Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

5 motive pentru care as cumpara Toyota C-HR Core

Cum spuneam acum cateva zile, Toyota C-HR e foarte usor de reperat pe o strada, in Bucuresti sau provincie. Pe de o parte nu e o masina urata sau banala, ci chiar spectaculoasa si inca fresh, dupa atatia ani de la lansare. Pe de alta parte sunt foarte des intalnite. Cred ca sunt cateva mii numai in Bucuresti. 

Am avut norocul sa gasesc un C-HR, versiunea de baza, denumita CORE, cu motor de 1.8l, HIbrid, 122 CP.

Dupa un test drive extins, am ajuns la numitor comun (auto): DA, VREM.

Despre design si comportament rutier am tot scris, atat ce am vazut si mi-a placut, dar si invers.

Cu motorul de 1.8l, am mai facut o tura si in 2019, mi s-a parut lenesa rau. Presupunand ca nu am imbatranit rau, in apararea mea, as afirma ca atunci aveam diesel si … avea alt dozaj al cuplului motor.

Chiar si asa, motorul de 1.8 litri nu prezinta nici macar urma de sportivitate. Doar ca, se misca decent si pare economic, daca ajungi sa intelegi cum se conduce.

Da, e nevoie sa intelegi cum functioneaza acest ansamblu cutie CVT – motor aspirat de putere si cuplu motor extrem de mici. Trebuie sa iti ajustezi asteptarile si apoi sa iti calibrezi “dorintele sportive”. Practic, abia atunci cand vei ajunge sa intelegi masina vei fi si multumit (doar) de C-HR . Incantat poti fi de alte aspecte, dar nu de sportivitate.

Revenind la motive:

Consumul

La motorul cu cilindreea mai mica, am “reusit” sa scot, nu stiu cum, 5.7 l / 100 km. Aparent nu e putin, dar consumul a fost mixt, in toate regimurile de mers. Apropos, consumul ii creste pe autostrada si scade substantial in oras, daca mergi civilizat spre incet. Asadar, daca te chinui bara la bara intr-un oras mare in care mai mult stai decat mergi, ia in calcul si asta. Nu vei recupera banii platiti in plus pentru o masina similara, numai cu motor termic. Totusi… pare ca vei economisi ceva bani in timp. Dar asta depinde de cat o tii. 

Taxe / impozite

Din fericire, in Bucuresti, detinatorii de masini hibrid sunt beneficiarii unor facilitati acordate de Primarie. Aici ma refer de fapt, la niste bani pe care ii economisesti, platind numai 10% din impozitul anual “datorat”. Calculand grosolan, un impozit de 200 de lei anual, rezulta un impozit aproximativ de 20 de lei pe an. E binisor, desi la un motor de 1 litru am vreo 40 de lei impozit. Dar acum intervine partea cea mai frumoasa. In parcarile administrate de PMB, ai parcare gratis. Dar e gratis numai daca ai sticker-ul dat de administratia nu stiu cui (probabil a strazilor, dupa cum zicea un cetatean purtand uniforma de parcagiu pe la Herastrau). Oricum e super treaba, la 10 lei pe ora in centru.

“Normal” ca la asigurare nu ai nicio facilitate, doar e obligatorie… multumita acelor indivizi de la City Insurance, acum platim cu totii niste tarife de ne ustura buzunarele. Noi am inceput sa avem “o tara ca afara”, numai cu preturile… 

Motorul

Da, e complicata treaba asta. Stiu ca am spus de-a lungul mai multor articole ca hibridul nu e o mare “afacere”. Si apreciez in continuare ca nu e afacere, mai ales daca ai anumite prioritati, legate de sportivitate. Dar, Toyota face motoare hibrid de prin 1997, daca nu ma insel. Asa ca… mai ales pentru ca nu sunt marca germana, deja au o mega-experienta cu astfel de tehnologie hibrid. Si aceasta experienta se vede. Inteleg ca bateriile au 10 ani garantie. In plus, au legat motorul hibrid la o cutie automata, fix pentru ca ei doi (motorul si cutia) sa se potriveasca perfect. E drept ca acest CVT e moartea pasiunii, dar macar nu e D_G, de la masina poporului.

