Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

Ssangyong Korando

Ssangyong Korando mi-a intrat in vizor aproape întâmplător. Inițial l-am remarcat acum vreo câțiva ani, ca alternativa sh pentru o mașină AWD diesel, dar atunci m-am lăsat păgubaș. Bine, mai era și ciudățenia apărută la noi în anii 2000. Era atât de urâtă, încât nu avea cum să nu îți placă :).

Apoi au apărut zvonurile că firma koreană e în faliment. Apoi a fost cumpărată de indienii de la Tata motors, iar mai apoi iarăși s-a vorbit despre iminentul faliment si am abandonat ideea. 

In 2023, Ssangyong Korando a apărut iarăși pe “firmament”. Așa am decis că e cazul să testez mașina pe care o lauda toata lumea pe Youtube si internet. 

Cum toate datele tehnice au fost redate in toate felurile posibile, ma rezum doar la prima impresie si la neajunsurile constatate pe câteva mii de km și câteva zile de utilizare.

Așadar, exteriorul: 

Încă de la prima vedere m-a frapat asemănarea cu VW Tiguan, care, exceptând apartenența la grupul VAG, e foarte ok ca design. Așadar, exteriorul lui Ssangyong Korando e foarte plăcut. E un exterior bărbătesc, fără “fomfleuri” sau artificii de design.

Daca e ceva ce m-ar deranja la exteriorul lui Ssangyong Korando, sunt luminile din spate, care mi se pare că nu se potrivesc in ansamblul mașinii. Parcă sunt putin prea mari, dar e chestie de gusturi. Dar ajută la vizibilitate și sunt cu led.

Oglinzile laterale sunt, la cele mai multe dintre SUV – uri, o oarecare problemă, în sensul că, fie sunt mult prea mici, fie opun o rezistenta prea mare la vânt. Atunci zgomotul în habitaclu e pe măsura. Cumva, coreenii au nimerit dimensiunea potrivita, astfel ca la viteze mărișoare (cam până pe la 130km/h) nu auzi prea mult zgomot în interiorul mașinii. Dacă mă iau după numărul de muște care rămân pe oglinzi după un drum lung, aș zice că antifonarea lui Korando e bună, chiar foarte bună. 

Despre exterior nu prea mai am mare lucru de spus.

E o problema destul de des întâlnită cu capota din fata, care la viteze de peste 120-130 km/h, se mișcă destul de urât în mers. Pare ca e o deficienta de proiectare, pe care service-urile mărcii încearcă sa o rezolve. Aceasta mișcare am mai întâlnit-o și la alte modele ale altor mărci, însa nu era atât de evidentă. Nu cred sa afecteze siguranța în deplasare, dar e deranjant. 

Ușile se închid bine și ușor, dau senzația aceea de ușă plină de mașină robustă, bine construita și insonorizata. Mașinile din zilele noastre au sunetul acela de “tabla goală” si trebuie sa trântești sănătos ușa când vrei să se închidă. La Korando nu e necesar să trântești ușa. Și asta îmi place.

Ce mai trebuie amintit în legătură cu ușile, este faptul că mânerele exterioare ale ușilor (capacele din plastic) au un joc lateral nefiresc, care nu se poate repara și se amplifică odată cu trecerea timpului. Se poate contracara printr-o deschidere ceva mai atentă a ușilor.  Cel putin, asta am observat eu la modelul de test.

La interior

Portbagajul e spatios sau mic, in functie de nevoile personale. Daca te iei dupa “standardele clasei”, e mediu. Totusi la un drum ceva mai lung, simti nevoia se spatiu suplimentar.

Etajarea spațiului din portbagaj e un aspect ok, dar nu e o noutate extraordinară. În plus, când strângi “podeaua fragmentabilă”, câștigi adâncime, dar pierzi puțin spațiu în lungime spre bancheta din spate.

Overall, dacă faci trecerea de la o mașină mai mică, gen Hyundai Kona, e ok. Dar dacă vei compara cu un Kuga, spațiul va fi foarte mic, prin comparație. Dar acesta e un aspect ce tine foarte mult de ceea ce vrei să transporți cu Ssangyong Korando.

E interesant totuși cum respectiva podea e formată din doua părți care pot fi fixate vertical, pentru a depozita lucruri ceva mai înalte, dar nu foarte late. Overall e o idee bunicică, dar nu se compară cu megaboxul de la Ford Puma.

Tot in portbagaj vei găsi si o priză de 12V și niște mini cârlige pentru cumpărături, integrate în capitonajul din plastic. Sunt bune totuși si poți agăța plasa cu roșii de la piață :).

Pe perioada utilizării plasticul nu s-a zgâriat aproape deloc și îmi lasă impresia ca va rezista în timp.

Habitaclul

Aici e vorba despre mixed feelings. Ssangyong Korando, îți oferă destul spațiu și materiale îmbinate bine.

Nu am observat spații mari intre piesele componente, dar materialele folosite sunt, unele plăcute la atingere, iar altele ar fi de dorit să fie ceva mai bune. Dar cu toate acestea, nu sunt urâte (rău) și mai ales nu fac zgomotul cunoscut drept “greierași” în mers. Observăm în partea superioară o spumă moale, ok la atingere, apoi plastic lucios mult și apoi un plastic tare și rigid.

