Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

TOYOTA YARIS CROSS

Toyota Yaris Cross e… nu stiu cum as descrie-o pe scurt. Prima reactie a fost “WOW! ”. Da, e una dintre masinile care mi-au starnit aceasta reactie.

Toyota Yaris Cross merita un articol realist, cu bune si rele.

Dar mai intai video:

Exteriorul:

De departe, dar si de aproape, silueta lui Yaris Cross pare a fi de SUV autentic. Desi poarta numele de Yaris, nu mi se pare pare ca exteriorul celor doua e asemanator. De fapt, e diferit de Yaris. Exteriorul lui Yaris Cross e bărbătesc, ”rugged”, cum am auzit ca se mai spune.

Mai exact, bandourile care inconjoara partea de jos a caroseriei, cu pasajele usor embosate, iti genereaza deja ideea de masina de teren. Dincolo de asta, farurile pozitionate in partea extrem superioara, continua ideea de masina de teren.

Ceea ce cred ca e chiar de folos in mod real, e faptul ca rotile sunt pozitionate in exteriorul caroseriei. Asta contribuie la o stabilitate mai buna, contracarand intrucatva garda la sol de “minim 17cm”. Nu am masurat-o personal, dar nu inteleg formularea. In fine, nu e relevant. Cert e ca aceasta garda la sol iti permite cu usurinta sa urci borduri si chiar sa abordezi ceva teren off-road. Nu ma refer la off-road extrem, dar e ceva mai mult decat un drum forestier. In concret, unghiul de atac, cel de degajare si garda la sol, in combinatie cu tractiunea de tip AWD e ultra fun.

In rest, la exterior:

Vopseaua pe baza de apa, culori frumoase, blocuri optice fata interesante iar cele spate asemanatoare cumva cu cele ale unui model Lexus

Ce nu am inteles, dar deja devine o moda, e ca am primit o masina cu jante de aliaj bicolore pe 18 inch. La o masina cu care ies in teren accidentat, chiar nu vad rostul. Dar probabil ca asta e partea citadina a Toyota Yaris Cross. Adevarat e faptul ca Toyota Yaris Cross, e un cross-over de clasa mica, bazat pe platfoma globala a Toyota si se foloseste si pe Yaris. Faptul acesta e sustinut si de suspensia spate, care e semiindependenta, cu bara de torsiune. Macar am discuri de frana si pe puntea fata si pe puntea spate.

Cam atat cu exteriorul, pana la urma e chestie de gusturi. Pe mine m-a cucerit “de la prima intalnire”.

Interiorul Toyota Yaris Cross.

Aici lucrurile sunt ceva mai complicate. In principiu, calitatea e peste medie. E un amalgam de textil, plastic si plastic tare, dar e ok. Plasticul de pe bord e tare, dar nu am sesizat scartaieli sau lufturi nelalocul lor. Probabil ca in timp vor aparea niste zgomote in bord ceea ce in limbajul soferilor se numesc “greierasi”.

Impresia generala pe care am avut-o cand m-am urcat in Toyota Yaris Cross a fost aceea de ergonomie. Parca totul e facut pentru sofer si pasageri.

Hai sa o luam pe rand:

Bordul

Este cel care contribuie din plin la senzatia la care faceam referire. Practic, in masinuta asta, si soferul si pasagerul din dreapta au loc sa isi puna toate cele trebuincioase. Pe usi are fiecare loc pentru sticla lui de apa. Pe consola centrala fiecare are locul lui de cafea, alaturi de cotiera care se ridica pentru mai mult spatiu.

In ceea pe priveste interiorul, totul e acolo unde te astepti sa fie si e o senzatie de confort greu de exprimat. Din punct de vedere al ergononomiei e foarte bine. Printre putinele Toyota cu multe spatii de depozitare.

Cadranele de bord,

complet electronice, sunt interesante, insa nu voi face o discutie despre acestea, pentru ca nu e totul la fel pe orice nivel de echipare. Eu unul, apreciez bordul de pe primele doua versiuni de echipare, similar cu cel al lui Yaris.

Scaunele…

Ok, dar nu sunt excelente. Au o sustinere laterala buna, sezut ok, dar nu stiu din ce motiv m-a durut spatele la un drum de numai 100 km. Pentru mine nu e ok. Si in spate se sta foarte bine. Spatiul pentru un copil, e suficient. Nu stiu cum ar fi cu doi adulti, dar cine face maxi – taxi / ride sharing, cu Toyota Yaris Cross?

Apropos de transport si carat lucruri, portbagajul e surprinzător de mare. Cu podeaua în jos la maxim, volumul portabagajului ajunge la aproximativ 390 de litri. Si asta e chiar bine. Pânza / pâsla de pe usile din fata e de super – efect.

De departe ce îmi place mie cel mai mult, e prezenta redusă a “chicioșeniei – plasticul negru lucios de pe bord si consola centrala”. E puțin, dar suficient cat sa fie de efect in mașina asta.

