Citroen C4 2021, e ceva: nou, deosebit, fresh, hi-tech. Adica… e cam ceea ce vrea piata in ziua de azi. Cu toate astea, cand zic Citroen, ma duce gandul la generalul De Gaulle si eventual, la Sebastian Loeb. Nu stiu ca masina asta sa aiba prea multi fani in randul cunoscutilor mei, cel putin. Cu toata pandemia, Citroen ne-a facut cadou in 2021, o masina total diferita de ceea ce ne-a obisnuit, un fel de noul retro, hatch fast back etc…
Exteriorul Citroen C4 2021
E spectaculos. E diferit cam de tot ceea ce a facut Citroen in ultima vreme.
Din fata si pana in spate, Citroen C4 2021, e un amalgam de forme si unghiuri, care mai de care mai spectaculoase. Iti da senzatia de masina din viitor, cumva. Farurile duble cu luminile de zi in unghi ascutit sporesc ideea de agresivitate a partii frontale. De la faruri la logoul marcii si chiar pana partea de jos a grilei radiatorului, totul e in unghi. Chiar si blocurile optice cu cate 3 parti distincte, transmit ideea de nava.
In partea din spate
Observam aceleasi lumini cu leduri distincte pozitionate in unghi. “Surpriza” e de fapt eleronul care imparte luneta Citroen C4 2021 in doua parti complet distincte. Totusi, ideea nu e noua, am avut luneta aproape identica la Honda Civic din 2010. Desi e inspirata, ideea asta e excelenta noaptea, pentru ca eleronul e pozitionat pe directia si inaltimea farurilor masinilor din spate. Si asta nu e deloc rau.
Cu luneta “plonjata” si continuata cu hayonul aduce mai mult a fastback, decat a hatchback. E un fel de X6 sau GLE, cumva.
Citroen C4 2021, aduce usor prea mult a Mitsubishi Eclipse Cross. Dar ala chiar e incadrat in categoria SUV. Asta pare un fel de schita/ rezumat al lui Eclipse.
De departe, ceea ce atrage atentia la exteriorul C4 este bandoul din partea de jos a caroseriei, ce acopera toata zona inferioara. Asta iti da impresia de SUV, de masina robusta si puternica. Totusi, daca ne luam dupa cifre si clase, Citroen C4 2021, este incadrat in categoria compactelor si nici garda la sol nu ajuta prea mult.
Cei 16 cm (parca asa imi amintesc), nu ajuta nici ei la ideea de masina pentru orice drum.
Practic, imaginea Citroen C4 2021, e un fel de iluzie optica, o “gogoasa” ceruta de clientii zilelor noastre. Sa arate a masina de teren, dar sa platim cat pe un hatchback. Sa cream o imagine, dar sa platim putin la impozit si asigurare. Daca ne da si parcare gratis, e perfect.
Cu toate astea, si imi asum, Citroen C4 2021, are una dintre cele mai frumoase caroserii din zilele noastre. E mai spectaculos chiar si decat Honda Civic X.
La interior, situatia se prezinta… amestecat
Mai exact, as aprecia ca din punct de vedere conceptual, Citroen C4 2021 e genial pur si simplu. Totul, dar absolut totul e gandit pentru pasageri. Si nu numai ca e gandit pentru confortul pasagerilor, dar mai are si o idee fresh, in conceptul liniilor exterioare.
Mai exact:
In loc de consola de bord, cu ace si turometre, am un ecran mic, de forma rectangulara. Apoi, unitatea multimedia, destul de mare (10 inch) are unghiuri in ton cu restul bordului si al masinii. Si cel mai important: NU PARE INFIPTA IN BORD. Se potriveste exact unde e. Si are o rezolutie foarte buna.
Alta chestie misto rau: Am doua butoane fizice pe post de comenzi rapide, setarile masinii si un fel de “home button”.
Apoi vin comenzile climatizarii, tot cu butoane fizice, de calitate buna.
Iar cireasa de pe tort urmeaza:
Spatiile de depozitare nenica… sunt multe si folositoare, mai ales in partea inferioara a consolei de bord. Am spatiul mic pentru mobilul meu si al pasagerului, fie cu wireless charger dar si cu mufe de incarcare in ambele parti. Dedesubt, am un alt spatiu, mai generos, alaturi de doua spatii pentru pahare in consola centrala si cotiera. Mic detaliu de stil: spatiile pentru pahare sunt acoperite. (Nu e unicat, dar da bine).
Bila NEAGRA: Piano black pe consola centrala. Plasticul de pe bord care nu e chiar wow… cred ca se va deteriora repede totusi.
