Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

Jeep Renegade

Jeep Renegade, oare inseamna Jeep-ul renegat? Renegat de catre cine? Ca e foarte tare. In fine, am si eu cateva vorbe de spus despre Jeep Renegade, chiar daca e de ceva ani pe piata.

Cateva idei initiale:

⁃ se fabrica in Italia, iar importator pentru Romania e Auto Italia

⁃ teoretic are platforma de la Jeep si folosesc doar liniile de ansamblare in Italia, pentru taxe. Asa o fi, nu am informatii contrare.

⁃ motorizarea cea mai puternica pe benzina ar fi 1332 cmc / 180 CP.

⁃ motorizarea cea mai eficienta ( cost / beneficii) ar fi 1332 cmc / 150 CP. Aceeasi cilindree imi era prezentata si la Nissan pe Qashqai. O are si Mercedes Benz, desi niciunul nu recunoaste ca e aceeasi :).

⁃ motorizarea cea mai ieftina ar fi 9 sute si ceva cmc, cu 120 CP. Aceasta motorizare (capacitate cilindrica / putere / cuplu) o regasim si pe Fiat 500X spre exemplu, dar si pe Suzuki, Hyundai, Kia, etc. Nu stiu daca e acelasi motor, dar pare ca e noul “1.9 tedei” :).

Sa trecem de aceasta introducere si sa ne referim strict la Jeep Renegade.

Exterior: Barbatesc frate!

Bine, nu miroase a transpiratie precum un muncitor la autostrada (daca asta e ideea de barbat) :). Formele sunt un mix intre patratoase dar cumva cizelate. Iar forma patratoasa imi aduce aminte de generatia care a schimbat cursului WW II (da, e un cliseu probabil, dar chiar e potrivita comparatia). Coeficientul aerodinamic, cred ca tinde spre 0, adica e rau. Dar asta iti da senzatia aia de forta bruta. La fel si pasajele patratoase ale rotilor. Combinatia cu rotile in exteriorul caroseriei si forma de patratoasa, contribuie la ideea de jucarie pentru cei care nu au avut jucarii cand erau mici. Dar e deosebit.

Probabil ca sunt atat de extaziat pentru ca in ultima vreme am tot vazut masini asa numite SUV, cu “forme fluente, aerodinamice”, adica efeminate de-a dreptul unele dintre ele. Dar e chestie de gusturi, pentru ca am vazut doamne in Jeep Renegade si domni in Ford Puma sau Mazda CX3, spre exemplu.

In fine, dupa gustul meu “modelat” si de conturile cu Jeep modificate de off-road, Jeep Renegade e ceva foarte misto. I-as face totusi o singura modificare: un kit de inaltare a suspensiilor.

Interiorul: bine facut

Mi-a placut modul in care sunt imbinate materialele. Imi place cum e gandit interiorul lui Jeep Renegade. As zice ca e un retro “reinterpretat” . Mai exact designerii au luat bara de sustinere din vechile modele Jeep si au integrat-o intr-o consola de bord moderna fabricata din materiale placute la atingere in partea superioara. E un fel de plastic mai placut la atingere si nu dintr-ala rigid care scartaie.

Apoi, la varianta de echipare condusa aveam un display de dimensiuni mari, integrat in bord si nu “infipt” in bord, precum la cele mai multe modele pe care le vad prin show-room-uri. Dar si display-ul mai mic e tot integrat in bord. Cu asta m-au cucerit (gluma).

Instrumentarul de bord nu e cu multe “briz-briz-uri” dar nu e nici saracacios.

Din nou, fac referire la echiparea condusa, una destul de aproape de top. Bordul are insa, toate comenzile necesare si ceva in plus. Mi s-a parut exact ce trebuie. Consola centrala e cam jos pozitionata pentru gustul meu, dar are spatiu destinat telefonului mobil, exact langa scaunul soferului. Cat poate sa fie de tare? Va zic, e bine tare de tot sa stii ca nu iti zboara mobilul nici dreapta nici stanga, nici inainte nici inapoi. Si mai ales e genial sa poti il iei de unde l-ai pus, fara sa fie in suportul de pahare, in cotiera, etc. Nu ma extaziez ca un copil la vitrina cu dulciuri, dar chiar e un interior pe gustul meu.

Pozitia de condus e medie ca inaltime.

Ma asteptam sa gasesc ceva mai inalt. Nu e nici foarte joasa. Scaunele din fata sunt comfortabile. Si mai sunt si bine conturate, astfel incat pozitia la volan e una ceva mai mult decat Ok. Sper ca si pana la Cluj sa fie ok pentru spatele meu.

Motorizarile:

Motorul de 1.0 / 120 CP / 190 NM

Cam “lesinat” ca sa fiu sincer. Adica nu e ca si cum imi cumpar Jeep Renegade sa fac ture pe circuit, dar “lag-ul” dintre apasarea pedalei de acceleratie si miscarea masinii mi se pare prea mare. E o acceleratie “aproximativa” desi nu te face de ras in oras. Dar nu mi-as lua Renegade sa merg in Piata la Obor cu el. Cu Renegade, ma vad urcand pe nameti, in “namoale”, etc. Asa ca pe autostrada nu stiu cum va accelera in viteza 6 si mai ales ce consum va avea motorasul ala la viteza de autostrada. In fine, nu m-a incantat foarte tare (parere subiectiva de sofer de masina cu motor cu capacitate cilindrica dubla fata de acest motor). Totusi, pentru pusti sau tiner mi se pare potrivita, mai ales in conditiile in care parintii nu vor ca acestia sa isi rupa gaturile. Dupa cum mai povesteam cu Coco, “motorul e de 4 ani pe piata si nu are intrari multe in service”.

Motorul de 1.3 / 150 CP / 270 NM…

E legat obligatoriu de o cutie automata. Dar e WOW, frate. Motorul asta e NEBUNIE. Trage excelent inca de pe la 2000 de turatii (efectiv) si se tureaza rapid pana pe la 5000 de turatii. Senzatia cu butonul “sport” activata e ceva extraordinar. Efectiv rupe aderenta si accelereaza liniar pana la 5000 de rotatii, cred. Sincer eram mai atent la drum decat la turatii, mai ales ca …nu e nici extrem de zgomotos. E doar foarte interesant si te face sa vrei mai mult. Cu versiunea numai tractiune fata, am rupt aderenta de cateva ori la plecarea de pe loc. Nu va ganditi la scartait de roti, pentru ca au intervenit sistemele de siguranta. Anyway, motorul e spectacol si imi place. Revin si temeperez mesajul…

Concurenta ar mai fi:

1.5 L / 179 CP, la Honda, 1.5 L / 150 CP la Ford, ca motoare turbo si minunatul, fantasticul 2.0 L / 165 CP aspirat de la Mazda. Dar motorasul despre care povestim acum e foarte misto. Nu stiu cat si cum va rezista in timp , dar daca banuiala mea ca e cel de la Mercedes, Nissan, Renault, e corecta, va fi bine. In plus, am reusit (prima data la un dealer in general) sa aflu si eu preturile de revizie de la reprezentantul de vanzari. Si parca erau ceva la 1000 de lei media, cu un “varf” de 2000 + lei, la 4 sau 5 ani, parca. Singura necunoscuta ar fi garantia reala, nu cea din oferta.

Pentru un test – drive si o oferta personalizata, completeaza in cateva minute formularul de mai jos:

Dar, da, as da banii pe masinuta asta, chiar daca nu e chiar una ieftina cum imi plac mie masinile :)).