Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

SMT Pallady Ssangyong

SMT Pallady Ssangyong e în principal dealer Subaru în București de mulți ani. De ceva vreme vinde și repară inclusiv SSangyong. Împarte astfel piața din București cu Ssangyong Vest. Pe partea de vânzări mașini noi, am vizitat fiecare dealer și mi-au făcut o impresie ok. Acord un mic “plus” pentru SMT Pallady Ssangyong, prin prisma spațiului de lucru și organizare.

Overall, consider că marca Ssangyong e bine reprezentată în oraș.

Problema intervine când trebuie să apelezi la service dacă mașina ta are probleme, mai ales în perioada de garanție. 

Dacă mașina ta are un contract de garanție corect, bazat pe respectul pentru client și încredere în produsul propriu, o parte din problema ta e rezolvată. Cealaltă condiție e ca reprezentanța să aibă oameni serioși și bine pregătiți. Dacă le ai pe astea două, te poți considera norocos. 

Pentru oameni bine pregătiți și service de calitate e necesară și ceva competiție.

Revenind la SMT Pallady, rezultă că nu am ajuns la ei chiar întâmplător. Totuși nici nu am avut vreo recomandare fermă și fără să cunosc pe cineva acolo.

Contact inițial

  • Prin email, de pe site, fără cunoștințe, așa cum am mai spus. Am primit răspunsul cu programarea repede, cam cum am solicitat.
  • Mai mult decât atât, am fost sunat pentru confirmarea programării. Cu această ocazie, interlocutorul mi-a și dat și indicii privitoare la așteptările pe care să le am de la activitate. Discuția a fost naturală și cu ceva explicații tehnice, de bun simț și nu povești menite să mă zăpăcească de cap.

Contactul personal

  • M-am prezentat “regulamentar” cu aproximativ 20 de minute în avans, dar oamenii m-au primit foarte ok, fără strâmbături din nas. Ba chiar am primit și o cafea, “drept mită” ca să scriu frumos despre ei :).
  • Mașina a intrat în hală la ora stabilită.
  • După aproximativ 2 sau chiar 3 ore am primit feed-back pentru ce se întâmplă cu ea. Și nu a fost ceva gen așa face toate domne, ci niște explicații logice, cu argumente tehnice pe înțelesul meu. Pe scurt, am plecat liniștit înțelegînd despre ce e vorba. Cele semnalate (capota și martorul airbag) au fost rezolvate numai parțial în acel moment. 
  • Cu toate acestea, în momentul în care îmi explica procedeul, comanda de airbag era deja plasată. A fost pe garanție, fiind doar o eroare de fabricație, asumată de producător.
  • Termenul comunicat a fost (fără a fi promisiune) de aproximativ 30 de zile. Am considerat că termenul e unul rezonabil. Oricum, când am fost tratat atât de corect, efectiv nu am avut ce să comentez.
  • Pur și simplu, nu am putut decât să mulțumesc omului, care făcuse tot ce ținea de el pentru a rezolva problemele semnalate. Sunt convins că face asta cu toată lumea și mai ales că mai mult nu putea face în acel moment. Atitudinea sa corectă și discuția deschisă pe care am purtat-o, mi-a dat încredere, în mașină, în marcă și în service-ul la care lucrează. Da, aici sunt probabil subiectiv, dar asta am simțit și asta relatez și eu. 

Continuarea

  • În a 31 a zi, am primit un telefon de la același domn și m-a programat pentru o dată ulterioară pentru înlocuire, pentru că nu puteam eu ajunge atât de repede pe cât erau ei de dispuși să mă primească. 
  • Încă un mic amănunt, care mi-a plăcut. I-am solicitat, întemeiat după cum credeam, o operațiune pe garanție și nu s-a rezumat la un răspuns sec de tipul NU SE POATE, ci mi-a arătat în certificatul de garanție, negru pe alb ce se poate și ce nu se poate. Cu asta vreau să spun că nu s-a ascuns după un refuz sec, deși știa cum stau lucrurile, dar a avut suficientă răbdare să îmi explice de ce anume nu se poate. 

Concluzie

Proverbul Omul sfințește locul nu e vorbă goală. Nu știu cum sunt muncitorii din hala de lucru efectiv pentru că nu am avut contact direct cu ei. Cert este că au rezolvat problema mașinii într-un termen rezonabil. Pe muncitori doar am putut să îi privesc prin geamul care e amplasat în așa fel încât să poți vedea ce se întâmplă cu mașina ta. 

Faptul că are documentat și arhivat orice defect apărut, cu poze și filmulețe, îmi transmite faptul că e organizat și profesionist care vrea să cunoască și să își facă treaba. 

Jos pălăria pentru toate astea. Evident că rămân clientul SMT Pallady Ssangyong pe perioada cât voi avea mașina.