Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

KIA SPORTAGE

Kia Sportage e pe piata de cand lumea. De prin 1999 stiu eu modele de Kia Sportage, inclusiv cu tractiune integrala. Cum nu suntem aici sa evocam trecutul, am testat de curand, un Kia Sportage cu motor de 1.6 L / 132 Cp / 160 NM.

Exteriorul Kia Sportage

E deja un design clasic, cu care ochiul privitorului e deja obisnuit pe strada. Cum frumusetea sta in ochiul privitorului, mie imi place. Nu e nimic wow, nici in forma si nici in concept, dar e o masina draguta. Cred ca daca ar fi de caracterizat intr-un singur cuvant, as caracteriza Kia Sportage ca fiind robusta. Genul de frumusete rubensiana :)). Nu as zice ca e un model de suplete si nici nu o vad “zburdand” prin namol sau denivelari extreme, dar merge. E “misto” masina.

Pasajele rotilor acoperite de protectii, garda la sol inaltuta, portbagaj marisor, o inaltime generala decenta, te indeamna sa iti iei familia si bagi Kia Sportage pe drumuri forestiere. Cred ca acolo e locul ei, de fapt. Daca ii pui un carlig de tractare poti atasa o rulota de 4 persoane si o parchezi in fata Bibliotecii Nationale a Romaniei, ca sa mergi la terasele de pe cheiul Dambovitei :). Observati ca si eu am testat-o pe terenurile denivelate din oras :)).

Puteau si ei sa faca sa se aprinda, macar pe frana intregul bloc de lumini din spate. Da, partea centrala, de pe hayon nu se aprinde, nici macar la frana. Dar nu mori de la asta.

Interiorul Kia Sportage

Cuvantul de ordine cred ca ar fi… “Corect”. E un interior cinstit, corect gandit catre utilitate, fara elemente de design inutile. Pana si unitatea multimedia este inca incastrata in consola de bord. Se vede ca e doar o varianta cu facelift, conceputa acum cativa anisori :).
Dar mie imi place. Si imi plac cele doua prize de 12 V si USB-ul, spatiul de depozitare de sub consola centrala. Imi place si simplitatea bordului, cu butoane ordonate frumos si la fel si display-ul, care, desi, alb negru nu imi bruiaza deloc vederea.

Plasticul folosit, tapiseria scaunelor, cam tot interiorul imi transmite ideea de robustete si de corectitudine, fara insa sa ma impresioneze in vreun fel. E deranjant doar plasticul tare de pe fetele de usi si mai ales de pe manerele acelorași usi. Butoanele se simt foarte placut la atingere. Din nou, inspira ideea de robustete. Daca ai drept tinta o masina decenta, la un pret corect, ai putea alege Kia Sportage. Cum spuneam, spatiu interior ai atat tu cat si familia, loc pentru bagaje ai…cam aia e. Fara briz-briz- uri, fara plastice lucioase care sa iti ia ochii. La Kia Sportage nu gasesti discrepante intre interior si exterior. Si asta imi place cel mai mult.

Confort

Da, e foarte misto sa o conduci. Pozitia inalta de condus te ajuta si in oras si la drum, iar scaunele sunt decente. Nu mi-a placut lipsa reglajului lombar al scaunului si cred ca m-ar cam supara pana la Timisoara…

Motorul

Celui de 1.6L condus de mine, ii poti cere orice, numai sportiv sa nu fie. Se tureaza el, ajunge rapid in turatie, dar… te tradeaza cuplul de numai 160 si cativa NM. Cu toate astea, masina iti permite un stil decent de condus, nu batranesc. Adica pana si eu, cred ca m-as obisnui cu el. In niciun caz nu e masina de pustani vitezomani :)). Si mai am o necunoscuta: pe autostrada in viteza a 6 a… oare trage sau ma lasa sa sufar? Si la fel pe Dealul Negru, as vrea sa stiu ce poate sa faca… Ma tem insa ca pot afla asta numai daca voi cumpara masina. Ori, eu vreau Xceed acum :)).

Desigur, mai ai la dispozitie un diesel (despre care nu vorbesc pentru ca bruiaza planeta, dar primesti ecobonus) si maretul 1.6 T-GDI 177CP, which is… wow… Dar te rupe pretul de achizitie si nici nu te poti duce cu Sportage la curse, nici legale si nici ilegale pe Magheru. So… nu stiu de ce ai da banii pe el. Normal ca merita, sunt 177CP !

Ce am observat cu placere : e mult mai bine insonorizata decat multe dintre masinile testate recent.

Cred ca prea multe vorbe despre masina asta ar strica. E o masina a carei principala calitate e aceea ca exista in familie. Senzatia e ca te va duce unde vrei in conditii mai mult decat bune, cu o viteza (rectilinie si neuniforma), rezonabila. NU vei reusi niciodata sa castigi o “liniuta”, dar din moment ce ai ales Kia … mi-e greu sa cred ca vei cauta parteneri de intrecere la semafoare…

Garantia e de 7 anisori, transmisibila. Evident, e una din chestiile cu care Kia se lauda si din cate aud, chiar se tin de cuvant. Inca nu am testat calitatea service-ului Kia. Dar motorul ultra-mega-arhi-folosit, de multa vreme, nu cred sa ridice mari probleme de exploatare si intretinere. Si asta nu poate fi decat excelent.

Da, mi-a placut Kia Sportage. Si as mai conduce-o.