Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

Toyota Corolla hybrid

parte frontala corolla

Cum e cu Hybridu’ domne’

Pana de curand sustineam ca a conduce un autoturism hybrid e ca si cum te-ai plimba cu frigiderul prin oras. Nici acum, dupa o zi cu Toyota Corolla, nu zic ceva complet diferit. Dar, in loc de frigider, sunt cu metroul in parcarea mall-ului :).

Da, e introducerea review-ului Auto Advisor, pentru Toyota Corrolla 2019, cu motor hybrid de generatia IV , 2.0 – 112 kw.

Am primit intr-un final, Toyota Corolla hybrid de la Inchcape Motors prin amabilitatea drei. Raluca Grigore, care a stat si inca sta dupa mine si ideile mele. Adica e rabdatoare si intelegatoare.

Bulversanta Toyota Corolla hybrid…

Nici nu stiu cu ce sa incep… noua Toyota Corolla hybrid e bulversanta. Nu e pentru ca e ceva de vis, ceva complet diferit. Pur si simplu, masina asta e ca un pusti care iese cu toate jucariile in fata blocului. Adica are cam de toate.

Apreciez ca in materie de design si calitatea fabricatiei, Toyota a avansat mult de la fostul Auris. Am in vedere modelul 2005- 2006, cel care arata ca un cartof… A venit apoi Auris FL, cu un design atragator si apoi aceasta Toyota Corolla hybrid, care pare a fi “cantecul de lebada” al unui designer surescitat.

Exterior:

Din punctul meu de vedere, Toyota Corolla e foarte frumoasa la exterior. Cu formele si liniile de design ale caroseriei, designerul mai sus amintit a dat lovitura. E un fel de OZN, mai pamantesc.

Masina, e misto DAR: nu imi dau seama de ce, dar nu ma face sa o doresc. Nu ma face sa o admir. Nu ma face sa ma gandesc la ea, sa visez la ea.

Leduri multe si frumoase, linii de design interesante, colturoase, in stilul vremurilor actuale. Nu cred ca am ceva sa ii reprosez. Sau ceva care sa imi displaca.

Dar parca se straduie prea mult sa impresioneze.

La interior:

Lucrurile se schimba iarasi. Versiunea pe care am avut-o la test, cred ca era o versiune superioara, nu am avut decenta sa intreb :). Are enorm de multe dotari… de la …. la. cam orice iti trece prin minte, masina aia stie sa faca…

Interiorul Toyota Corolla 2019, e un mix interesant de materiale de buna calitate, chiciuri sau plastice ieftine.

Sa incepem cu bordul:

1. Cadranele de bord :

Lumini, leduri, digital totul, informatii cat ai nevoie sa iti dai seama de masina, cam totul. Intr-un cuvant: SPECTACOL. Mi-a placut la modul real.

2. Tableta… omniprezenta

In mijlocul bordului troneaza, ce credeti: o tableta mare rau si care se potriveste …ca nuca in perete cu ideea mea de masina. In plus, obtureaza si privirea cumva. Nu grav, dar mi se “impiedica ochii” de ea :). Uriesenia se potriveste cu ideea de OZN. Stiti ca unii spuneau OZN, modelului CIVIC de la Honda din 2006. Oamenii habar nu aveau ce va sa vina ( Corolla ). Un alt aspect interesant e acela legat de câta informație transmite automobilul către utilizator. Multă, diversificata, dar … fără vreo relevantă reala. Nici măcar eu, care stau și le buchisesc, nu am găsit necesară atâta informație. Spre exemplu, mașina ma informează (grafic) asupra faptului ca motorul încarcă bateria, ca bateria pune rotile in mișcare, circuitul curentului ( de la roti la baterii și invers) , plus reglaje, plus, muuulte Informații. Și nu înțeleg la ce folosește toată. Mai mult ca sigur toate desenele animate, impreuna cu tableta costa. Cred ca destul. Dar cine are INFO- display? Toyota Corolla 😀

3. Linia bordului

Mi-a placut. Destul de mult. E interesanta. Parca si ea se vrea privita.

Singurul lucru pe care l-as reproșa la planșă de bord e ca nu își asuma statutul. Adică: e un fel de plastic spuma moale, foarte interesantă la pipăit, care nu scârțâie, nu zornăie, nu nimic, dar are niște “cusături” roșii de mai mare dragul. Adică e un fel de spuma care imita pielea cusuta. De ceeeeee???

Apoi: consola mediana are plasticul negru lucios, căruia eu ii spun chiciosenia. La fel de lucioasa și ușor de zgâriat e și zona de sub “IPad”, cea cu comenzile pentru A/C.

In rest, câteva spații de depozitare, comenzile de încălzire a scaunelor, zona de încărcare a mobilului (e mișto tare ca are switch), doua cup holder- e și cotiera (micuța, dar e acolo).

