu util. Prea elegantă în raport cu scopul, devine ușor o țintă…