Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

CUM SĂ ÎMI ALEG MAȘINA?

Cum sa imi aleg masina? Simplu, cu mintea si nu cu sufletul. Da, usor de zis, greu de facut. Alegerea unei masini noi, fie ea noua sau SH, e de cele mai multe ori o provocare. Pe langa suflet vs ratiune, “acum” vs rabdare, mai am si alte probleme de care sa tin cont.

Daca aleg sa imi cumpar masina SH, devin victima samsarilor auto, fie ei cu firma sau fara. Daca iau in calcul varianta de masina noua, atunci “de banii aia iti luai una SH de murea lumea” . In principiu, oricum o dai, bine nu iese. De aceea, eu am ales sa renunt la vesnica disputa intre NOU si SH.

Raman la masina noua, ca varianta de achizitie daca vreau sa raman cu ea, macar cativa anisori. Oricum, un an ma obliga statul, daca e cumparata cu reducerea Remat. Bun, piata e plina de masini, mari, mici, ieftine, scumpe, de oras sau de teren, etc.

Hai să vedem câteva criterii de care eu aș ține cont la achiziția unei mașini noi. Ordinea este pur aleatorie.

1. “Nevasta”.

Da, sună amuzant, insa partenerul/ partenera e cel cu care imparti eventualele datorii cand cumperi masina. Daca mai e si pentru el/ea si nici nu ii place… e ca si cum arunci banii pe geam. Macar vezi ce isi doreste, cat de cat…

2. Bugetul.

Cred că e unul dintre cele mai importante aspecte in achizitia unei masini. Vorba romanului, zice “ intinde-te cat iti e plapuma”… corect. Dar mai avem si cealalta vorba : “sunt prea sarac sa imi iau lucruri ieftine”. Adica: ce ma fac daca am buget de 5-6000 de euro? Iau o rabla (inca buna) din afara? Ma apuc sa dau in plus peste cei 6000, inca de cand intru cu ea in tara? Sau mai pun ceva si imi iau una noua intr-un buget decent?

Ca idee, cred ca mentinerea echlibrului e cea mai importanta. Dacă am 5000 și mai împrumut 15000, toti pentru masina…. e cam dubios. Riscul sa platesc doar rata si masina sa stea in fata blocului e mare. Asta daca nu sunt it-ist cu venituri mult peste medie, caz in care, rata de 1500 de lei, e nimic. Dar daca pe langa cei 5000 mai pun 7-8000 si imi cumpar o masina decenta dar noua, lucrurile stau diferit. Ideea e urmatoarea: masina, oricar ar fi de proasta, necesita intretinere de la rar la des, sau foarte rar, la foarte des.

Ce vreau sa spun :

O masina noua merge rar la service, indiferent de marca. Si in plus, vor nu vor, macar doi ani, sunt obligati sa asigure garantie (la unii mai pe bune, la altii… la misto). Pe de alta parte, cu cei 12-13000 euro, ipotetici, pot cumpara un SH, aparent mai bine cotat, ca marca, DAR nu stiu ce cumpar. Desigur, nu exista samsari, toti oamenii sunt de treaba si sigur nu iau teapa. In visele mele. Chiar si fara a avea ghinion, primele cheltuieli cu o masina SH vor fi, RAR, ITP, daca e adusa din “afara”. Revizie completa cu distributie, e obligatoriu sa ii fac. Calculand identificarea si cartea cam 150 Euro cu aproximativ 1000 euro revizia si distributia…am mai pus aproape 10% la pret.

3. Reviziile.

In principiu, cam toate masinile din prezent, necesita a fi verificate si inlocuite ulei, filtre , etc, o data la 15000km sau un an. Desigur, mai sunt si producatori care sustin 30000 km si 2 ani… Nu despre asta discutam, desi nu cred ca e ok sa merg 2 ani cu acelasi ulei. Ideal e sa aflati de la inceput, inainte de achizitie cat costa si ce presupune fiecare revizie.