Poziția la volan:

Dumnezeiască…. de mult, nu am mai stat atât de bine la volan intr-o mașina. Excelenta poziția, reglajele, susținerea laterala și chiar reglajul lombar (electric la modelul testat). Chiar si designul scaunelor e superb. Mi-a placut foarte mult. In spate, pasagerul meu favorit, nu a fost chiar încântat de ceea ce a găsit, mai ales legat de spațiu. Dar el compara cu fosta noastra masina dupa care e nostalgic…

scaun pasager corolla

Acum după ce am terminat cu balivernele sa începem cu lucrurile serioase :).

Motorul: 1997 cmc / hybrid / 112 kw, adică vreo 150 cp (benzina) și 180 întreg ansamblul (după cum scrie aici – unde gasiti si toate detaliile relevante)

In teorie, fata de cei 110 de la 2.0 TDI sau, 120, de la 2.0 i… e mai bine.

Adică e chiar bine. Ce e urat, e ca motorul asta cu dubla alimentare, e cuplat cu o cutie de viteze automata. E destul de leneșă, dar nu îmbătrânești la volan. Cred ca e de fapt orientata spre economie și confort.

Vorbind despre confort

Mașina are 3 moduri de condus: economic, normal, sport.

In modul economic

Am crezut ca ma apuca pensia pana returnez mașina către Inchcape.

In modul normal

E…ca apa sfințită, nici bine , nici rău. Mașina merge decent, nu se chinuie sa se deplaseze către înainte, e Ok. Nu m-a extaziat dar nici nu m-a obosit.

In modul sport

Lucrurile se schimba. Motorul, parca se trezește din letargie și blazare și măcar face cât de cât un zgomot, altul decât cel de metrou :))). Se mișcă bine in modul sport. Mi-a plăcut, pana și luminile de la bord se schimba din albastru in roșu. Nu am măsurat cât de repede am ajuns la 80 km/h, dar am simțit demarajul și am auzit motorul. Chiar și cutia schimba undeva la 4500 rpm. Pentru o perioada , chiar uiți ca esti la volanul unui hibrid :). Bine, pentru scurt timp, pentru ca îți arată IPad-ul cum ai consumat bateria și acum motorul se chinuie sa învârtă rotile, sa încarce bateria, cum creste consumul, asa ca pana la urma începi sa te simți prost si reduci viteza. La plecarea de pe loc, zgomotul e mortal… exact suieratul ala de metrou care pleacă de pe loc. Foarte amuzant. Îmi aduce aminte de o idee imbecila pe care o tot exprimam când eram mai mic, cum ca mi-as pune claxon de tramvai la Dacie . Ei, acum la Toyota Corolla , am demaraj de metrou :)).

Bine, astea toate le comentez exclusiv pentru mersul in oraș. Din păcate, deși am avut mașina pentru o perioada rezonabila, de fapt mai mult decât la orice alt dealer de pana acum, nu am putut ieși la drum.

Stabilitate si tinuta de drum (presupuse)

Pe drum, Toyota Corolla hybrid pare destul de stabilă și cred ca părerea mea e întemeiată, mai ales ca are o garda la sol destul de mică, și suspensii independente (de verificat asta) și setări destul de ferme.

In schimb:

Antifonarea mi s-a părut mediocra. E drept ca motorul nu se aude aproape deloc, nici la turații mari. Apreciez însă ca asta se datorează motorului și nu antifonarii. Susțin asta pentru ca auz zgomotul roților de 18 Inch pe asfalt, ca se aud multe chestii din afara, chiar și cu geamurile închise. Nu e foarte rău, dar nici nu mi-a placut. Nu mi-a placut zgomotul la închiderea ușilor, zgomotul ala de tabla goală, neantifonata. Overall, zgomotul interior e Ok, puțin sub media mașinilor pe care le-am condus pana acum.

Pe ansamblu, mașina pare Ok, dar, cum spuneam, parca încearcă sa convingă prea mult. Dacă e ceva ce o remarca, e tehnologia hibrid, poate una dintre cele mai avansate de pe piața. In plus, din punct de vedere al uzurii, masina de test avea doar vreo 6000 (ish) km si deja avea urme pe bord. Probabil ca pe a ta de acasa, o ingrijesti si rezista.

Cred ca Toyota Corolla hybrid se potriveste pentru cei care:

nu iubesc si nu doresc un condus cat de cat sportiv,

parcurg foarte multi km, in aglomeratie in oras (cred ca se amortizeaza diferenta de cost fata de benzina, la un parcurs de peste 22 – 25000 km anual.

vor sa salveze planeta, deoarece, intr-adevar nivelul de noxe e … infim, ceea ce e TARE

nu sunt pretentiosi la finisaje si antifonare,

– merg putin sau deloc in afara orasului.

In final…(sa vad daca mai primesc vreo masina de test de la Toyota vreodata :)) )

Eu pentru mine, nu as lua masina asta, in primul rand pentru ca nu merg suficient de mult sa amortizez costul de achizitie. Poate cu programele guvernamentale de reinoire a parcului auto… ar putea fi o investitie rentabila.

Pana atunci, va recomand sa conduceti masina. o testati in functie de nevoile proprii si nu de o parere sau alta. Numai sa nu va lasati pacaliti de moda si vanzatori…(va povestesc in curand o MARE TENTATIVA DE TEAPA)