Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

Alfa Romeo Stelvio

Alfa Romeo Stelvio e un fel de… de vreo cateva zile incerc sa ma adun sa pot scrie despre masina asta asa cum cred ca merita. In primul rand as zice, asa cu limbaj de lemn, ca Alfa Romeo Stelvio e pentru masculii si femelele alfa. Sau pentru “premianti”. In general Alfa Romeo nu a fost o masina prea “confortabil”de detinut sau de intretinut. Dar, Alfa e cumva o masina cu multa personalitate si in sens pozitiv si negativ :).

cam asta e Alfa Romeo Stelvio…

Revenind la Alfa Romeo Stelvio, pot spune ca m-a lasat mut. Iar cei care citesc articolele mele, cunosc faptul ca eu mereu am ceva de comentat, enervand pe unii sau pe altii. Ei, cu Alfa Stelvio… nu prea am ce sa zic (nu imi revin :)) ).

Ai grija ca e cam “nervoasa”…

Razvan Moldoveanu de la DAB

Exteriorul:

Evident, caroserie SUV. Dar, Alfa Romeo Stelvio e un SUV cu forme fluente, rotunjite si aerodinamice. Si nu e fluenta aia efeminata, ci o fluenta eleganta si ferma care iti transmite inca de la primul contact, forta. Formele rotunjite si liniile curbe exprima o rafinament, pe care il simti din plin, daca “esti acceptat” sa conduci Alfa Romeo Stelvio. Pentru ca Stelvio nu e la indemana oricui. Nu e o masina de duzina, de “volum”, cum zic “profesionistii”. Alfa Romeo Stelvio, o cumperi atunci cand vrei sa transmiti un mesaj, nu pentru a asculta manele pe plaja la Costinesti…

Partea frontala e cea specifica marcii. Are grila de aerisire specifica Alfa Romeo, de forma triunghiulara, uriasa. Cu toate astea NU e ostentativa, masina denota armonie. Asa cum spuneam, armonia se poate observa la intreaga masina, nu numai in fata. Niciuna dintre cele doua parti de caroserie nu au suferit modificari fata de modelul initial, in urma FL din 2019/2020. Practic, Alfa Romeo Stelvio a ramas la fel de frumoasa la exterior. Bine, nu e perfecta (probabil), dar e superba.

Luminile spate, imi seamana cu cele ale Maserati Levante. Poate mi se pare. In orice caz, nu sunt copiate, doar asemanatoare ca idee.

Spatele e masiv si sportiv. Ceea ce atrage atentia, in marea de “chestii false” din piata auto, sunt evacuarile cromate uriase. Si asta denota putere.

Si da, Alfa Romeo Stelvio are putere.

Adica vorbim despre motor: 2.0 benzina, 280 cp, 400 nm cuplu. 4 cilindri in linie, cutie automata cu 8 rapoarte, etc. Gasiti detaliile complete aici. Acest post nu e despre obiectul Alfa Romeo Stelvio, e despre senzatiile pe care ti le creeaza Alfa Stelvio

Vorbele si cifrele seci nu au rost in povestea asta.

Alfa Romeo e o masina “senzoriala” in general si Stelvio nu face exceptie. Cumperi Alfa daca poti si vrei sa simti deosebit. Alfa Romeo Stelvio iti ascute si excita toate simturile. Iti desfata privirea, cu formele exterioare si interioare exact cum te astepti. Mirosul interiorului din piele naturala e deja bine cunoscut. Apoi, motorul te ajuta sa auzi. Si da, auzi doar motorul. Sunetul e ceva deosebit, magnific. Cum spuneam, masina e benzina, turbo. La ralanti, nu e mare galagie, nu lasa sa se intrevada ce va urma. Apoi pornesti de pe loc si simti cum tractiunea integrala impreuna cu nm incep sa isi faca de cap. In modul N (neutral) al cutiei de viteze automate cu 8 rapoarte, incepi sa simti demarajul si sa auzi motorul si sa intrezaresti puterea masinii. Apoi totul, dar absolut totul se va schimba pentru tine si pasagerii tai cand comuti pe modul D (dynamic) si folosesti padelele pentru schimbat vitezele. Si Alfa Romeo Stelvio, schimba exact cand ii spui si cum ii spui (intr-o fractiune de secunda). Dealtfel, cutia de viteze care te ajuta si schimba instantaneu, o regasesti si pe BMW, cu alta denumire. Dar e foarte misto.

Dar nici asta nu e relevant.