Gurile de aerisire sunt interesante, tot de forma rectangulara in totala concordanta cu tabletele, forma si unghiurile masinii. Dar si astea sunt piano black. Pana si airbag-ul soferului are forma aproape rectangulara. Un detaliu mic, dar care mi-a placut pe cat de mult, pe atat de inutil :)). Citroen C4 2021, are deasupra glove box compartment, un sertar (da, ati citit bine) pentru a-mi pune tableta. Si e un sertar generos, chiar. Mai mult, deasupra lui, mai e un mic sertaras din care iese suportul pentru tableta. Cat de tare? Dar cine sta sa se uite la film in timp ce eu conduc? Nimeni. Daca merg la munte la picnic, pot sa folosesc spatiul ala sa tin tableta? Da, numai daca stau pe scaunul pasagerului. Dar e mega interesant.
In general plasticul si piesele par corect imbinate si nu am sesizat lufturi sau defecte deranjante, cel putin la prima analiza.
Scaunele: si fata si spate sunt excelente.
Te simti ca intr-un fotoliu de la Natuzzi. Sunt foarte confortabile, desi pozitia de condus nu e inalta, pentru ca masina nu e un SUV. Si tapiseria si “desenul” si confortul sunt la cote foarte ridicate in masina asta.
Confortul nostru al tuturor celor ce am putea conduce un Citroen C4 2021, e sporit de suspensia progresiv- electro-hidraulica double cushion (perna dubla de aer). Stiu ca denumirea e dubioasa, dar nu sunt vorbe in vant. Pe foarte scurt si usor simplist, in ambele capete ale amortizoarelor, Citroen are montate niste perne de aer care absorb socurile atunci cand cursa amortizorului atinge maximul. In plus, chestia asta cu suspensia hidraulica (la fel, simplist spus), a fost inchiriata de la grupul PSA, acum Stellantis, de catre Mercedes si Rolls Royce. In mod evident, e o orientare puternica catre confort, dar nu se poate pune problema sportivitatii sau abordarii unor viraje in mare viteza. In fine, e relativa si treaba asta cu viteza… depinde ce motor cumperi.
Un mic amanunt: vei primi roti pe 18 inch, dar cu anvelope ultra dubioase: 195/60 R18, ceea ce se traduce in cam 800 de lei bucata…
Asadar, am trecut la motoare…
Am avut la test motorul de 1.2 litri, in 3 cilindri, cu 130 cp si 240 nm. Acum ce sa zic…motorul trage binisor. Nu are prea mult tubo-lag, iar suntetul la turatii ceva mai mari nu e foarte urat. Oricum, iti poti da seama ca e in trei cilindri. Fiind “frate” cu Peugeot, Vauxall (Opel), motorul e acelasi. Si la fel e si platforma tehnica aleasa precum si motorul electric – Peugeot.
Despre motoarele de 1.2 Pure Tech ale grupului PSA…
Am citit ca au existat niste probleme, legate de cureaua de distributie la care se dezintegra textilul din compozitie, legate de dilutia uleiului cu benzina, care in final genereaza distrugerea motorului. (Din nou, foarte pe scurt si simplist, pentru ca detaliile sunt aici). Am inteles ca au avut o campanie de recall-uri pentru modele dintre 2013 – 2017, la care s-au inlocuit inclusiv motoare, dar nu e sigur daca la motoarele actuale problema mai apare. Ce se stie clar, e ca ditributia nu se mai schimba la 10 ani sau 180000, ci la 6 ani, ori 100000. Si se mai recomanda verificare atenta pentru masinile care merg mult in oras si pe distante mici, de sub 10 km, pentru ca defectele apar mai des la acestea. (Adica, aproape toate de la noi :)).
Am mai aflat ca in primii doi ani ai de fapt garantie, pentru ca urmatorii doi, ai un fel de garantie, precum la toate marcile.
Stiu ca mai are un diesel de 1.5 litri si 130 cp si un motor electric, cu o autonomie buna, as zice. Cel electric ar fi interesant de testat si dieselul de cumparat 🙂
Mie mi-a placut mult Citroen C4.
Dar sunt sigur ca designul lui, fie iti place, fie nu. Love it or hate it :). Motorul, chiar si cuplat cu o cutie automata in 8 trepte trage mai mult decat decent, in special daca setezi drive mode pe “sport” :D. Nu stiu cum va imbatrani, pentru ca acum e la super moda si chiar avangardist. Dar cum inginerii si designerii auto din zilele noastre parca sunt si „modisti”… parca vezi ca in 2-3 ani, nu mai e deloc de actualitate.
Totusi Citroen e o masina pe care o alegi cu inima si nu numai cu mintea.
Dupa cum am primit informatia, reviziile pentru motoarele de 1.2 pleaca de la 490 de lei + TVA si cel mai scump cost ajunge pe la 1800 de lei, in anul IV de garantie, cand ii schimbi distributia.