Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

MAZDA CX30

De ce primul review Mazda CX30? Azi pe 26.08.2019, am avut o mare surpriza. Roxana si Doru de la Asko Mazda, m-au sunat pentru test-drive cu Mazda CX30. Da, Mazda CX30, lansata azi!!!! Adica, repet, AZI dupa amiaza in jur de ora 17.00, a fost trimisa catre show-room. Si da, eu am fost printre primii care au testat-o .

Mazda CX30, e cumva media intre CX3 si CX5. Adica e mai mica decat CX5, adevaratul SUV si mai mare si mai eleganta decat CX3.  De fapt e o Mazda 3, mai inalta. Asa cum e/era CX3, o Mazda 2 mai inalta. Deci…acum discutam depre “perfectiunea” inaltata. Am inteles ca au vrut sa ii dea numele de CX4, dar era luat asa ca a ajuns Mazda CX30 din nevoie.

E destul de greu acest review la Mazda CX30…

mazda cx30 din fata

Exteriorul:

Cand am vazut in poze Mazda CX30, ma temeam ca va avea o parte frontala mult prea ascutita, posibil disproportionata cu partea din spate. Poate pentru coeficientul aerodinamic. Dar nu e chiar asa. Nu observ o proportie eronata intre spate si fata. Observ doar aceleasi stopuri, aceleasi faruri, aceeasi grila, cam la toate modelele. Ei pretind ca asta e identitate de marca. Eu cred ca e doar marketing pentru economie si eventual pana de idei. DAR, in cazul asta e foarte misto  „Identitatea de Marca”. Chiar ma uitam ca intre CX 30 si CX 5, diferentele nu sunt uriase… precum intre Tiguan si Touareg, spre exemplu…

Cat am studiat Mazda CX 30 (nu foarte mult), nu am vazut imperfectiuni de montaj. Lufturile sunt minore, toate liniile sunt linii :)), adica exacte. Mai mult, am vazut si mi-a placut ca la capota, luftul dintre capota si bara e „umplut” cu un fel de cheder, ceea ce inseamna ca la viteze mari ar putea sa nu faca zgomot prea mare.

Agresivitatea Mazda CX 30

E data de partea frontala cu blocurile optice inguste si alungite, completate de grila raditorului, supradimensionata. Nu imi place in continuare ca am grila fata din plastic negru lucios… Cum s-or fi gandit japonezii ca poti intretine asa ceva …nu stiu :)). Va rog sa observati bandourile de protectie din plastic negru… Au rol de protectie evident… mai ales cand mergi cu ea pe sleauri :)). De parca vreodata as scoate frumusetea asta de pe drum asfaltat… Si numai cu tractiune fata 🙂

Rafinamentul Mazda CX30

E generat de blocurile optice spate si in general toata partea posterioara. Mazda CX30, imi ofera in standard blocuri optice spate cu un fel de led.  Imi aminteste despre un fel de coupe sportiv, dar inaltat. Dat fiind faptul ca scriu articolul la foarte cald (nu ma refer la cele 35 de grade de afara) si masina e prima din Bucuresti, nu prea imi pot sedimenta ideile. Promit sa revin dupa ce ma mai joc putin cu ea 😉

Interiorul Mazda CX 30

E identic, frate geaman cu cel din Mazda 3 2019. Prea multe nu mai sunt de spus in plus. Poate doar ca pozitia de condus mai inalta decat in Mazda 3, mi-a placut un pic mai mult.

Materialele pe care eu le-am vazut sunt de buna calitate, atat textilele cat si plasticele… Modul in care masina e “lucrata”, ansamblata, e de apreciat.

Volan si interior Mazda CX30

Plansa de bord

Identic Mazda 3, similar Mazda CX 5. E desenata minimal, din nou cu accente retro. Evident, ca nu a scapat de faimoasa tableta. Macar la asta, e cat de cat discret montata pe bord, deasupra comenzilor pentru aer conditionat, incalzire scaune etc. Si bordul e acoperit cu acelasi fel de piele, care prezinta cusatura impecabila. In continuare vreau sa ii vad pe proiectanti curatand praful in spatele display-ului de pe bord… Tot la capitolul asta as include si spatiile de depozitare care sunt la un nivel decent spre OK.