Relevant e sunetul motorului care iti desfata auzul. E o simfonie a mecanicii. E un fel de mormait al unui grizzly. Nu e strident precum sunetul unei asiatice. Si nu e nici “spart”, caraghios precum al unui motor im 3 cilindri. E o desfatare pentru auzul pasionatului care “are norocul sa fie acceptat de Alfa”. Si asta nu e totul. Sunetul e in deplina concordanta cu demarajul. Baga mai serios piciorul in acceleratie si vei simti cum o mana invizibila te lipeste de scaunul imbracat elegant in piele. Efectiv, forta celor 400 nm, pusi la treaba te vor face sa te simti in alta lume.

E ceva nepamantean, as zice, numai ca sa exagerez putin.

Revenind in 2021, pe Terra, nu cred ca Alfa Romeo Stelvio poate fi comparata vreodata cu un supercar. Dar nici nu costa cat un supercar. Si nici cat o super limuzina. Cu toate astea, la pretul de 47000 euro, nu e chiar o masina de muncitor la stat… Deh, vrei putere…fa-te “premiant”.

Alfa Romeo Stelvio e eleganta. Inspaimantator de eleganta.

Recunosc si faptul ca e posibil sa fiu putin (dar numai putin) subiectiv. Si e posibil, pentru ca am tot testat masini asiatice si marci mai de volum. In mod evident, calitatea acestora nu se poate vreodata compara cu ce am vazut si simtit in interiorul Alfa Romeo Stelvio.

Totul e pozitionat exact acolo unde trebuie. Are butoane, manete, briz-briz-uri, exact cat sa nu le duci lipsa. In rest totul e minimalist. Genial. Superb. Nu are mizeria de plastic negru lucios si tableta înfiptă in bord. Are in schimb lemn sau in varianta suprema pentru mine, aluminiu pe consola centrala si insertii in bord, care in rest e, evident, tapitat cu piele. Si da, display-ul multimedia e de mici dimensiuni, dar e incadrat si potrivit exact in bord. Nu e nimic exagerat, deplasat la bordul Alfa Romeo Stelvio.

Apoi vine postul de pilotaj…

Cadrane analogice, clasice pentru o masina sport. Nu conteaza decat turatia cand esti la volan. E fascinant, acaparant, nu mai ai nevoie de alte jucarii. Si ce daca nu am head-up display? Si ce daca nu am piano black sau tableta de zece mii de inch, si cititor in stele? Am exact ce imi doresc. Am Selector al modului de condus. Am padele la volan, daca am chef sa merg “la senzatie”. Si ma ajuta si atunci cand suspensiile devin mai rigide si masina muuult mai stabila pe viraje. Si am pornirea din butonul de pe volan, de la Ferrari. Si am si gurile de ventilatie de la Ferrari. Serios acum, si-ar mai dori cineva altceva? Eu unul… nu prea.

Cand admiri postul de conducere, deja esti asezat confortabil pe scaunele imbracate in piele naturala. Cusaturile sunt perfecte. Totul e exact cum trebuie, acolo unde trebuie. Si mai ales are bun gust. Totul emana eleganta si suplete, nu opulenta. Spatiul interior e mai mult decat suficient si in fata si in spate. Oricum, pare putin vulgar sa vorbesti despre spatiu si cum pui papornitele de la Slobozia, in portbagajul unei Alfa Romeo Stelvio.

In fine, masina asta a fost ceva de vis.

Nu cumperi Alfa Romeo Stelvio sau Giulia, cand crezi in 1.9 “tedei”, “beamveu” sau “mertan”. Iti cumperi Alfa, cand (ai bani, evident) vrei sa demonstrezi ceva. Vrei sa arati ca esti alfa, vrei sa arati ca poti face diferenta. Da, Alfa, nu e cea mai prietenoasa cu mediul. Poate nu e nici cea mai fiabila masina. Si nu am neaparata incredere in service-ul lor.

Dar cu siguranta Alfa Romeo Stelvio are personalitate. Si are o personalitate aparte, magnetica. Odata ce ai condus-o iti raman gandurile si sufletul acolo langa padele si scaunele imbracate perfect in piele.

Dincolo de orice, la final, cu asta ramai in minte. Cum o pornesti si mai ales cum se aude motorul…

Acest articol nu este un review sau o analiza pentru Alfa Romeo Stelvio. Alfa nici nu are nevoie de asa ceva. Alfa e o jucarie pentru pentru oamenii care simt inainte de toate, pentru cei care aleg sa traiasca din plin. Nu spun ca Alfa Romeo Stelvio e un supercar. Nu spun ca e cea mai buna masina ever, ca nu se strica sau ca e cea mai eleganta. Poate se strica, poate service-ul nu e cel mai bun, desi nu stiu asta. Dar sunt sigur ca Stelvio ESTE o masina premium, “cu suflet”, o stare de spirit. Oricum, inainte de criticile “constructive”, incercati-o. Puteti chiar folosi formularul de contact de mai jos: