Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

Toyota C-HR

Toyota C-HR, era un fel de unicorn pentru mine. Adica imi placea, visam la ea, o doream, insa nu reuseam sa o pot conduce. Nu am gasit nicaieri prin orasele in care am umblat. Cel putin , cu motor pe benzina…nici nu te poti gandi sa gasesti acum vreo masina la Toyota. Nu stiu daca e politica firmei sa promoveze hybridele ori chiar nu au pe stoc motorizari pe benzina, dar nu am reusit pana in decembrie 2019, sa strunesc o Toyota CH-R.

Totusi…

Cu ajutorul Ralucăi de la Inchcape Motors, am primit spre test masina cautata cu motor Hybrid 1.8 – 122 cp, varianta de echipare C-Lassy (adica multe dotari). Hai sa vedem ce am reusit sa stabilesc despre masina asta in cele 24 de ore de “prietenie” in Bucurestiul nebun de dinainte de sarbatori.

Designul exterior: superb.

Dar, evident, e o parere subiectiva. Totusi, fie vorba intre noi nu am gasit pe nimeni sa imi spuna concret ca masina asta nu ii place. Muchiile, unghiurile ascutite, combinate cu forma blocurilor optice si intregul ansamblu, confera caroseriei o alura de nava (spatiala, cumva) agresiva. Daca as fi carcotas, as spune ca toate unghiurile astea sunt extrem de greu de “adus la linie” in caz de accident. Dar nu asta e ideea acum. Sa ne bucuram impreuna de cel mai reusit design al celor de la Toyota. Practic, Toyota CH-R varianta 2019, cu facelift, nu e cu mult diferita de versiunea anterioara. In fapt, la exterior am vazut ca au schimbat jantele versiunii de baza, proiectoarele au “urcat” vreo 20 cm “pe bara”. Bara insasi pare a avea niste ornamente noi iar stopurile au o tenta fumurie. Asta am observat eu.

In continuare Toyota CH-R pare a fi un SUV.

Au pastrat garda la sol inaltuta, protectiile de plastic pe partea inferioara a usilor. Daca as fi dragut, as spune ca e crossover si ca e eco-friendly. Adica motoare hybrid sau benzina de cilindree mica. Dar nu sunt si spun ca mi-as dori un 2.0 aspirat, bine comprimat (macar 13 : 1), care sa imi livreze un cuplu de macar 200 nm. Cred ca masina merita asta. Dar nu va primi, mai mult ca sigur. Va ramane cu maxim 2.0 hybrid, care nu e acelasi lucru cu motorul pe benzina simplu.

protectii laterale

Macar motorul de 1.2 litri (116 CP) are 4 cilindri (yeeeey, mai rar in zilele noastre) si un cuplu de 185 nm , adica…merge. Nu sunt super fan al acestui gen de motor DAR din ce se gaseste acum pe piata asta as cumpara, mai ales ca nu prea au aparut multe informatii despre probleme ale acestui motoras.

Continuand cu caroseria, nu stiu de ce o vad in continuare masina de hipster. Adica stiu ca are si tractiune 4×4, insa o vad mai mult in oras. Nu ma imaginez cu CH-R in varf de munte, pe hartoape. Ma vad insa coborand din ea la vreo piscina in oras (de parca mi-ar placea asa ceva :)), Saaau as vedea-o pe malul marii, la apus, parcata langa vreo terasa. Ceea ce e foarte tare. Ori la cafenea la Steam, cum am si facut :))

Interiorul: da! Imi place.

Seamana izbitor cu cel al Toyota Corolla, insa parca designerii m-au auzit / citit comentand ca e aiurea imitatia de cusatura pe plastic sau ca piano black e chicios. Bine, in ceea ce priveste piano black (plasticul negru lucios) raman la aceeasi parere si cei de la Toyota la fel. Avantaj ei, ca au mai multi fani :). Bordul e izbitor de asemanator cu cel de la Corrolla, pare chiar identic. Doar ca de data asta, imbinarile mi-au parut aproape perfecte, materialele de calitate ceva mai buna. (o fi spiritul Craciunului, ce sa zic?) . In continuare avem marea tableta in mijlocul bordului. Doar ca asta pare a avea o rezolutie mai buna.