Confortul

Privitor la confort, asa cum am scris si aici, mi se pare peste medie. Cel putin, pozitia la volan e excelenta. Desi nu e orientat spre ergonomie, ci mai degraba spre design, mie imi place bordul. Iar pe scaunele (cu suport lombar, ce-i drept) am stat excelent. Aici nu e partea subiectiva, ci cea medicala, in care spatele subsemnatului e un indicator daca masina imi e sau nu potrivita. Cred ca si pentru locuitorii unui oras aglomerat ar fi confortabil si agreabil sa vada multe masini de genul asta. Evident, pentru ca “polueaza mai putin” in primul rand. Dar, cel mai important e ca nu cred ca vei vedea vreodata “liniute “ intre un C-HR Core 1.8 HSD si un… Yaris Cross, spre exemplu. Pur si simplu, conceptul de hibrid exclude ideea de sportivitate “brutala” si “cefosi” care se injura la semafor. Daca in mintea ta esti “furios si iute”, sunt sigur ca nu vei cumpara un hibrid. 

Dotarile

Un alt aspect care ma intereseaza este cel legat de dotari. De regula, la dealer primesti versiunea de top pe care de regula nu ai bani sa o cumperi. Si atunci, in versiunea inferioara ai toate sansele sa nu primesti ceea ce crezi.

La C-HR, veti vedea in filmul de prezentare al Toyota C-HR Core (versiunea de baza), observam acelasi design si concept, din care se “economisesc” niste banuti la cateva elemente de design care oricum nu fac diferenta. Evident, sumele de bani platite in plus, se regasesc in dotari, setari, accesorii care iti fac viata mai frumoasa la volan.

Intre varianta cea mai scumpa si cea mai ieftina de C-HR Core, am simtit lipsa scaunelor incalzite si a reglajului lombar. In rest… detalii multe si pot sa traiesc fara ele. Evident, m-ar fi ajutat si senzorii, pielea pe scaune arata mai bine, la fel si rotile pe 18 inch. Dar acestora din urma, nu le-am dus lipsa.

Forma exterioara

Deja aici am intrat pe taramul “privitorului” si al alegerilor subiective. Totusi, nu ai cum sa nu remarci Toyota C-HR pe strada. Cu spatele inaltat, cele doua eleroane si linia stopurilor, nu are cum sa nu atraga priviri. Si am vazut ca sunt infiorator de multe prin Bucuresti.

Parerea general acceptata era ca masinile japoneze sunt numai durabile. Rezistente, dar nu chiar confortabile si mai ales fara personalitate. De ceva vreme totusi, mie mi se pare ca intreaga linie de design a Toyota e deosebita. E “fresh” iar inca de la lansare, C-HR Core se inscrie pe aceasta linie si chiar o depaseste putin. Aici e o parere subiectiva, evident si de aceea am sa ma opresc din a enumera motive. Pur si simplu o cumperi. Salvezi planeta si economia mondiala…

Dar, nu cumpăra Toyota C-HR Core, dacă:

  • Traiesti intr-o lume a ta, in care crezi esti pilot de curse.
  • Vrei sa pleci cu scartait de roti la semafor.
  • Iti place un anume gen muzical in care unii se lauda cu bani si dusmani.
  • In general “esti grabit”.
  • Vrei un portbagaj spatios.
  • Vrei materiale premium sau calitate superioara, in interiorul masinii personale.
  • Iti imaginezi ca are o garda la sol marisoara si poti sa intri pe drum denivelat peste media unui hatchback.

Daca nu te deranjeaza toate cele de mai sus, poti completa formularul de mai jos, pentru a fi contactat de un reprezentant de vanzari Toyota.

Testul se va desfasura numai daca faceti dovada detinerii unui permis de conducere valabil, alaturi de cartea de identitate.
Datele dumneavoastra personale sunt /vor fi prelucrate in baza regulamentului 2016/CE/679, (GDPR), in sensul ca sunt transmise automat catre reprezentantul producatorului fara a fi stocate pe acest site. Bifand una dintre cele doua optiuni, consideram ca ati fost de acord cu aceasta operatiune. In cazul in care NU SUNTETI DE ACORD ca numarul de telefon sau adresa de e-mail sa fie transmise catre un reprezentant de vanzari in scopul contactarii directe / personalizarii unei oferte, va rugam sa NU continuati completarea si trimiterea acestui formular. Va multumim.

Cel mai recent film cu C-HR, dar nu este modelul CORE. Urmează.