Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

Mazda CX3

Mazda CX3, e de fapt Mazda 2, “la moda”. Adica la fel cum sunt barbatii epilati pe picioare si pe piept si pensati pe deasupra. Ce e drept Mazda CX3 nu e la fel de nefireasca. De fapt e super misto.

Serios vorbind,

Mazda CX3, e o masinuta in ton cu vremurile. Un semi-suv, adica o masinuta de de clasa mica pe steroizi. Ma rog, incadrarea pe clase si categorii, e obositoare si nefolositoare, deci o las “profesionistilor” si “trend setterilor”, prezenti la orice lansare de produs.Iata totusi niste pareri de utilizator:Test drive-ul a fost suficient de lung ca timp si la fel ca traseu.

Calitatea fabricatiei la Mazda CX3:

foarte ok, in varianta de dotare medie, cu piele pe volan si schimbator si pe bord. Are ecran spatemultimedia si aer conditionat automat. Nu stiu cum ar putea sa fie varianta de baza, cea de 15400 euro. Posibil sa arate mai nasol, dar nu are cum sa fie “ieftina”. Nici plasticul de pe modelul condus nu e premium (de parca ar avea cum), insa e unul care nu scartaie si e bine montat. Nu pare ca va face “vestitii greierasi”.

Pozitia de conducere:

E foarte ok, deloc inalta as zice. Oricum, nici masina nu e inalta. Garda e de 15.8 cm, adica la fel cu cea a modelului Mazda 3. (Cum ar veni, Mazda CX3 e un fel de Mazda 2 pentru drumuri grele 😂).

Scaunul soferului

E confortabil, mai ales pentru “bolnavul” din mine si problemele lui de spate. Bine, probabil ca acum, la ce masina conduc…orice mi se pare mai confortabil :)))

Plansa de bord:

Cea a masinii conduse e frumoasa. Mi-a placut. Nu cred sa inceapa sa scartaie dupa ceva ani de stat in soare, dar… mai vedem. E acoperita cu un fel de piele avand cusaturi vizibile, ceea ce ii da o nota de distinctie in clasa ei (alde Renault Captur, Ford Ecosport, Hyundai Kona, si compania).

Instrumentarul de bord

E destul de sarac in butoane, dar cele pe care le are sunt foarte misto la atingere. Adica ai o senzatie de bine cand “esti la butoane” :)).Elementul “cool” e CD player-ul , care asa cum imi spunea Mihnea de la Asko, e elementul retro :).La varianta de baza, au facut o chestie super desteapta: in loc de CD player, am spatiu de depozitare 💪. (Cool, asta chiar imi place)

Nu prea am spatii de depozitare, din pacate.

Inteleg faptul ca e derivata dintr-o masina de oras, dar pentru mine, utilizator final, lipsa spatiilor e o problema. Destul de mare si sesizabila.

Pe bancheta din spate

Spatiul e ok, mai ales daca pasagerul e minor sau scund de inaltime :). Daaar, pasagerul “minor” care m-a insotit, a observat ca poate dormi comod, pentru ca “mufele” centurii de siguranta sunt “incastrate” in bancheta, ceea ce e super misto.

Vizibilitatea in spate…

musai senzori de parcare.Simt ca am vorbit destul de mult despre lucruri subiective si deloc importante.

Motorul: GENIAL.

Gasiti pe net sau la dealer toate specificatiile, rata de compresie, cuplu, putere, bla bla.

Senzatia de condus, pe care niciun pliant nu o poate descrie, e de vis…

Reteta:

se ia un motor old school, de 2000 cmc, pe care il adaptezi vremurilor, adica il faci euro 6. Apoi il montezi pe o caroserie mica si usoara, dupa care ii dai drumul pe strada…

Ce zic “vecinii”?

E drept ca nu esti “in rand cu lumea”, adica ceilalti producatori care monteaza motoare de masina de spalat (adica cilindree mica), insa faci furori intre soferii adevarati.

Bun, destul cu aroganta.

