Umweltzone? Umweltplakette? Ce anume ar putea sa insemne? Eu am aflat despre ele de la Waze, pe când proiectam un traseu de deplasare prin Germania. Articolul nu este despre plimbarea mea, ci despre o „taxă nemțească” despre care nu îți spune nimeni, nu costă mult, dar amenda e mare.
Dacă mergi pe autostrăzi
Și nu virezi nici dreapta nici stânga (la figurat) nu ai nevoie să plătești nicio taxă pentru că o vei regăsi în prețul combustibilului. Vorbind despre combustibil, vei vedea că prețurile benzinei și al motorinei la benzinării pe autostradă este mai mare, chiar și cu 40 de eurocenți mai mult decât în zonele locuite.
Vei mai observa că, teoretic numai, nu ai limită de viteză. În practică, pe cea mai mare parte a autostrăzilor pe care am circulat eu, limita s-a situat între 80 si 120 km/h. Și mai urât e faptul că în apropierea marilor aglomerări urbane, autostrada e haos. Așadar, aveți la dispoziție autostrăzi, dar nu le puteți folosi decât cu măsură.
Să revenim la Umweltzone.
De prin 2015, parcă, autoritățile germane au constatat că nu reușesc să îndeplinească obligația de scădere a poluării. Și a mai fost și scandalul dieselgate, cu mizeria celor de la VW, așa că au decis că o taxă în plus va rezolva problema.
Umweltzone e de fapt o parte dintr-o localitate, indiferent că e oraș sau sat, unde anumite mașini nu au voie să circule, iar dacă o fac, e pe răspunderea lor. E un fel de discriminare pe criterii de an de fabricație, combustibil sau normă de poluare.
Cum se face asta: dacă ai masina pe benzină, stickerul tău, adică umweltplakette va fi verde. Am impresia că la non euro, nu primești verde. Dacă ai diesel euro 5 sau euro 6, esti „de verde”. Dacă nu, devii galben sau chiar roșu.
De unde se procură Umweltplakette?
Nimeni nu îți spune / scrie undeva la intrarea în țară despre taxa asta. Eu am avut mare noroc cu Waze și cu internetul, care e execrabil în roaming în Germania. Mai exact, vii dinspre Elveția spre exemplu și decizi să vezi the german country-side. Intri frumos cu mașina ta, fie ea și electrică, dar fără umweltplakette prin centrul unui superb orașel de provincie și treci pe lângă un centru TUV Sud, fără să știi că ai putea cumpăra de acolo ceva. Apoi treci pe langă o cameră video și gata amenda: 80 de euro.
Deci: nu poți cumpăra sticker pentru umweltzone de la benzinărie. Poți cumpăra de la TUV Sud și Adac. Probabil că mai sunt și altii, dar nu îi știu eu. Costul pentru umweltplakette este de 6.5 euro și se poate plăti cu cardul. Programul este Luni – Vineri de la 9 la 18, iar sâmbăta de la 9 la 12. Umweltplakette e personalizat cu numărul mașinii și e valabil „pe viață” sau până schimbi parbrizul. Amenda e de vreo 80 de euro.
Nu îți imagina că e cine știe ce inginerie.
Cel de la TUV îți ia datele din talon, le introduce într-o bază de date și îți personalizează un sticker verde. În total, durează cam 10 minute.
Se poate procura umweltplakette online, dar costul final e de vreo 15 euro si durează cam 3 săptămâni să îl primești. Așadar mare atenție când îl comanzi.
În final
Deși Germania e patria mașinilor premium, nu mi se pare prea prietenoasă cu șoferii, mai ales cei străini. Permanent pare că te urmărește o cameră video și te paște o amendă dar mai ale nimeni nu îți spune cu subiect și predicat ce obligații ai. Așadar trebuie să circuli cu atenție, deoarece, inclusiv indicatoarele de viteză sunt „inteligente” și schimbă limitele de viteză în funcție de aglomerație, de poluare etc. Oricum ar fi, amenzile ajung în România, chiar înaintea ta uneori.
Drumuri bune.