Cupra Formentor e una dintre cele mai frumoase mașini pe care le-am văzut în ultimii câțiva ani. Nu cred că exagerez când spun că de data aceasta grupul VAG a dat lovitura. Într-o „mare de mașini anoste”, ale grupului VAG, Cupra prezintă Formentor, care e fenomenal, cel puțin la exterior.
Bine, nu e chiar VAG, are temperamentul spaniol al lui SEAT, din care derivă, începând cu 2018.
Ca sa temperez, din punct de vedere al designului, Cupra Formentor e pe gustul meu.
Îmi place forma agresivă de coupe cu 4 uși precum și ideea de mașină ceva mai înaltă. E de fapt combinația cea mai căutată în ultima perioadă.
Uitându-mă la Cupra Formentor, aș fi tentat să spun că VAG prin Cupra nu a picat în plasa „economiilor fictive de combustibil”, adică anvelope subțiri, tablă goală, vopsea nu știu cum. Pe scurt, nu pare ca a făcut economie la costuri sub pretextul unei mașini economice.
Hai sa începem cu exteriorul.
Ce îmi atrage atenția e poziționarea diferită a proiectoarelor de ceață. Cred că astfel sunt mai bine protejate de eventuale pietricele de pe șosele. În combinatie cu fantele de aerisire pozitionate lateral și DRL, cu un desen diferit, mașina asta pare încruntată.
Apoi observ rotile mari, de minim 18 inch, cu anvelope late de 245/45. În ziua de azi anvelope cu lățimea asta par o raritate…
Pasajele embosate ale roților spate, în combinație cu micro overfenderele laterale și pragurile, de o altă culoare decât negru (lucios) continua ideea de sportivitate. Garda la sol mărită și barele longitudinale mă conduc la ideea de SUV.
În partea din spate, acelasi gen de lumini spectaculoase cu multe unghiuri ascuțite, unite între ele, completează ideea de ansamblu asupra lui Cupra Formentor.
NIci nu am ce sa mai spun, pentru mine e ceva deosebit.
La interior, lucrurile par ceva mai temperate.
Cupra Formentor împarte același interior cu Leon. Nu e ceva rău, însă nu mai e unicat. Bine, dacă mă gândesc bine și luminile din spate seamănă între Formentor și Leon.
Revenind „cu picioarele pe pământ”, adică înăuntrul lui Cupra Formentor, mie mi-a atras atenția tableta de (prea) mari dimensiuni. Nu e urâtă, nu pare aruncată acolo, dar e prea mare. În combinație cu comenzile digitale pentru volum și climatizare, mi-a dat un fel de stare de disconfort.
În ansamblu, planșa de bord e mult mai elegantă decât cele pe care le știu eu de la VW sau Skoda.
Mi se pare foarte interesant și elegant cum au gândit cei de la Cupra, gurile de aerisire în forma similară cu cea a grilei din fata.
Bordul în sine e spectaculos, încă din varianta fără dotări.
Are tot felul de desene, „joculețe”, e un fel de tabletă pentru copii mari. În esență, sincer să fiu, nu are nicio utilitate reală, dar arată bine și ia ochii. Până și mie mi-a plăcut. La capitolul tablete, trebuie să remarc faptul că și tableta centrală are o grafică peste medie și atrăgătoare. Nu am apreciat de-a lungul timpului multe tablete, dar cele de la Cupra Formentor se apropie de cea a Mazda 3 / CX 30, care prin prisma formei îmi plac maxim.
Ceea ce te face sa te simți bine, este orientarea către șofer a întregului ansamblu al bordului. Aceasta continuă nota de sportivitate a lui Cupra Formentor.
Mi-a plăcut „aproximativ” consola centrală care e destul de incomodă.
Mai exact, consola e ok ca dimensiuni, dar nu prea ai cum să îți pui obiectele personale în siguranță. Bine, depinde și câte „chestii personale” ai. Dacă alegi cutie de viteze automată, în dreapta și în stânga „joystick-ului” pentru viteze găsești un fel de canale, dar sunt de ajuns cât să pui cheia și cam atât. Mai ai un spațiu pentru pahare, langa cotieră, destul de incomod poziționat dacă vrei sa pui un pahar de cafea atunci când conduci.
În partea din față, exact sub gurile de aerisire mai găsești un spațiu de depozitare. Nici acesta nu e foarte fericit poziționat, fiind adânc, dar nu foarte largă. Și în acest spațiu iți va încăpea numai telefonul mobil și cam atât.
La o cutie manuală comenzile pentru frâna de mână, start – stop și auto-hold sunt pozitionate ușor diferit. Nu e însă cu mult mai înghesuită decât cea cu cutie automată. Ba chiar sporește ideea de sportivitate, în combinația cu consola ridicată și levierul schimbătorului la îndemână.
Ai numai porturi USB – C, atât în față, cât și în spate, pentru pasagerii cu tablete sau mobile ce sunt folosite continuu.
O problema în doua variante de lucru e reprezentată de scaunele din față.
În varianta standard sunt ok, stai decent în ele. Nu ridica mari probleme de confort. Din păcate nu am reușit sa stau mai mult de doua minute în acele scaune.
Varianta de scaune sport, obținuta atunci când comanzi pachetul de iarna scump, nu mi s-au părut deloc ok. Am stat cam înghesuit și nu m-am simțit bine deloc. Poate nici nu l-am reglat corespunzător, însă nu mi-au plăcut.
Din punct de vedere dinamic:
Nu pot vorbi decât despre motorul de 1.5l cu 150 cp și 250 nm cuplu motor.
Ce e rar în zilele noastre: motor în 4 cilindri.
În combinatie cu omniprezenta cutie DSG, nu m-a minunat. Bine, nu e ca și cum m-a făcut de ras la semafor ori am îmbătrânit cu piciorul pe accelerație. Totusi nu a fost așa cum m-am așteptat, nu știu de ce. Mi-ar plăcea mai mult cu o cutie manuală și mod „sport”, precum la Ford Kuga.
De la suspensia independentă pe puntea spate, aveam ceva mai multe așteptări pe străzile din București, dar în ansamblu sunt bune.
Ce mi-aș dori destul de mult la Cupra Formentor ar fi o insonorizare ceva mai buna și mai ales ceva butoane fizice. Cum niciunul dintre aceste lucruri nu se va intampla, rămâne să ne mulțumim cu ceea ce am primit. Și de data asta am primit.
Ca mașină de evacuare? Nu ai cum așa ceva… NO WAY. Dar îmi place mult mașina asta.
Din păcate nu am încă poze sau filme ale mașinii din motive legate de neseriozitatea unuia dintre cei doi dealeri CUPRA din București. Nu a firmei, ci a unuia dintre angajații săi care m-a dus cu vorba până…