Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

Toyota RAV4 Hybrid

Toyota RAV4 Hybrid este…sau nu! Toyota RAV4 e… un fel de spectacol. Atat in interior, cat mai ales in exterior, Toyota RAV4 te face sa te minunezi.

Te vei minuna de progresul pe care l-au facut japonezii de la prima generatie la actualul RAV4, dar si de cat de silentios poate fi un SUV in oras, de consum, de extrem de multe chestii. Si totusi, Toyota RAV 4 hybrid nu e “masina suprema”. Si nu e nici “nava amiral” a celor de la Toyota. Dar e o masina foarte “misto”.

Hai sa vedem cum e Toyota RAV4

Precizez faptul ca am primit la test versiunea “suprema” in materie de RAV4, adica versiunea Luxury Premium. Evident, aceasta inglobeaza toata tehnologia si toate “gadget-urile” pe care Toyota le monteaza pe RAV4. Asadar, la acestea nu ma voi referi, pentru ca in versiunea “de baza”, ai destule dotari, dar nu stiu cum arata pe masina. Oricum, in general, ati observat ca pe mine altceva ma incanta la masini, mai ales la SUV-uri.

Interiorul Toyota RAV4 2022

Evident e extrem de spatios. La 4.6 metri lungime si 1.8 m latime, ai tot spatiul din lume. Nu sunt eu cel mai solid, insa chiar nu ai cum sa te vaiti de lipsa de spatiu.

Ceea ce imi place la Toyota RAV4 e faptul ca masina nu este un exercitiu de design. Nu incearca sa “epateze”, nu incearca sa impresioneze. Cred ca e singura masina condusa de mine pana acum, in care am simtit ca am spatiu suficient.

Poti gasi un spatiu pentru orice poti avea asupra ta, cand esti sofer sau pasagerul din fata.

Adica: in stanga volanului, in consola ai loc pentru cheia masinii, daca e keyless. Daca nu, acolo iti incape un mobil sau cheile casei sau ce mai vrei sa ai la indemana.

Apoi, sub tableta multimedia ai un alt spatiu. Suficient sa tii doua mobile de dimensiuni rezonabile. Nu mai zic despre faptul ca ai priza pentru bricheta si slot usb. In cazul unei versiuni superioare de echipare ai incarcare wireless. Nu e ca si cum nu mai gasesti asta pe un alt model, dar e foarte ok. De departe, cel mai mult mi-au placut butoanele comenzilor AC si ale comenzilor audio…

Consola centrala mai are spatii pentru doua pahare/ pet-uri de 0.5 litri si mai ales o cotiera cu un urias spatiu de depozitare.

Apoi, vine bonusul:

Un spatiu de depozitare pe intreaga suprafata a bordului, in dreptul pasagerului. Evident ca acolo poti pune orice, mobil, manusi, caciula, chiar orice.

Imi place ca nu folosesc in exces plastic negru (chicios) lucios. De fapt, nu folosesc deloc acea “chestie”.

Plasa de bord e acoperita de un plastic moale, cu un fel de cusatura care “da bine”. Nu e spectaculos precum la Alfa Romeo Stelvio, insa e foarte bine.

Scaunele sunt excelente (precum la toate modelele). Te simti precum intr-un fotoliu confortabil. Nu insist asupra chestiei acesteia pentru ca devin repetitiv.

Concluzionand:

Interiorul Toyota RAV4, e foarte confortabil si util. E genul de interior care mie imi place si pe care l-as vrea la masina mea. Totusi nu as zice ca e vorba despre un interior cu materiale premium, ci doar un interior cu materiale foarte bune.

Evident ca la masina de test am avut piele perforata pe scaune, plafon panoramic cu trapa, parbriz cu degivrare, camere, senzori, sistem audio JBL, inclusiv camera care suplineste oglinda retrovizoare centrala.

Totusi, in versiunea de baza nu cred ca se vor regasi toate aceste dotari, asa ca primordiale sunt utilitatea si confortul interior.

Exteriorul Toyota RAV4 2022

Pe scurt: impunator.

Adica: are forme patratoase care, completate de pasajele rotilor din plastic negru si pragurile cu protectie similara, transmit ideea de forta.