Motorul

Are un cuplu apropiat de un turbo, gratie compresiei uriase. Mai exact discutam despre 206 nm la Mazda, in timp ce 2.0 tdi / 1.6 tdi / 1.5 tdci au aproximativ 230-240 nm, iar turbo-ul de 1.5 litri de la Honda, 1.4 tsi de la VW, prezinta un cuplu de aproximativ 240 nm.In mod evident, e bomba pe langa 0.9 sau 1.0, 1.2, etc., indiferent de producator…

Ce e super la motorul asta:

“Trage” liniar incepand cu aproximativ 2500 rpm. Desi nu resimti un demaraj care sa te imprezioneze la turatii mici, motorul se tureaza liniar pana aproape de 6000 rpm si simti ca masina inca accelereaza. Mai e ceva de spus: la ralanti, masina e foarte foarte silentioasa. La turatii mari insa, nu as zice ca e chiar exemplu de liniste. E chiar galagios. Sunetul motorului insa e unul care arata putere, nu suna fortat. E ca si cum privesti pe cineva care face exact ceea ce ii place. E natural, firesc, placut. Asa si motorul acesta, merge linistit, iar apoi cand ai nevoie de forta se incordeaza si iti furnizeaza exact ce ai nevoie: senzatie. Poate e senzatia de libertate, de putere… fiecare o interpreteaza cum vrea.In combinatie cu “manuala” in 6 trepte, scurte si precise, daca ai chef, masina poate face senzatie.
Acum sa nu credeti ca acei 120 de caluti putere te lipesc de scaun sau confera masinii un demaraj de boeing 747…

Ce e important:

Mazda a pastrat tot ce era bun din trecut, a adaptat la prezent si a reusit sa construiasca ceva genial, acest ultim mohican al motoarelor : aspirat, silentios, fiabil, melodios, pe care te poti baza si cu care ai curaj “sa pleci la drum”. O comparatie cu factor uman, ar fi ca acest motor e ca o doamna, aflata la o varsta la care stie ce isi doreste. Poate fi diva daca vrea ea. cu ea ai incredere sa te “intovarasesti”. Asta, in comparatie cu pustoaicele sau domnisoarele care in teorie sunt vis. Sunt pline de “figuri”, dar raman tinere aspirante la glorie. Adica dau bine in cadru, dar cand sa faci ceva….

Revenind,

Crez Mazda asta mica are si lipsuri, precum spatiu interior, in spate in special, etc. Legat de spatiu, sustin ca e o masina pentru pusti, sau familii tinere cu maxim un copil. La carat bagaje tipic romanesti (juma’ da porc da la tataie, neste cartofi plus plapuma de la matusa Ica) va fi extrem de greu spre imposibil. Dar pentru asta avem Dacia Logan MCV sau Vw Passat Break doi-zero tedei 😜.

Totusi, putina impartialitate nu strica.

Am observat si ca: suspensia spate nu e independenta, ci semi-independenta. E destul de rigida in anumite conditii, in special pe denivelari “scurte”. Nu e groaznic, doar se observa. Nu este o mostra de design futurist sau ceva exceptional, asa cum as zice ca e Honda Civic, ori din clasa ei, Toyota C-HR. Are totusi un look agresiv, cu forme arcuite, “incordate” (daca se poate spune ca fierul e musculos 😂). Ideea finala e super misto, mai ales cu roti mari si tractiune AWD. Daca avea si garda la sol o idee mai inalta chiar era excelent.

E destul de zgomotoasa Mazda CX3

la un moment dat, ceea ce e super misto cand esti pus pe distractie, dar nu stiu cum e la drum lung.Computerul de bord e saracacios in informatii puse la dispozitia soferului. Eu am observat numai consum mediu, autonomie si consum instant. Ma rog, e strictul necesar. Am mai zis despre spatiu, nu are sens sa repet. Nu imi place ca diferitele versiuni de echipare au dotari de siguranta diferite.

Oricum, prea multe defecte nu i-am gasit.

La pretul de pornire de 15400, e o buna afacere desi dotarile sunt slabute rau in aceasta varianta de echipare.

Deranjant e termenul de livrare la Mazda CX3

Comand acum si vine in noiembrie? Mi se pare enorm de mult. E totusi o masina de clasa medie ca bani / valoare… ma rog asta e chestie de producator si nu de dealer. Macar e facuta in Japonia. Asa mi-au spus doi dealeri, desi la un moment dat, prin primavara auzisem ca productia de CX3 se muta in Mexic 😱.

Concluzie:

Maine as lua o astfel de masina. Dar evident, mi-ar fi livrata cine stie cand, prin decembrie 😂.Later edit: am obtinut DOUA masini de test – drive de la doi dealeri. In foto apare prima masina testata, aproape noua. A doua insa, de la Arian Motors, cu vreo 5000 de km, avea motorul mai “lasat”, mi-a placut si mai mult…