Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

Suzuki S-Cross

Suzuki S-Cross e un fel de… masina de… un cross-over. Adica, o struto-camila, cum au mai toti producatorii. Da, e stare de urgenta, dar am condus Suzuki S-Cross cu ceva timp in urma. M-am gandit mult cum sa scriu asta, in asa fel incat sa nu par hater. Nu am cum, asa ca am sa o spun pe sleau, fara a “indulci” din vorbe.

Sa o luam pe rand:

Exteriorul Suzuki S-Cross

Seamana destul de mult cu BMW seria 1, model 2015 (cred). Dat fiind faptul ca BMW a aparut ceva mai repede, as risca sa spun ca e o sursa de “inspiratie”. De altfel, in afara de grila cromata, mult crom, masina nu atrage atentia prin nimic. Am senzatia ca Suzuki S-Cross e mai lunga decat o lungime proportionala cu latimea ei. Cumva mai lunga decat trebuie. Linia generala… banala. Nu am ce sa zic. Farurile seamana cu cele ale BMW, asa cum am mai spus. Mi se pare uratica rau.

Cam atat pe partea de exterior.

Interiorul Suzuki S-Cross

Calitate medie, cu plastic ieftin, imbinat aproape bine. Antifonare / insonorizare foarte slaba. Design banal, fara nici macar un exercitiu de design, daramite exercitiu de imaginatie. Pur si simplu, toate sunt puse acolo doar ca sa fie, sa le poti folosi. Dotarea de baza, e chiar de baza, nimic in plus fata de aerul conditionat manual si radio. Unitatea multimedia e depasita de cel putin o generatie si are o calitatea a imaginii mediocra si destul de greu de folosit.

Dar apreciez faptul ca piesele sunt decent montate, fara lufturi urate, viitoare producatoare de “greieri”. Nu am mai multe de spus.

Pozitia de condus e Ok. Nu e nici suficient de sus cat sa ma simt peste ceilalti soferi si nici suficient de jos cat sa ma simt “protejat” (un fel de a spune cand am o sustinere laterala buna, bordul un pic indreptat catre sofer si ceva mai inghesuit :)).

Motorizarile Suzuki S-Cross

Motorul de 1.0 / 112 cp /170 nm e la fel cu toate celelalte. Un “micut pe steroizi” despre care nu stie nimeni cat va rezista. Si trage doar decent spre slab pe “fratele Vitara”.

Motorul de 1.4 turbo de 140 cp si 200 nm, e ceva mai bun. Trage ceva mai bine, dar nu te incanta. “Gaselnita” de marketing menita sa dea incredere cumparatorilor este cea cu garantia de 10 ani (nu mai mult de 200000 km). Asa numita garantie, pentru ca in fapt din 10 ani doar vreo 3 sunt garantie efectiva, ceilalti sunt de fapt un fel de asigurare. Ceea ce poate fi avantajos, daca toti cei implicati sunt seriosi (mai ales firma asiguratoare).

Suspensia:

Semi-independenta, galagioasa. Nu mi-a placut. Cel putin denivelarile specifice orasului le filtreaza prost. Nu imi place.

Cutia de viteze:

Imprecisa si agata in viteza a doua. Nu e un punct forte al masinii. Am inteles ca se intalneste problema asta si la Suzuki Swift si nu prea stiu cum sa o rezolve.

Overall…

Suzuki S-Cross e mai slab decat ma asteptam. Daca mai calculez si un pret de aproximativ 18000 euro pentru o tractiune allgrip, cu niste dotari medii, nu cred ca e o investitie rentabila. Asta daca esti pretentios si ceri “multa masina” pentru banii tai. Daca pretul de 14….ish euro cu Rabla si motorul asa zis Hybrid, ar putea fi o varianta (modesta totusi) la “masina nationala”. Nu ma refer la Duster care e din alta poveste.

Nici macar pe partea de revizii Suzuki S-Cross nu e mai ieftin, astfel incat sa poti sa zici ca e usor de intretinut. Nu e nici pe departe foarte scumpa, dar nici cea mai ieftina. Eu inca mai astept costurile de revizie de la Suzuki, inca de dinainte de Anul Nou :)).

Totusi… incercati, nu se stie de unde sare iepurele. Succes si rabdare la teste, mai ales ca la Asko, am gasit amabilitate.