Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

Noul KONA – prima impresie

Hyunday Kona 2023, e o mașinuță simpatică, mai interesantă decât vechiul model.

Coreenii s-au concentrat foarte mult pe design și interior, dar mai puțin pe partea dinamică a noului model.

Schimbarea la interior e radicală, aș zice.

Tabletele care țin loc de consola multimedia și cadrane de bord sunt de o calitate excelentă. Conțin o multitudine de funcții de conectivitate si personalizare a mașinii, deși, în viața reală nu e numai asta important.

Am reținut modurile de condus si selectorul electronic pentru comportament diferit al motorului și sistemelor de siguranță pe diferite tipuri de drum. În rest, multe porturi USB-c, pentru toți pasagerii și toate sistemele posibile de siguranță a condusului.


La exterior, modificarea e mai mult o evoluție a vechiului Hyundai Kona.

In afar de DRL pe toata lățimea capotei si grila radiatorului, nimic nu mi-a atras atenția in mod deosebit.
Din păcate, pe partea de motorizare Kona “suferă”, mai ales dacă tu, clientul, cauți și un comportament dinamic, în afara de gadgeturi și tablete.

Probabil mai dinamic va fi motorul hibrid de 1580 cmc si putere combinata de 148 cp.


Eu unul, as opta pentru acest propulsor, mai ales că nu e o diferență de preț uriașă. De la cel mai ieftin (programul Remat), și până la cea mai scumpă varianta hibridă, diferența e de “numai” 5600 de euro. În câțiva ani, recuperezi acești bani, din consumul de carburant și costurile cu parcarea.


Dimensiunile lui Hyundai Kona 2023 au crescut atat in lungime cat si in latime.

Astfel, ocupantii locurilor din fata dar si pasagerii din spate vor sta mai confortabil.

Portbagajul însă, nu e cel mai încăpător, astfel încât pentru un drum ceva mai lung, ai putea avea probleme cu bagajele personale, mai ales daca vorbim despre 4 persoane.

Cutia de viteze automată e decentă și imprimă mașinii un comportament “cuminte” pe sosea.

Ideea în sine nu e o tragedie. Problematic e faptul că nici în modul “sport” nu poți avea reprize care să te bucure cu un sprint decent. Dar asta te va face sa fii un șofer responsabil, mai ales dacă îți dorești un consum bun spre foarte bun.

Concluzia:

Concluzia e că Hyundai Kona 2023, are un preț măricel, și devine o opțiune de achiziție numai dacă ești o persoană care prețuiește mai mult tehnologia decât dinamica.

Combinând costurile de deținere și întreținere relativ decente, Hyundai Kona 2023, e o mașinuță simpatică ce denotă optimism și tinerețe, fiind destinată tinerilor care prețuiesc mai mult drumul decât destinația.