Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

Renault Clio 2019

Renault Clio 2019, e o masina care a facut istorie. Atat in lume cat si pentru mine. Adica am avut candva unul…. nu era cine stie ce, dar si eu eram la inceput.

Am testat de curand un Renault Clio 2019, cu motor de 1 litru, 100 cp, la General Autocom in Buzau.

Testul in sine, a fost (la fel cu toate celelalte de la Masinanoua), similar cu cel de care ati avea parte daca ati cumpara voi insiva asa ceva.

Ca masina, e clara pozitionarea. Clasa mica, de oras. Asta nu inseamna ca nu poti merge cu ea la munte sau pe un drum unde poti ajunge si cu Ford Puma :p.

Exterior:

Nu s-a schimbat prea mult fata de generatia anterioara, dar: farurile au primit “semnatura” LED a marcii, de la Megane, la fel si stopurile sunt ceva mai stilizate. Nu cine stie ce, dar acolo, cat sa se bifeze facelift-ul :)).

Garda la sol e aceeasi, dar date tehnice despre masina veti gasi citind aici.

In orice caz, pe exterior masina pare mai “definita”, trasaturi mai clare, mai atragatoare :). Chiar imi place, as umbla (o perioada) cu asa ceva.

Interiorul:

Alta treaba. Incepand cu scaunele si pana la bord, schimbarile se observa cu ochiul liber si sunt de bine . Cele mai pregnante schimbari sunt la bord.

Ideea de ansamblu a masinii e aceeasi:

Utilitate si nu sportivitate sau confort (punctul de vedere exprimat e al meu si nu prea ma intereseaza ce zice Renault despre asta ). Dar e binisor in toate. Un pic simpatica, putin sportiva (dar foarte putin), prezentabila… poate lua ochii

Forma:

Schimbata fata de generatia anterioara dar pastreaza ideea. Am scapat macar de “diformitatea” aia de aer conditionat cu reglaj electronic pe o singura zona si de semi-tableta aia sau ce Doamne iarta-ma era , dar aparea incastrata in bord.

Butoanele / instrumentarul de bord schimbate complet.

Din fericire, noul Clio nu mai seamana cu fratele fabricat in 2018, spre exemplu :)). Asta e de bine, pana cand……

A aparut o chestie si mai mare, o tableta mai inalta, care te duce cu gandul la Tesla care are totul digital prin habitaclu. Bine, e un fel de Tesla „in mizerie”, nu va imaginati cine stie ce… E a mia oara cand ma intreb retoric… imi iau masina pentru tableta sau sa merg cu ea? In mod cert ma depaseste ideea asta cu orice comanda pe tableta… evident Nu imi place. Dar imi plac ceasurile de bord complet digitale. Si imi plac si butoanele cele noi.

Scaunele: ok.

Pentru o masina de oras par a fi in regula. Nu ies in evidenta nici de bine si nici de rau (precum la … dar ajungem si la masina aia). Nu am element de comparatie fata de generatia anterioara, desi am un feeling ca sunt aceleasi.

Prea multe nu ar fi de spus la interior. Capitonaj…ok, antifonare…ok, cu mentiunea ca la motorul de 1.0…nu ai ce sa auzi, iar la drum nu am mers. Dar prima impresie e pozitiva. (D’aia zic mereu de test drive mai in lung… iei masina noua si cand pleci la mare afli ca esti ca pe motor – auzi orice din afara).

Cutia de viteze:

Nu mi-a „agatat”, dar parca intra destul de ciudatel in viteza si mai ales nu era la fel de precisa, precum la… nu conteaza acum J. Nu e groaznic, dar nici wow… manerul schimbatorului de viteze e ciudatel ca forma si feeling, dar nu e singular. Are o margine cu “zimtisori” sa nu iti alunece mana cand faci liniute :))

Motorul:

Generatie noua, 2018-19. Renault s-a caznit mult sa scoata ceva care sa inlocuiasca pe “minunatul” 0.9 tce 90 Cp, dar mai ales “necazul” de 1.2 tce – 125 cp, care consuma si uleiul din sticla din dulap, nu numai pe cel din baia de ulei proprie. Am auzit ca din punct de vedere tehnic, e mult superior acest motoras, adica mai bine optimizat .

Trage…binisor, as zice.

Cred ca poti schimba lin (fara sa smuceasca intreaga masina, ca si cum ar avea cine stie ce putere) vitezele, cu putin antrenament si in niciun caz nu e zgomotos motorul ala. Nu am de ce sa ma extaziez pentru ca toata lumea are motor mic de trage decent, scoate 100 cp din 0.9, timp de Honda si Ford au 125 CP, deci… Dar cuplul e de 160 nm la 2700 Rpm (aproximativ), adica undeva mai jos decat concurenta. Si se simte acest cuplu mic, indifferent ca masina e usoara. Mda, corect, motorul asta e si pe Duster ?!?!?! Incredibil, nu cred ca e cineva care sa cumpere Duster cu motor de 0.9 l. Alta chestie care ma intriga e ca se vinde Renault Clio 0.9 Sce – 65 Cp , pana la Renault Clio 2019 – 0.9 Tce 130 Cp. Are inclusiv GPL… Hmmm… Fac orice pentru client, cei de la Renault. Pacat ca reviziile sunt la fel de scumpe ca la Mazda 3. Dar nu ma pot abtine de la o rautate … cum e Doamne cu motorul de 65 cp si 95nm ???

As fi scris

mai multe despre masinta asta, dar e ca un orasel de provincie, adica e curatel, ingrijt, dar nu prea ai ce povesti despre el. Nu are “staif”, ca sa pastram limbajul de dascal de scoala sateasca al autorului articolului :))))).

Legat de preturi, as zice ca sunt prea mari.

De 12000 euro (pret pe site-ul oficial), primesc Renaul Clio 2019 in varianta de baza cu motorul ala de 65 cp…, jante de tabla… NO WAY… DAAAAR…are AC (manual) in versiunea de baza. Bineeee, Renault!!! :)) In rest, daca vrei niste dotari, ajungi la pret de Captur sau chiar Mazda 2 , cu motor frate, nu aspirator… Mergeti si voi si testati, desi nu cred ca veti avea cum sa gasiti aceasta motorizare… Motorul de 100 cp, cred ca merita testat, cel putin.