Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

Nissan Qashqai

Nissan Qashqai benzina, pare o masina destul de “musculoasa”, dar nu e nimic spectaculos. Nu te face sa intorci capul dupa ea pe strada. E draguta, chiar fumoasa, dar nu e “wow”. Nu am observat lufturi exagerate, plastic deranjant (la modelul testat) desi pe brosura de accesorii apar multe chestii negru glossy, ceea ce personal apreciez a fi chicios.

Seamana foarte bine cu Renault Kadjar, cu care imparte aceeasi platforma tehnica si pret similar.

Interior:

Spatiu destul de bun in partea frontala, ok in spate, portbagaj…se poate si mai mare. Ma rog, nu mai e multa lume care sa care doi porci si un sac de varza in portbagaj. La bord, povestea se schimba din pacate… conceptual e foarte misto, spatii de depozitare, ceasuri vizibile, butoane mari, asezate la indemana, vizibilitate in partea frontala foarte ok, pentru ca masina e inalta. Montantii “A”, nu ma supara pe viraje, vizibilitate buna.

Tractiunea modelului testat: Fata

Suspensia spate cu bara de torsiune si garda la sol 18 cm, nu e deloc bine pe viraje. Dar numai daca te crezi un Titi Aur intr-o cursa de VTM, sau daca ai avea unde sa “alergi”.
Partea cea mai deranjanta e ca am vazut mult plastic, tare, destul de usor zgariabil. In zona centrala, unitatea multimedia are fata dintr-un plastic negru glossy cum am aflat ca se numeste, care e horror pentru mine. Nu numai ca e neplacut privirii, dar se murdareste permanent, iar daca il cureti “neglijent” se zgarie… minunat…

In rest, designul si ideea, foarte interesante.

E foarte bine ca atat cotiera cat si manerele usilor sunt acoperite cu un material, probabil piele sintetica. E o solutie mai rezistenta la murdarire decat textilul din Honda spre exemplu.
Pozitia de condus e confortabila cel putin pe termen scurt, pentru sofer. Nu stiu cum m-as simti la volan dupa 6-800 km. Desi cei de la vanzari inca aduc in discutie povestea cu “primul cross-over de pe piata”, nu as zice ca sunt si cei mai buni din punct de vedere al calitatii fabricatiei… Nu e rau, nici bine, insa la aproximativ 25000 euro (varianta de top) as vrea ceva mai mult. La 17000 euro, nu am aceleasi pretentii, dar nici nu stiu cum arata interiorul pentru ca nu am avut la dispozitie. Oricum, pe o masina de 1300 kg (ish), tractiune fata, cu motor de 1300 cmc, nu as plati mai mult de 15-16000 de euro.

Motor:

Am vrut varianta “slaba” de la 1.3, 140 cp, 240 nm.
Am primit in schimb varianta de motor cu 157 de cai, 260 nm.

Inteleg ca e cam singurul motor pe benzina pe benzina pe care il vinde Nissan. Dupa mine asta va dauna, pentru ca nu prea ai ce sa alegi. Adica, daca vrei putere, vei cumpara si dotari, astfel ca iti va creste si pretul de cumparare. asta nu e chiar foarte cinstit pentru acela care vrea un motor puternic fara artificii comerciale de cumparare.

“Benzinar cu cuplu de diesel”

Desi doamna asa imi descria motorul, desi cifrele asa arata, in teren parca lucrurile nu sunt chiar asa… si in sens pozitiv si in sens negativ…

La “nu chiar misto”:

Observ ca nu are demarajul in scurt (zvac-ul), precum un diesel.
Pe de alta parte, la 5000 rpm, dieselul era “cu pistoanele prin capota”, pe cand asta micu’ nici macar nu urla cat sa te faca sa dai radioul mai tare…

Mai am senzatia de masina de spalat prezenta la mai toate “subdimensionatele turbo”. 

La Nissan Qashqai e mai putin prezenta.

La pozitiv:

Mai punem banii de taxe si asigurari. Motorul e in patru pistoane, ceea ce e mult mai bine decat cele de 0.9 in trei cilindri. Desi am avut atatia caluti sub capota, parca masina tragea cumva liniar, probabil ca un fel de 1.8 aspirat. Nu e nici rau nici bine, e doar constatarea mai pe ocolite a faptului ca nu poti sa devii un “smecher de semafor”.  Astepti si pleci in rand cu ceilalti daca iti iei Nissan Qashqai (benzina). Asta nu e ceva groaznic, doar sa stii la ce sa te astepti.

Tinta lui NISSAN QASHQAI:

Nu cred ca Nissan Qashqai benzina nu are ca tinta pe cei care cu “15000 de oiro, imi iau un beamve da moare lumea”. De aceea cred ca e foarte putin probabil ca soferul sa sufere din lipsa de demaraj cu fum de se face noapte (dpf off / egr off / itp ok 🙁 ). Oricum, la cat e de inalta, nici nu prea poti sa intri in forta in viraje, ca nu te vad prea bine ca sofer. Asta chiar si numai pentru ca ti-o iei peste cap de la nevasta ca deranjezi pe “ala micu'” care sta linistit pe bancheta din spate, foarte confortabila dealtfel.

Cu toate astea…

NISSAN QASHQAI BENZINA nu te face de ras pe drum asfaltat. Iti da senzatia aia misto ca poti intra cu ea, oriunde, indiferent de teren. Asta poate deveni o problema mai ales daca ai investit numai 17000 intrun “gip” cu tractiune fata…Dar revin si subliniez asta, te simti foarte misto la volan… Pare una dintre masinile inalte foarte confortabile.

Despre de motor:

Nissan  Qashqai benzina – Renault Kadjar, aceeasi Marie, nici macar cu alta palarie.
Informatiile de la Renault si Nissan converg catre faptul ca motorul e nou montat pe masini. In Romania, nu are nicio revizie pana acum, se vinde de prin noiembrie 2018. Se spune ca e dezvoltat in colaborare cu Mercedes si ca a nu e nou, ca e testat pe alte modele, pecum A Klasse si ca e cam foarte bun. Din ce am mai observat e posibil sa il regasim si pe la Jeep.

Ma mai amuza:

Ca atat la Renault cat si la Nissan vorbesc unul de celalalt de parca ar fi cam “cah”, desi ei au aceleasi masini, aceleasi preturi, etc 😂. Motorul nu e foarte nou pe piata, il inlocuieste pe cel de 1.2 Tce, care consuma ulei ca Trabantul pe vremuri, insa rar recunoaste cineva de la dealeri…

In orice caz, mie mi-a placut Qashqai. 

Nu e spectaculos, dar e dragut, o masina destul dezirabila in 15-16000 euro. Mai mult…tine de buget si gusturi…

Concluzia:

As da banii pe asa ceva… dar numai in combinatie cu pretul minim, vopsea nemetalizata si cu discount de program “Rabla”, in final vreo 15500 euro.

Cam atat

Inchei prin a reafirma ca experienta Nissan la Badsi a fost mai mult decat ok, as mai merge si a doua oara.

Credit foto : Nissan.ro.

Am primit preturile de service conform promisiunii, filtre si ulei OEM, aproximativ 1000 de lei. Ce e misto tare e ca au si varianta AM , aprox 750 lei aceeasi revizie, ceea ce e bine…