Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

Fiat 500 Hybrid

Fiat 500 Hybrid, e o masinuta simpatica. Evident, Fiat 500 e pe piata de cand lumea, dar acum pare ca e apogeul tehnic al companiei in raport cu masinuta – Fiat 500 electric si Fiat 500 hybrid.

Bine, Fiat 500 hybrid e un fel de… ca toate Mild Hybrids, adica o masina cu baterie :). Nu e ca si cum bateria de 48 V te ajuta la ceva, dar teoretic scade comsumul si emisia de noxe.

Whatever… nu am crezut si inca nu cred in propulsia electrica a automobilelor, deci…

Sa vedem ce ne ofera Fiat 500 Hybrid:

Un lucru e cert: se conduce extrem de usor. In oras e o placere cu masinuta asta.

Exteriorul: un clasic in viata.

Dar, ce e adevarat, clasicul e modernizat. Iar formele sunt…cel putin apetisante. Dar totusi nu e chiar ca o prajitura de apetisant. Fiat 500 hybrid nu difera cu nimic de Fiat 500 benzina 1.2 69 CP. E aceeasi masinuta, cu mici detalii de design modificate si modernizate. Dar in esenta e cam aceeasi poveste. Nu are cum sa nu iti placa. Fie ca esti barbat, fie ca esti doamna / domnisoara, masina asta iti trezeste un zambet in coltul gurii.

Are si un fel de portbagaj…mic, dar e acolo sa pui o sacosa cu rosii si ceapa din piata de la Obor, ca e cea mai ieftina din Bucuresti :)). Gluma (de autobaza), portbagajul e cat pentru bagaje de un week-end in doi la … mare / munte / socri. Adica nu prea mult.

Interiorul: Luminos.

I-au facut italienii o cosmetizare, dar de fapt, e tot spartan, cumva. Am observat multa tabla, ce e drept vopsita in culoarea exterioara a caroseriei. Si se imbina cumva interesant cu plasticul de pe bord. Interesant.

Bordul si plansa de bord sunt dementiale.

La fel de retro, un singur ceas indicator, dar care inglobeaza absolut toate informatiile de care ai nevoie (vitezometru, turometru, faruri, etc.). Mi s-a parut ca plansa de bord ar fi metalica, ceea ce e foarte fun. Evident “ne-a” placut :).

Volanul are multe butoane, folositoare ce e drept. Culoarea ma “omoara” :). E asemanatoare cu cea a frigiderului bunicii, un Fram alb – galbui, de acum 300 de ani :). E funny rau. Mi-a dat o stare buna, placuta.

Apoi, vine consola centrala…

Partea inferioara are comenzile de la A/C, geamuri, parbriz si cam atat. E interesant manerul schimbatorului care e la indemana, cam ca la o masina de curse :)). Si manerul precum o bila de biliard.

Apoi, dintr-o data, urcand privirea ramai usor interzis. Fara nicio legatura logica si viziuala cu restul Fiat 500 hybrid, am unitatea multimedia. Un fel de mini tableta, care, ce-i drept e integrata in bord si nu e precum la cele mai multe masini din prezent, “aruncata” pe bord. Sincer sa fiu, nu e dizgratioasa, dar la ce am condus eu, m-a frapat negrul ecranului in contrast cu bordul alb. In fine, cred ca puteau gasi ceva mai ok. Dar nici asa nu e foarte rau.

Scaunele sunt doar frumoase. Simpatice dar nu chiar confortabile. m-a frapat lipsa sustinerii laterale pe ele. Dar…e masina de oras, nu de naveta. La fel e si bancheta din spate, ok, dar nu foarte confortabila. Chiar si tetierele sunt mai mult de impresie… Materialele textile folosite sunt foarte ok la atingere si au un aspect retro, super nice.

Babaiete… te simti si tu bine in masina, dar daca vrei sa ridici frana de mana, ai mari sanse sa tragi de maneta de reglaj a scaunului pe inaltime ?!?!?. Nu ai cum, asa ceva… :)). Fara absolut vreo logica, intre levierul franei de mana si scaun, la nivelul superior al scaunului, e si un ditamai plastic destinat reglajului scaunului. Nu reusesc vreodata sa inteleg de ce. Doar nu trebuie sa reglez scaunul ala in fiecare zi. Dar cat am condus masina, am cam dat de el in loc sa trag frana de mana :).

Ce e impresionant la masinuta asta, e faptul ca e foarte luminoasa. parca e facuta in intregime din sticla. Vizibilitatea e excelenta. E exact asa cum o vreau la o masina de oras.

Motorul:

Mic, pricajit, dar hybrid. As minti daca as spune ca mi-a placut. Cat o fi el de hybrid, are doar 70 cp si vreo 90 (si un pic) NM cuplu maxim. Si ala spre 3500 rpm. Deci nu rupe gura targului cu demarajul. Si nici nu e silentios. DAR… sa dam Cezarului ce e al sau: masina condusa avea 180 km (da, o suta si opt zeci) si un consum mediu de 8.7 l/100 km. Cam bine as zice. Motorul e mic si il turezi destul. Iar in conditiile astea, evident, la un consum de ~ 8%, Fiat 500 hybrid sta bine, in Bucuresti. As putea paria ca ar mai scadea consumul dupa niste kilometri de utilizare.

Si cu toate astea, stare de “hybriditate”, consum mic, noxe reduse… “nu facem primavara” in Bucuresti. In primul si in primul rand pentru ca noi romanii, suntem inca la nivel de “unu noua tedei” si “volzavaganu e volzvagan, frate” iar in urmatorul rand, (nu neaparat ultimul), ne furam caciulile cu mild hybrid-e si electrice, cand sursele de poluare masiva stau in alte “zone”, nu numai la industria auto. Dar…cine sunt eu sa comentez gusturile actuale in materie de masini ale conationalilor?

Cred ca sunt mult prea tolerant, dar imi place Fiat 500. Nu am avut asteptari, sunt constient ca e masina in special pentru oras si la 10500 de euro (cu toate discount-urile incluse), nu pot sa cer sa alerge, sa fie ca un S Klasse de silentioasa, etc.

Masinuta asta face exact ce trebuie sa faca:

E simpatica, poate fi parcata aproape oriunde, consuma putin si costa decent. Din ce am auzit, e si destul de rezistent in timp, cel putin pe parte de articulatii. Si inca o chestie pe care am vazut-o numai la Fiat, e Servo City. E genial cum se misca volanul cand optiunea asta e activata… Ah, da: Se parcheaza…oriunde, oricand 🙂

Jucandu-ma cu ea, chiar si la inchiderea programului celor de la DAB, mi-a facut ziua mai buna … A fost ca o raza de soare intr-o zi de primavara timpurie masinuta asta… cumva fun si fresh. (Da, nu am fost singur si i-a placut si doamnei vietii mele, de aia sunt asa de “darnic” in cuvintele frumoase:) ).

Asadar, daca voi fi intrebat, voi spune ca as cumpara Fiat 500 hybrid, fara sa ezit. Dar totusi depinde mult de garantie si cum intelege Autoitalia acest aspect… aud variante si variante (Cat mi-as dori sa primesc un mail de la Autoitalia, care sa infirme in scris toate prostiile legate de garantie defectuoasa si proceduri greoaie… Crede cineva ca vor raspunde “provocarilor”? ).

Pentru contact rapid si un test drive completati formularul de mai jos:

Pana una alta…vreau sa vad si Fiat 500 electric si mai ales Panda 4×4 Kaki ….;).