Grila frontala de dimensiuni mari usor contrastanta cu farurile, creaza impresia unei masini “incruntate”, “dure”. Poate chiar arata mai “dura” decat e in realitate. Realitatea e ca are o garda la sol de 19 cm, care te poate scoate din multe necazuri, mai ales daca esti un “urban” care mai iese din cand in cand pe teren accidentat.

Daca stopurile nu ies cu nimic in evidenta, sigur farurile sunt foarte interesante. La impresia asta contribuie si “semnatura” DRL, in forma literei “C”. Forma cu unghiuri ascutite se incadreaza in ideea generala a masinii si contribuie, cum spuneam, la aspectul “dur” al masinii.

Ce nu mi-a placut la caroserie,

Daca mergi prin noroi, mizeria va trece de bandoul de plastic spre interior. Si nu e chiar ok. Adica nu e deloc ok.

In materie de confort,

M-a deranjat destul de mult zgomotul interior. La “galagie” contibuie si insonorizarea specifica japonezelor (mediocra) dar si cutia CVT. In accelerare Toyota RAV4 Hybrid e foarte galagioasa. Abia cand se stabilizeaza viteza si zgomotul se mai potoleste. Cu toate astea, nici dimensiunile exterioare nu sunt de natura a face din RAV4 o masina super silentioasa.

Totusi, in modul EV sau in zona ECO, pe langa un consum excelent, uiti ca esti cu masina. De afara se aude funny, precum metroul, dar din interior zgomotul e insesizabil. Mai mult te va deranja “vecinul de banda”, scuteristul care merge haotic, pentru ca are scuter si e “obligat de lege” sa iti taie calea…

Motorizarea.

La test am avut un motor 2.5 aspirat in combinatie cu 2 (doua) motoare electrice. Cele doua motoare electrice se regasesc unul pe puntea fata si altul pe puntea spate. Asadar tractiunea integrala e mai complexa si probabil mai eficienta decat la alte SUV-uri.

Adica:

Motorul termic are 2498 cmc | 178cp | 221 nm

Motorul electric fata 120 cp | 202 nm

Motorul electric spate 55 cp | 121 nm

In total, ansamblul are o putere maxim declarata de producator de 222 cp. Si la demaraje, indiferent de viteza, ii simti din plin. Indiferent unde esti cu acul vitezometrului, Toyota RAV4 Hybrid, mai gaseste o mica rezerva “sa te ajute”. Nu mai zic de pierderea aderentei sau teren denivelat. Sa ne gandim ca masina are un motor special pentru puntea spate care “actioneaza pentru punea spate”. Nu vreau sa fiu rau, dar numai motorul de pe puntea spate are mai multi CP decat unele automobile care se vand la noi 🙂

Per total e foarte interesant ansamblul motor hibrid, trage foarte bine, nu te omoara impozitul cat te omoara asigurarea obligatorie, care oricum se scumpeste lunar. Alaturi de asigurare, pe mine ma “omoara” cutia CVT… nu mai insist, doar las mai jos putin un filmulet cu modul de functionare. Totusi, dupa aproximativ 300 km mixt, am avut un consum afisat de 6.7 / 100.

Suspensiile sunt excelente.

Filtreaza bine orice fel de denivelare, fie ca esti pe asfalt, fie ca esti in rau. Combinate cu caroseria mare, suspensiile ferme exact cat trebuie contribuie din plin la confortul unui drum spre concediu. Totusi setarea nu e orientata spre “confort exagerat”, ci mentine echilibrul pentru un ritm de deplasare chiar alert, daca ai nevoie.

Daca vreti sa programati un test, aici aveti posibilitatea sa contactati direct un reprezentant de vanzari Toyota

Testul se va desfasura numai daca faceti dovada detinerii unui permis de conducere valabil, alaturi de cartea de identitate.
Datele dumneavoastra personale sunt /vor fi prelucrate in baza regulamentului 2016/CE/679, (GDPR), in sensul ca sunt transmise automat catre reprezentantul producatorului fara a fi stocate pe acest site. Bifand una dintre cele doua optiuni, consideram ca ati fost de acord cu aceasta operatiune. In cazul in care NU SUNTETI DE ACORD ca numarul de telefon sau adresa de e-mail sa fie transmise catre un reprezentant de vanzari in scopul contactarii directe / personalizarii unei oferte, va rugam sa NU continuati completarea si trimiterea acestui formular. Va multumim.