Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

Mazda 6

Mazda 6 e un fel de lady (nu chiar la prima tinerete) a celor de la Mazda. Da, normal o laud eu, “marele fan”… Poate asa e, dar …cine a condus-o recent? Am condus Mazda 6 chiar in aceeasi zi cu Mazda CX5. Deci am fost subiectiv, dar nu in sensul clasic al cuvantului. Asa cum scriam aici, Mazda CX5 e/era masina suprema a celor de la Mazda.

Deci, sa vedem cat e de tare Mazda 6. Acest articol NU va fi o comparatie intre cele doua modele, mai ales ca nu au nimic in comun. Bine, de fapt, au multe lucruri in comun, dar sunt incadrate in clase diferite. Whatever, ambele sunt Mazda si aia e. Au motor la fel, transmisie, cutie de viteza, finisaje similare, etc.

Dar nu e ca si cum daca ai condus o Mazda, le-ai condus pe toate.

La exterior:

Personal nu agreez sedan – urile, habar nu am de ce. Dar prefer oricand un hatchback, sau combi.

Forma e similara cu cea a Mazda 3 din 2018, ceea ce ma face sa cred ca urmeaza in curand un (mega) facelift. E de asteptat spre sfarsitul anului 2021. Nu e neaparat cel mai rau lucru, in conditiile in care nu poti spune despre Mazda 6 cum ca ar fi o masina care a facut istorie.

Pe de alta parte, avem de-a face cu un design clasic, consacrat.

In partea frontala, indentificam grila raditorului uriasa, cu desenul tip plasa, negru. Doar putin deranjant pentru unii, ar putea fi conturul lucios, gen inox. Mie nu imi place, dar se pare ca mapamondul apreciaza “glossy”. Apoi, pornind din fata, conturul si formele fluide, dau o senzatie de forta si suplete. Eleganta si faptul ca nu e un model derivat din hatchback se vede la stopuri. Mi se par integrate perfect in intreaga forma a caroseriei si mai ales, in concordanta cu aceasta. E ceva interesant, un intreg bine proportionat.

Bun, nu prea am ce insist legat de exteriorul Mazda 6. E clasic-elegant, dar nu spectaculos. Nu atrage atentia, nu intoarce capetele.

Interiorul:

Poveste similara. Clasic, similar cu Mazda 3. Cu toate astea, la Mazda 6 parca e un pic mai elegant decat cel al Mazda 3. Dar, in versiunea condusa de mine e alta treaba. Cam totul e la superlativ. De la luminile interioare cu led si pana la scaunele cu piele Napa, ventilate. Nici macar nu conteaza denumirile, totul iti inspira eleganta.

Astfel ca Mazda 6 e o masina de statut. Nu iti cumperi Mazda 6 daca esti … habar nu am, cineva platit mediu. Mazda 6 nu e precum “Masina Poporului B6”, pe care o gasesti pe toate drumurile, la 25% din valoarea de noua. Cand cumperi Mazda 6, poti fi comparat cu un geek. Poate, dar esti un geek preocupat de banii lui, de calitatea condusului, mai mult decat de ceea ce “zice lumea”. Esti genul care pretuieste valoare banilor pentru care munceste, etc. Nu am vazut Mazda 6 cu anunturi “nu bate, nu troncane”, “masina pentru pretentiosi”, etc.

Mazda si Mazda 6, inclusiv, chiar nu bate si nu troncane.

Si mai e si bine insonorizata. Desi are roti de 19 inch, nu auzi deranjant suspensiile pe denivelari. Nu aud cum vibreaza chestii in habitaclu, pe denivelari rapide. Te simti excelent la volan. Pozitia de condus e confortabila. Bordul intreg e orientat catre a fi util soferului, fara multe briz-briz-uri inutile. Si cel mai important, nu vei gasi imitatii, in masina asta. (Nu imitatii de lemn, nu imitatii de piele ori carbon).

Mazda 6, isi asuma statutul.

Nu e o masina premium, nu foloseste materiale premium. DAR are materiale de foarte buna calitate si finisaje pe masura. E chiar excelent. Repet, “nu e premium, dar se comporta ca unul” :)).

Motorul Mazda 6.

Sincer, l-am laudat de m-am plictisit eu… e excelent (punct). 2.0 – 2.5, multe chestii etc. Toate cifrele despre motoarele in cauza le gasiti aici. Evident, orice “sofer” care are idee, isi va dori motorul de 2.5, cu multi cai putere, de la 194 in sus. Dar nu orice “sofer”, isi permite impozitul si atunci, cei mai multi, vom alege motorul de 2 litri cu “numai” 165 cp.

Nu am ce sa comentez mai mult. Va las sa ascultati sunetul motorului turat.

Ce concluzii sa trag la o masina care urmeaza a fi inlocuita? Imi place, dar nu stiu daca as alege sa o cumpar. Mi se pare scumpicica si desi ofera destule, nu stiu daca vreau sa dau banii astia. Poate contribuie si faptul ca e sedan… In fine, as astepta modelul viitor. Daca va urma noua linie de design in combinatie cu calitatea actuala, ma astept sa fie wow…

Poate cu o oferta buna de pret… Mergeti totusi si testati. Posibil sa aveti surprize placute.
Mai jos aveti rezultatul testului Euro NCAP