Cei mai multi vanzatori nu stiu sau nu vor sa spuna. Si noi ne multumim cu “va costa in jur de 1000 de lei”. Pare ca asta e suma psihologica agreata de clientul roman. Desi, in mod normal am vazut si liste complete cu operatiuni si costuri. Adica: revizia 1, costa X lei si se inlocuiesc uleiul si filtrul de ulei. Revizia 2, costa Y si se va inlocui…. Sau macar sa cereti ce se inlocuieste la fiecare revizie. Sunt operatiuni obligatorii, impuse de producator si RAR, dar si operatiuni optionale, a caror absenta nu ar trebui sa afecteze garantia. Cereti vanzatorului negru pe alb …

4. Garanția.

Nu are sens sa dau o definitie legala, dar ideea e ca producatorul si vanzatorul , au obligatia de a asigura functionarea continua si in bune conditii, a autovehiculului, prin repararea acestuia sau inlocuirea unor parti componente daca este cazul. Ei, aici vine inselatoria si mizeria unor reprezentante. Adica: garantie 2-4-6 ani SAU 100000 / X sute de mii de km. Buuun…. aceasta garantie se aplica oricarui subansamblu sau e numai pe cutia de viteze si motor?

Garanția reală

Unii producatori seriosi asigura garantie din bara in bara (adica orice subansamblu, mai putin placute de frana, discuri de frana, bujii si uneori bateria, care sunt considerate consumabile. O categorie aparte o constituie trenul de rulare, care e de fapt cel mai chinuit pe drum. Cei seriosi nu vor avea nicio problema sa considere ca si amortizoarele sunt incluse in garantie.

Semi-garanția

Cei neseriosi, vor asigura garantie pentru cutie si motor (nu tot, ci numai blocul motor care de regula nu are cum sa se strice)… Asta un fel de “samsareala”. Adica, de la vanzatori de masini SH, vei primi acelasi gen de garantie, nu pentru ca sunt de treaba, ci pentru ca sunt obligati prin lege. Si atunci… motor si cutie.

“Shady stuff”

Cei mai periculosi mi se par cei care nu raspund clar la intrebarea asta… vor incepe cu povesti, ca nu e vina producatorului ca sunt gropi, ca…diverse. Iar circul va incepe atunci cand masina dvs cu o vechime de sub doi ani, va avea o problema, ei vor incepe sa va scoata vinovati de diverse. Sau, la fel de rau, ati putea afla ca unele subansamble despre care credeati ca sunt garantate, nu sunt acoperite de garantie…Sau despre pierderea garantiei, care uneori pare a fi din nou un mega abuz…

Obligatoriu! Nu te lasa pacalit de vorbe frumoase… sau nestiinta… daca nu stii, te interesezi, nu o lasi asa. Nu recomand neaparat forumurile ca sursa de informare, pentru ca pot fi si multe aberatii pe acolo, dar pot fi o sursa de informatii, daca pastrati rezervele si verificati informatia.

5. Combustibilul

Discutia despre combustibil e un fel de nou vs. SH, adica ceva fara sfarsit. Eu unul, recomand benzina, dar fiecare face ce doreste cu banii lui. Cu toate acestea, luati in calcul si faptul ca dieselul nu mai e in voga, dar hibridul a devenit noul diesel. Ce vreau sa spun cu asta? Tineti minte ca pana la dieselgate-ul pus la cale de “marele grup” VAG, nu erai roman daca nu aveai cel putin o data in viata diesel, pe cat posibil 1.9 tdi.

Apoi, la un moment dat, cineva și-a amintit că “trebuie sa salvam planeta”.

Si deja a inceput noua era, cea a hibridelor si a electricelor. As fi de acord cu povestea asta de primavara, cum ca daca ne dam cu masini electrice, salvam lumea, daca: bateriile s-ar produce la costuri relativ ok si mai ales daca resursele consumate nu ar fi enorme. In plus, hibridele au inca probleme nerezolvate, de regula sunt motorase termice, de capacitate cilindrica mica, “ajutate” de niste motorase electrice. Apoi, motorasul electric functioneaza, de regula, in anumite conditii, pana la o anume viteza. Si apoi, la drum lung, ramai de fapt cu un motor de capacitate cilindrica mica si putere la fel, dar cu o greutate sporita de bateriile pe care, vrei nu vrei, masina ta le cara. Deci, poate in oras e ok hibridul, dar in afara…

Apoi, vin electricele… niste calcule aproximative legate de costul de exploatare, gasiti aici si aici.

Bine, mai e si varianta diesel, mai rara, dar ea exista. Si pretul e, ca de obicei, mai mare, pretul combustibilului e mai mare… dar e o optiume daca ai nevoie de putere mare la turatii mici. Complicatiile pe termen lung sunt majore, mai ales daca mergi cu el mult in oras, dar optiunea exista si o poti folosi.

