Fiat 500 electric e, cum să zic, un fel de jucărie serioasă. Adică e o mașină mică și care arată precum una de jucărie, însă înglobează “o groază” de tehnologie. Cumva, Fiat 500 electric pare a fi vârful de lance al italienilor de la Fiat, atunci când vine vorba despre tehnologie, detalii și branding.
Hai să vedem ce înțelegem noi din toate cele de mai sus:
În primul rând, trebuie să fac o mică referire la exterior:
Dincolo de faptul că urmează liniile variantei originare, pe mine m-a fascinat din prima cu DRL-urile. Pare că sunt pleoapele ușor lăsate ale lui Droopy Drew și asta mi se pare super fun. Efectiv nu îți poți lua ochii de la ele. Apoi, îmi place grila frontală care nu e grilă de fapt, în partea superioară, exact precum la varianta din 1957. Numai că în cazul nostru, logo-ul “FIAT” e înlocuit cu un mare logo “500”. Atât noul badge, cât și vechiul sunt însoțite de aceleași linii.
Concluzia mea privind exteriorul e aceea că Fiat 500 electric e o îmbinare fericită între retro și modern, dacă îmi e permisă formularea.
La interior, Fiat 500 electric e “o altă poveste”.
Mai exact, interiorul lui Fiat 500 electric, păstrează ideea tradițională a bordului lui Fiat 500 din 1957, dar o reinterpretează într-un mod “magistral”, dacă e să folosesc cuvinte mari.
Păstrând ideea inițială, a volanului cu două spițe și cea a bordului simplu cu un singur ceas, Fiat 500 electric, ne delectează cu aceeași idee, însă metalul e înlocuit cu plastic, volanul are dimensiuni mai mici (EVIDENT), dar are tot două spițe.
Scrumiera de pe bord a fost înlocuită cu o tabletă de dimensiuni potrivite și cu rezoluție fantastică. La fel și ceasul de bord, e înlocuit de o altă tabletă, cu aceleași caracteristici. Până și butoanele de pe bord au rămas similar poziționate, doar că, evident, sunt ceva mai multe :).
Cred o paralelă între cele două modele este mai grăitoare decât multe cuvinte
sursa foto 2: https://www.pinterest.ca/pin/241857442476088612/visual-search/?x=16&y=16&w=532&h=343&cropSource=6&surfaceType=flashlight
Când ne trezim din reverie (revenim cu picioarele pe pământ),
La interior mai observăm și următoarele lucruri pe care eu nu prea le apreciez:
- Plasticul de pe bord e cam tare și se îmbină cu alt plastic tare, ceea ce nu prea pare ok, pe termen lung,
- Plasticul de pe uși și din partea din spate e cam … nu prea e ok, chiar dacă ei susțin că e aproximativ 70(ish)%, reciclat
- Ușile se deschid cu un buton. Asta e un aspect pur subiectiv.
- Spațiul din spate e destul de înghesuit și accesul se face anevoios,
- Geamurile din spate nu se deschid, nici măcar un pic. Asta iar cred că e o parte subiectivă a aprecierii.
Versiunile de putere ale lui Fiat 500 electric:
Sunt două, cu prețuri pe măsură, dar mai ales cu autonomie reală pe măsură. Studiind problema, mai mult decât testul meu, am aflat că în versiunea cu baterie de 42 kwh și 118 CP, autonomia reală se învârte undeva în jurul a 250, maxim 300 km în oraș, vara.
Versiunea cu baterie de 26.3 kwh și 95 CP, are o autonomie mult mai mică, undeva la 125 – 150 km în oraș. Asta nu am testat-o personal. Dat fiind faptul că aceasta ar fi avut un preț după Remat sub 15000 de euro, ar fi fost probabil una dintre cele mai atractive oferte de electrice de pe piață.
Cum se prezintă Fiat 500 electric, totuși?
- Este prin excelență o mașină de oraș, cu caracteristici ca atare.
- În partea din față se stă foarte bine și te simți chiar confortabil pe distanțe scurte și medii. Nu am testat-o pe distanțe foarte lungi.
- Tot în față dispui de foarte multe spații de depozitare, undele dintre ele chiar încăpătoare,
- În partea din spate, nu ești chiar confortabil, iar locurile “sunt numai ca să fie”, iar geamurile nu se deschid, ceea ce nu mi-a plăcut,
- Rezoluția și calitatea ecranelor celor două tablete este peste medie, în general și cu atât mai mult peste media clasei din care face parte,
- Direcția este în stilul clasic deja al Fiat, adică extraordinar de ușoară. Împreună cu dimensiunile, direcția face ca mașina să fie o plăcere la condus în oraș,
- Suspensia este destul de echilibrată ca raport rigiditate / confort, astfel că mașina. e stabilă și fun to drive,
- Consumul de energie mi s-a părut foarte ok, prin raportare la costul pe km parcurs, chiar și încărcând bateria de la stație scumpă din mall. E drept că am mers la modul economic , adică de moș, Duminica dimineață :)).
- prețul de achiziție al versiunii de 118 CP, e cam mare, pentru a fi ușor amortizat din consumul de energie și parcări gratuite. Poate e o variantă mai bună dacă ești prosumator sau ai un contract avantajos la societatea de furnizare a energiei electrice,
- În versiunea “ieftină”, încărcarea se face mai anevoios totuși. În versiunea mai puternică, vestea pozitivă e că mașina ta se va încărca de la 20 la 80% , în mai puțin de o oră (parcă).
- Este o mașină cu istorie, cu branding și mai ales personalitate, pe care nu ai cum să nu ți-o dorești.
Cam așa se prezintă partea din spate:
Sursa foto 2 – https://www.gallery-aaldering.com/fiat-500-l-1968/
Concluzia:
Fiat 500 electric e una dintre cele mai simpatice mașini pe care le-am condus și deși am avut emoții cu încărcarea pentru că avem o infrastructură de încărcare încă precare, m-am distrat cu mașina asta.
Aș da banii pe ea?
Hmmm… 33900 (aproximativ) de euro NU. 20000 … cred că da, dar numai cu REMAT.