Cadranele de bord

Exact ca la Mazda 3. Identic. Clasic si classy in acelasi timp. Am aproape toate informatiile care ma intereseaza aici. (Turometru, vitezometru, apa, benzina, bla bla, nimic deosebit). Singura chestie diferita e indicatorul pentru consumul instant care e cu ac, la fel ca la BMW… Misto, dar nu e ceva WOW.

Cadranele de bord. Foarte misto, dar nimic WOW…

Pozitia la volan:

MISTO!!!! Se sta precum intr-o masina sport, dar de teren… ciudata senzatie. Practic am aceleasi senzatii din 3, dar la „altitudine”. Am simtit-o ca si cum ar fi fost construita in jurul meu, al soferului. Scaunul soferului are reglaje de toate felurile, inclusiv sprijin lombar. Cotiera si consola mediana, la fel de spatioase si generoase, precum in 3, din acelasi plastic ieftin. Cum si cat s-or fi gandit ei la asa grozavie, nu imi dau seama. Pare ca nu au citit parerea mea despre interiorul de la Mazda 3 :)).  Se sta foarte misto in fata. Inginerii japonezi au pastrat de jur imprejurul masinii camerele video. Acestea, impreuna cu senzorii de parcare, te ajuta in orice situatie. M-a dat pe spate cand am vazut ca oglinzile laterale coboara putin la marche – arriere. Pasagerul meu favorit mi-a dat un review pozitiv al scaunelor din spate.

Motorul masinii

E silentios, si surprinzator, parca trage si un pic mai bine decat pe Mazda 3 2019. Se pastreaza cei doi cilindri care se decupleaza (evident de capul lor) la turatii si viteze constante. Are noxele mai mici decat motorul cu tehnologie Skyactive si e cumva asimilat mild hybrid (whatever that is :)), deci merge pe RABLA, cu un discount frumusel. Am in continuare aceeasi problema legata de motor, desi am fost asigurat ca interventia in service e doar din soft si dureaza numai o jumatate de ora… Nu sunt eu chiar confortabil cu asta, insa trebuie sa le dam crezare celor de la ASKO MAZDA. Cel putin in prima faza. Iar e drept ca nu prea am vazut masini prin service la Asko… dar poate le tin ascunse :))

Suspensie spate semi-independenta, masina rigida… NU IMI PLACE. Dar cred ca e doar problema mea :))

Pe drum in oras:

Data fiind ora plimbarii nu am facut mare lucru cu masina. Am observat insa ca se tureaza foarte usor si nici nu iti dai seama cand ajungi la 4000 rpm. Pentru un astfel de motor asta e o turatie chiar ok. Masina e foarte silentioasa. Mult mai bine insonorizata decat CX3, spre exemplu. Si, desi repet, m-a frapat cat de bine accelereaza pentru un motor pe benzina aspirat. Bine…la cuplul ei… nu are cum sa traga prost. Ma asteptam sa nu traga la fel de bine precum CX3, dar m-am inselat. Pare un pic mai stabila si mai „elastica” fata de CX3, dar tot nu se compara cu o suspensie independenta, precum la Civic…. Viata e plina de compromisuri maica….

Concluzia AAdv :

  • odata cu un design foarte misto primesc si un motor de 2 litri aspirat, cu un cuplu foarte bun, care trage excelent inca de la turatii joase (tare)
  • am o caroserie fosta super sport, cu accente retro si design deosebit, inaltata (?!?)
  • am un interior modern cu dotari si finisaje super (tare)
  • pret de pornire aproape decent, mai ales cu RABLA (asa si asa).

As vrea sa pot spune ca eu deja am comandat-o, dar inca nu pot. Doar ma gadesc la asta. Si ma mai gandesc daca merita mai mult decat Mazda 3…

Oricum, dupa plimbarea de azi, am ramas cu un zambet… si gandul. Faceti test, conduceti masina!

Testul se va desfasura numai daca faceti dovada detinerii unui permis de conducere valabil, alaturi de cartea de identitate.
Datele dumneavoastra personale sunt /vor fi prelucrate in baza regulamentului 2016/CE/679, (GDPR), in sensul ca sunt transmise automat catre reprezentantul producatorului fara a fi stocate pe acest site. Bifand una dintre cele doua optiuni, consideram ca ati fost de acord cu aceasta operatiune. In cazul in care NU SUNTETI DE ACORD ca numarul de telefon sau adresa de e-mail sa fie transmise catre un reprezentant de vanzari autorizat si folosite strict pentru a fi contactat / configurare oferta, va rugam sa NU continuati completarea si trimiterea acestui formular. Va multumim.