6. Capacitatea cilindrică.

Trendul actual e cel al motoarelor de capacitate cilindrica mica. Eu le-as numi submotorizari. Dar sunt la moda si pare ca au emisii mici de noxe. Desi cele mai multe, au o putere mai mult decat decenta, aceasta e generata cu ajutorul unei turbine si a injectiei directe de combustibil. Adica sunt complicate. Si tot ceea ce e complicat la un moment dat se strica. Problemele unui motor turbo si injectie directa de benzina pot fi multiple, de la defectarea turbinei, mixarea uleiului si a combustibilului si pana la carbonizarea pistoanelor. Problema nu e daca se intampla sau nu, doar cine plateste pentru reparatie. Daca e garantia si acopera…aia e, daca nu… eu m-as mai gandi. In plus, consumul e mare, atat in oras cat si la drum întins. In afara de impozitul mic…nu vad niciun avantaj real.

“Normalul”

Apoi, mai sunt cateva motoare aspirate (fara turbina) cu o capacitate cilindrica “decenta”, precum 1.6 sau 2.0 litri. Dar si acestea sunt din ce in ce mai rare, de fapt, le mai gasiti pe la vreo 2 marci. Teoretic, “nu au moarte”, practic, sunt doar mai rezistente decat cele cu turbina, exact pe criteriul ca sunt mai simple. Dar si acestea au consumul ceva mai ridicat si nu “trag” precum cele turbo. Mie imi plac motoarele astea. Poti face lucruri frumoase cu ele, pentru o perioada mai indelungata.

“Compromisul”

Apoi, varianta de compromis, ar fi motoarele turbo de peste 999 cmc. Adica cele asa numit decente, precum 1.3 – 1.6 turbo pe benzina. Au puteri decente, de peste 130 cp, cuplu peste 200nm, deci masina se comporta mai mult decat decent. Desigur, nu dispar problemele, dar pare ca sunt mai rar intalnite. Evident, pretul masinilor echipate cu ele sunt mari. Dar daca aveti bani sa le cumparati, posibil sa nu va para rau. Eu unul am ales motoarele aspirate de capacitate cilindrica mare, dupa ce am condus si motoare turbo mici.

7. Cutia de viteze.

Manuala sau automata. Simplu. Manuala, folosita corespunzator tine cu casa, dar nu e chiar cea mai comoda in orasul aglomerat. Cutia automata (la masinile medii ca valoare si calitate), asigura confort la mersul in oras, nu e cea mai sportiva dar poate pune ceva probleme din punct de vedere al intretinerii si costurilor de exploatare. Plus ca daca mai ai ghinionul de o cutie de viteza automata recunoscuta ca fiind problematica… a dat fericirea peste tine. In principiu, e nevoie sa stiti, sa va spuna cei de la reprezentanta care sunt costurile de intretinere si exploatare pentru o astfel de cutie de viteza. In plus, mai luati in calcul ca veti adauga peste 1500 de euro, la pretul de achizitie.

8. Forma caroseriei.

Asta e o chestie subiectiva si nici macar nu m-as baga sa o comentez. Dar… tineti cont de faptul ca o forma futurista, cu muchii multe si unghiuri ascutite, in mod cert se va repara mai greu. Nu stiu daca va amintiti Honda Civic, 2006 – 2012 (ish). Era vis masina, dar cu un mic “minus”. Masina era foarte joasa, motiv pentru care, bordurile… bucuria soferilor. Chiar era extrem de urat, faptul ca sarea bandoul lateral si nu il mai puteai fixa la loc, decat daca puneai unul nou. Nu era ceva grav, dar era urat.

Si stiu ca nu ia nimeni in calcul varianta asta, ca masina poate fi lovita, dar imagineaza-ti, te rog, o Toyota CHR, lovita usor in parcare. Poate fi si Honda Civic, situatia e similara. Ideea e ca orice muchie indiferent cat de usor ar fi lovita, devine o problema. Daca mai luam in calcul si un asigurator de rea credinta, care va plati numai reparatie in loc de inlocuire piesa… “distractia finala” apartine proprietarului, care va ramane cu ochii in soare.