Pozitia de condus:

Mai buna decat la Corrolla, despre care ziceam ca e Dumnezeiasca. Aici e un fel de Dumnezeiasca plus. Adica scaunul ala care are sprijin lateral excelent, suport lombar, lungimea potrivita a sezutului, tetiere, etc mai are si o inaltime care iti permite o vizibilitate excelenta, confort… nu mai zic… Totul e exact la locul unde te astepti sa fie, destul de multe butonase, dar nu deranjant de multe.

Luminile Craciunului din CH-R

Toate optiunile de confort iti creaza un ambient care te face sa nu mai vrei sa cobori din masina. Adica la varianta asta condusa de mine aveam boxe JBL, reglaje electrice, A.C. automat cu doua zone, scaune si volan incalzite, piele, bla bla. Imi place inclusiv dispunerea spatiilor de depozitare care sunt destul de putine dupa gustul meu. (sa nu uitam de hipstereala, da? masina de oras, k?). Apropos de spatii de depozitare, ma hazardez sa sustin ca portbagajul e suficient (pentru o familie de hipsteri :)).

portbagaj CH-R

Confortul pasagerilor din spate:

In principiu ar fi ok. Am reusit sa incapem 4 adulti in masina si pe o distanta scurta a fost ok. in fata, nu am ce sa comentez, totul e foarte ok. In spate nu as avea de comentat decat forma geamurilor laterale, care aduc mai degraba a geamuri de avion. Ca design e misto, dar pentru un pasager de inaltime mica si varsta la fel, nu stiu cat de ok e. Desi nici prea rau nu are de ce sa fie. Oricum, bancheta rabatabila foarte confortabila

Si partea de confort auditiv cred ca e ok.

Nu e nici cea mai bine antifonata dar nici nu auzi totul de afara. E acolo. In combinatie cu motorul silentios, e ok. La denivelari suspensiile au un zgomot dar poate fi usor trecut cu vederea. Daca dai muzica mai tare nici ca il auzi :)) Vorbind despre denivelari, imi place cum isi face suspensia independenta treaba. In oras, cel putin, e chiar bine. Nu vad de ce in afara nu ar fi ok, mai ales pe drumuri bune…

Cum ziceam, boxe JBL , care chiar se auzeau bine. Cred ca si cele “stock” sunt ok. Poate nu la acelasi nivel, dar judecand dupa Corrolla, ar trebui sa fie bine. Deci, sunet ok.

Motorul

Hybrid, 1800 cmc, 122 cp (electric si pe benzina), deci nu cine stie ce putere. Cuplu cam 145 nm, daca imi amintesc bine. Cam putin, pentru drum intins in conditiile in care de la motorul pe benzina obtinem doar 98 CP.

In oras insa, daca respecti indicatoarele de pe bord, masina se comporta decent. Acolo unde disperi, in traficul de Bucuresti, Toyota CH-R merge in mare parte pe baterie, ceea ce … e cam bine. In continuare are cele 3 stiluri de condus despre care am scris la Corrolla, de aceea nu voi insista. Ce sa zic, nici nu sunt fan. DAR trebuie sa recunosc cinstit: consuma mai putin frate… Masina de test avea 950 km la bord (deci noua) si avea un consum general 5.7 parca. Nu am ce sa comentez la partea asta. De fapt am de comentat doar la “demarajele in scurt” (kick down). Raspunsul e greoi si sub asteptari. Dar, salvezi planeta si in oras nu ai nevoie de curse de viteza.

Motorul de 2000 cmc Hybrid 150 cp, e mai vioi, am scris despre el aici.

Motorul de 1200 cmc, turbo, 116 cp…nu stiu cum e , pot doar sa speculez si nu ar fi foarte corect. Daca imi cumpar, fac un review cinstit motorului :)). Asa cum am scris si mai devreme, nu au aparut discutii despre defecte de fabricatie , ceea ce e bine.

Pretul de pornire e ceva de la 18600 de euro pentru varianta C-enter 1.2 benzina si ajunge la…cat vrea ea. Spre exemplu, masina de test , C-lassy, 1.8 hybrid avea / are un pret de aproximativ 29000 de euro.

Una peste alta, eu as cumpara masina asta dar cu motor pe benzina, mai ales ca intra in programul REMAT si are o reducere substantiala. Nu as cumpara-o numai pentru aspect si pentru ideea de hybrid cum am auzit niste cetateni, ca “e cool sa salvezi planeta”. As cumpara-o pentru intregul pachet, adica obiect, servicii si garantie (6 ani/200000 km).