Remat 2022

Remat 2022, a fost anuntat de Ministerul Mediului. Adica, azi a aparut in presa ca in luna februarie se va relansa programul Rabla Clasic şi programul Rabla Plus. Superb. Mai ales in conditiile in care programul NU mai este similar cu ce am stiut pana acum.


Deci, cine are ceva socoteli facute pentru achizitia unei masini noi trebuie sa afle ca:

  • S-a marit bugetul alocat. Ministerul Mediului se lauda ca e cel mai mare de pana acum, deci ne va ajunge ceva mai mult. Si poate nici nu creste pretul tichetelor.
  • Poti casa doua masini vechi, pentru una noua. Yeeei!
  • Spun ca ne ofera predictibilitate, Remat 2022, fiind de fapt gandit pentru urmatorii 3 ani. (Bun asa…)

Tare, dar:

  • Valoarea cantităților de emisii de CO2/km aferente pragului de eligibilitate și de obținere a ecobonusului a scazut cu 5 grame. (Bine pentru mediu …ish, dar daca ti-ai stabilit vreo masina cu nivel de noxe cu 5 (cinci, adica infim) grame mai mare decat vrea MM… pa!
  • Valoarea standard a unui tichet scade de la 7500 la 6000 de lei. 6000 de lei e valoarea doar primei tigai casate, cea de-a doua valoreaza numai 3000. Daca tot le scot de pe strada…Whatever…
  • Daca rabla casata are peste 15 ani sau e euro 3 sau mai jos, mai primesti 1500 de lei pe ea, indiferent ca e prima sau a doua. (Cool)
  • Masinile vechi trebuie sa fi fost inmatriculata de minim 6 ani in Romania. (Oook, fair enough)
  • ITP valabil pentru rabla/e

Continuam cu Rabla +

  • La o masina PUR ELECTRICA, bonusul e super – 45000 + 1500 lei + 3000 (asa reisea din socoteli)
  • La o masina plug-in hibrid : 21500 + 1500 (6 ani, euro 3)

Dar:

Musai sa casezi o masina veche pentru o electrica (nu, pana acum nu era nevoie sa casezi ceva. Primeai bonus, pur si simplu).

La prima vedere, situatia pare roz sau mai putin poluata. Dar cine detine 2(doua) masini vechi rau acasa, astfel incat sa fi asteptat Remat 2022?
Ori, daca are doua tigai in folosinta, pare mai plauzibil ca nu are bani sa ia una noua sau are nevoie de doua masini. Si cate rable cu ITP valabil gasesti? Ca doar de aia e rabla, ca nu mai e buna de mers pe drum public, nu?

In plus

Tot MM, recompenseaza pe cetateanul onest care caseaza o gioarsa si nu cere bani de masina noua, cu 1500 +, lei daca merge la Remat 2022 si caseaza tigaia.
Deci, daca el, cetateanul de bine, primeste de la stat macar 3000 de lei, cum e dat exemplul in media, evident ca daca eu vreau sa o cumpar de la el, imi va cere mai mult decat minimul pe care il ia de la AFM + primarie.
So…probabil ca va creste specula. Dar macar stim la ce ne asteptam si in 2023.
Si modul asta in care se pune problema in noul program nu e chiar incorect. Daca scoti doua rable de pe strada pentru una mai noua, tot e ceva mai bine. Si numai ca poluare, dar si ca nivel de siguranta pe sosea. Ceea ce e mult mai bine, ca la noi e cam macel pe drumurile publice…

Atat ca eu, cumparatorul trebuie sa platesc cel putin un samsar ca sa imi cumpar o masina la pret decent, dupa scumpirile recente.

Oficial, programul va incepe dupa reguli noi, pe 8 februarie. Sa vedem atunci ce va fi in realitate.

Folosind link-ul mascat de logo, va pot ajuta sa alegeti masina potrivita

Tu ce parere ai?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.