9. Interiorul

As zice ca e un aspect, extrem de important. In ceea ce priveste interiorul masinii tale…e obligatoriu sa fii egoist si pretentios. Nu cred ca la interior trebuie sa faci compromisuri. Plasticul, imbinarile, tapiseria, scaunele, antifonarea cu zgomotul interior, toate trebuie sa iti fie pe plac, exact cum iti doresti, nu mai putin. Poate pe moment poti trece cu vederea unele aspecte, dar dupa un timp… mai mult ca sigur, chestiile care nu iti plac, iti vor impinge rabdarea la nivelul superior. Si vei ajunge sa iti blestemi masina, mai ales daca la drum lung, te mai doare si spatele de la pozitia incomoda de condus…

Și înca un aspect “mărunt”…

In show-room iti va fi prezentat un model cu un nivel superior sau chiar maxim de echipare. Si nu de putine ori, dotarile si chiar imbinarea / calitatea in ansamblu difera. Si te gandesti ca ai cumparat X marca de masina si primesti X marca, dar cu alt look decat ai asteptat. Nu am inteles niciodata de ce in magazine sunt expuse numai versiuni superioare de echipare, chiar analizez asta in show-room-uri. E o chestie menita sa iti ia ochii, de fapt. Si ai tendinta sa te lasi pacalit, fie sa mai scoti cateva mii din buzunar, fie sa crezi ca ai cumparat altceva decat primesti, desi negru pe alb, contractual, totul e corect.

10. Siguranta.

Am lasat-o la urma fix pentru ca e extrem de importanta. Pentru tine, pentru familie, pentru toti participantii la trafic. In principiu, lucrurile sunt simple. Uniunea Europeana impune fantastic de multe sisteme de siguranta, desi unele sunt exagerate si conduc la cresterea pretului. In esenta exista cateva canale de media specializate in astfel de teste, dar mai ales organisme internationale, independente, care testeaza orice nou model de pe piata. Nu face rabat la siguranta. Cele mai multe masini prezente au 5 stele EURONCAP, dar e mai important de vazut care e nivelul de protectie al pasagerilor, al copiilor, al pietonilor, etc. Desigur ca nu avem bani de cea mai sigura masina ever, dar daca se poate… cumpara maximul de siguranta cu banii pe care ii ai.

11. UTILITATEA

Aud de multe ori: “Nu stiu, sa fie SUV“. Oameni care isi doresc o masina dintr-o anume categorie, fara un motiv evident. (sau chiar fara un motiv, uneori). De aceea, se naste intrebarea: Ce vei face cu masina aia? De ce o vrei? Da, e misto sa ai SUV sau o masina de teren, cu diferential blocabil, tractiune integrala, whatever… Dar o vrei sa mergi cu ea pe munti, prin namol? Sau doar sa duci copilasii la scoala sau la locul de joaca? Dupa cum stim, orasul e dusmanul masinilor mari. Nu ar trebui oare sa cauti o altfel de masina daca te stii om de oras? Adica, pentru oras as vedea chiar si o masina mica, fie ea si electrica.

Dar dacă nu ai bani decât pentru o masina?

Merita sa te agiti sa cumperi o singura masina electrica? Sau ai putea, spre exemplu sa cauti o masina mare, de teren, nu e relevant. E vorba ca ai putea alege o masina “de nisa”, pentru un anume scop. O masina de teren (ca exemplu) vine si cu niste costuri de intretinere mai mari. Vine cu probleme de parcare, de intretinere etc. Alfel intretii o tractiune integrala, o suspensie pe perne pneumatice, comparativ cu versiunile “normale”. Evident, costurile sunt mai mari si nu stiu cat merita sa “arunci” banii, numai pentru ca pe hayon sa scrie AWD / 4WD / 4MOTION, etc.

Daca stii ca mergi des in concedii, cu familia? Nu e mai rentabila o masina din clasa “limuzinelor”, precum Mondeo? Sau Mazda 6? Sau Passat? Sau orice alta marca? (dar de preferat sa fie combi). Ai avea loc pentru toti membrii familiei, pentru bagaje, plus confort sporit la drum lung.

Dar, cu toate acestea, de departe factorul determinant, sunt sigur ca va fi plăcerea.

Placerea de a o privi, de a o admira, de a intra in ea, de a o conduce. E ceva mai mult decat simple ratiuni, rationamente personale sau ale altora. Se numeste suflet. Dar totusi, pentru a nu fi privit doar precum o victima, “un buzunar cu bani”, incearca sa te documentezi in avans, sa stii despre ce e vorba. Sau macar intreaba, insista, nu te lasa. Gandeste-te ca vei plati pentru masina ta, cel putin 10 – 12000 de euro, poate chiar mai mult, poate timp de 5 ani…