Suspensia spate semiindependenta cu bara de torsiune

E aproape confortabila cu roti pe 18 inch. Sincer sa fiu, nu am inteles sub nicio forma de ce pun roti atat de mari pe caroserii atat de mici… La inceput, cand masina e noua, e ok cu mersul pe denivelari artificiale, adica linii de tramvai, guri de canal prea ridicate etc. Pe termen lung însă, nu stiu dacă nu va începe să troncăne. Timpul o sa ne spună. Rotile pe 16, mi se par mai potrivite cu mașina și ideea pe care o transmite. Dar na, gusturile nu se comentează. In plus, surpriză: vreau AWD să pot intra pe denivelări? Primesc automat o dotare superioară care include rotile pe 18 inch. Pe cuvânt că nu înțeleg faza asta… Și nu ințeleg nici de ce nu pot avea un motor simplu pe benzină cu AWD. Dar asta e politica celor de la Toyota România.

Acum urmeaza partea cea mai delicata: motorul

Pfff, nu stiu cum sa o spun… Motorul 1.5 hibrid si cutie automata sunt super potrivite in oras. Combinatia asta e ideala in orașele aglomerate si poluate precum minunata noastră capitală. Dar la drum pe autostrada imi doresc mai mult. Nu e ca motorul nu trage deloc, dar cei numai 120 nm si cutia CVT… nu sunt prietenii mei. Am reusit initial sa cresc consumul de benzina, in ideea in care voiam si eu sa merg ceva mai sportiv. Dar asta nu e de dorit in variantele “eco” si “normal”. Apoi am descoperit setarea “power” si din rosul de pe bord, parca viata a devenit ceva mai roz :). Deci in oras am rezolvat problema: merg pe sport si masina se misca ceva mai mult decat decent.

Pe autostrada…. Depinde ce așteptări ai. Daca vrei sa “rupi”, cauta altceva. Daca esti suficient de relaxat si ai si grija de banii tai, atunci Toyota Yaris Cross e o alegere buna. In niciun caz Toyota Yaris Cross nu va fi alegerea grobienilor cefosi care cred ca sunt bărbați numai pe banda de viteza cu flash-uri si claxoane…

Adica:

  • O tii pe “sport” si accelereaza decent,
  • Daca mergi constant, chiar si cu 130, atunci poti merge cu vreo 2 litri de benzina pentru 100 km evident si cu ceva din baterie,
  • Nu ai zgomot mare in habitaclu, la viteza asta.

Dar:

  • Nu accelerezi sau nu sofezi in viteza / imprudent 🙂
  • Daca mergi tare să nu ai pretentii la consum si liniste in habitaclu, pentru ca nu vei avea. Sistemul audio bun al masinii (JBL in anumite versiuni), va avea ceva mai mult de furca sa acopere zgomotul.
  • Cutia CVT iti va manca viata, cel putin la inceput. Daca te obisnuiesti sa mergi cuminte… Ideea cu CVT asta, e ca in principiu e o cutie de viteza ceva mai deosebita. Ceea ce ajunge la noi, “consumatorii” e faptul ca orice ai face, ea accelereaza numai in ritmul stabilit. Nu simti schimbarea de viteza pentru că aceasta nu se intamplă în modul clasic. Nu ai kick -down, pentru ca nu ai de unde (aceasta nu e o explicatie a modului in care functioneaza, ci numai ceea ce am simtit eu la volan).

In rest… ce sa mai zic?

  • Masina are sisteme de siguranta de te plictisesti la volan daca le ai pe toate activate.
  • Motorul este in 3 cilindri, dar e aspirat, adica vei avea probleme de fiabilitate mai mici sau chiar niciuna, pe termen lung. Probabil poate aparea carbonizarea, dar… nu stiu, sa intrebam la Toyota cine se va ocupa de aceasta problema.
  • Cuplul motorului pe benzina e ceva mai mare (in jur de 150nm). Asta inseamna că in combinatie cu o cutie manuala si niste roti de 16 inch, masina s-ar putea sa traga mai bine. Eu, pe aceea mi-as cumpara-o.
  • Pentru condus in siguranta are doua setari ale tractiunii, “snow” si “trail”. in combinatie cu tractiune si garda la sol de 17 cm, poate deveni un partener de nadejde pentru distractie 🙂
  • Deși are suspensie de buget si roti pe 18 inch, masina testata nu a fost inconfortabilă sau / și zgomotoasă pe denivelări.

Te poti distra maxim in masinuta asta. E mega fun. Eu m-am distrat de minune si nicio secunda nu mi-a lasat impresia ca nu ar face fata nevoilor mele de deplasare in off-road. Cam asta a fost in teren:

Din cate am inteles de la domnii de la Toyota Vest, se vand pe rupte. Acum 3 zile erau vreo 10 in stoc… Dar cel mai bine, pentru un test drive, garantie, livrare, rabla, sau orice aspect legat de achizitie, detalii gasiti AICI

Testul de siguranta efectuat de Euro NCAP e relevant, indiferent de marca si poate face diferenta in cazul unei achizitii.
Testul se va desfasura numai daca faceti dovada detinerii unui permis de conducere valabil, alaturi de cartea de identitate.
Datele dumneavoastra personale sunt /vor fi prelucrate in baza regulamentului 2016/CE/679, (GDPR), in sensul ca sunt transmise automat catre reprezentantul producatorului fara a fi stocate pe acest site. Bifand una dintre cele doua optiuni, consideram ca ati fost de acord cu aceasta operatiune. In cazul in care NU SUNTETI DE ACORD ca numarul de telefon sau adresa de e-mail sa fie transmise catre un reprezentant de vanzari in scopul contactarii directe / personalizarii unei oferte, va rugam sa NU continuati completarea si trimiterea acestui formular. Va multumim.