De departe cel mai urât e plasticul lucios, dar din fericire am reușit să nu il zgârii aproape deloc. Totusi, in ansamblul final, plasticul e montat unde trebuie si destul de ok.

Ca inconvenient amintesc faptul că in soare, cumva se reflecta lumina exact in ochii șoferului. Și nu e o întâmplare, ci e plasticul lucios de pe consola centrală, din jurul levierului schimbătorului de viteze, mărginit de o bandă argintie. Bine, nu e un capăt de țară, dar e ușor deranjant, pe lumină puternică.

Acesta este un aspect care pe mine unul mă deranjează, dar dacă nu mai suport, montez o folie mată și rezolv problema relativ ușor.  

Legat de plasticul din zona inferioară a bordului și a panourilor de usi, se observă că, desi e destul de ieftin, acesta este foarte ușor de curățat și nepretențios la atingerile involuntare cu pantofii plini praf sau de noroi.

In rest, bordul pare clasic, fara “artificii de design”. Din nou mi se pare că “aduce” a Tiguan.

Uitându-ma la alte modele mai “moderne”, as zice ca mi-a lipsit ușor tableta “înfiptă în bord”, despre care tot am scris de rău de-a lungul vremii. Practic, in momentul in care ai nevoie sa vizualizezi o informație de pe consola de bord, vei îndepărta privirea de la drum. 

Legat de consola centrala, trebuie menționat faptul că rezoluția unității multimedia e chiar slabă. Nu e îngrozitoare dar nu e la nivelul actual de calitate a imaginii. In rest, iși face treaba cu brio, mai ales că mașina are cameră video pentru mersul înapoi.

Comenzile pentru aer condiționat și reglarea fluxului de aer, arată și funcționează excelent. Nu au joc deranjant, timp de răspuns minim. E un ansamblu de comenzi foarte reușit, mai ales că Ssangyong Korando are numai comenzi fizice.

Atât cotiera centrală cât și mânerele ușilor față și spate sunt capitonate cu un material ce imită pielea, moale și confortabil pentru cotul gol, dar și ușor de curățat.

Îmi place destul de mult, consola centrală, în varianta cu tracțiune integrală AWD. Are spații de depozitare suficiente și poziționate la îndemână. Schimbarea modurilor de condus și blocarea diferențialului central se face din același schimbător, de tip rotiță.

Legat de modurile de condus, in varianta cu cutie manuală, Korando are un mod denumit “normal” și unul denumit “sport”. Nu am observat nicio schimbare în dinamica mașinii. Direcției care devine ceva mai fermă, poate și pentru că e în concordanță directă cu viteza de deplasare.

Cum se conduce SSangyong Korando

Pe scurt, bine. În detaliu, lucrurile sunt nuanțabile. Avem de-a face cu o caroserie voluminoasă și destul de grea cu un motor de cilindree relativ mică. Totuși, motorul e de o cilindree medie, în zilele noastre, cu 4 cilindri in linie, care generează 163 cp.

La cutia manuală, mașina beneficiază de un cuplu maxim de 280 nm, iar la cutia automată Aisin de generația a 3 a, un cuplu maxim de 260 nm. E un cuplu bun, o putere decenta, dar în oraș se simte turbolag-ul.

Pentru un demaraj decent ai nevoie de turație. Când scriu demaraj, nu mă gândesc la “liniuțe” sau ruperea aderenței, deși mașina poate face asta. Mă refer strict la mers normal sau cel mult un mers alert.

Scaunele sunt confortabile pentru toti pasagerii. Cel putin in versiunea denumita “Premium”, unde ai si reglaj lombar ca șofer, chiar stai bine si pe distante lungi. La scaunele fără reglaj lombar ai nevoie de un “ajutor”, pentru suportul la care fac referire, dar overall, e comoda. Susținerea laterala e si ea buna, nu perfectă.

Ssangyong Korando e o mașină stabila pe viraje.


Asta se datorează, probabil si suspensiei independente pe puntea spate, dar si anvelopelor foarte late, in incongruenta cu trendul actual. Are niște anvelope “sănătoase”, 235 / 55 R18, inca de la versiunile medii de echipare. Bine, nici cele basic nu sunt de “lepadat” , adica 225 / 60 R17. Asta imi place, chiar mai mult. Bine, probabil ca si aceste dimensiuni de anvelope “contribuie” la consumul ceva mai ridicat al masinii. Dar macar te simti bine pe drumuri virajate, cu limitele specifice unui suv cu o garda la sol marisoara.

Și totuși, Ssangyong Korando nu te face de râs.

Mașina se deplasează frumos și accelerează bine, atunci când deja te-ai obișnuit cu modul în care accelerează. Această deplasare a caroseriei destul de grea se face cu un consum de combustibil destul de mare, nefiind ajutată de vreo baterie sau motor electric. La drum, dacă vei vrea să faci o depășire “în scurt”, ai putea avea o problemă, dacă ești în viteza a 5 a sau a 6 a. Obligatoriu va trebui să retrogradezi minim în viteza a 4 a, mai ales dacă te afli în urcare. Dar, repet, te poți deplasa foarte bine cu Ssangyong Korando, mai ales dacă nu încerci “să fii vitezoman”.

Un alt lucru pe care mi l-aș fi dorit de la coreeni, ar fi fost o cutie manuală de viteze, ceva mai precisă. Nu susțin că actuala cutie de viteze este imprecisă ori nu o poți folosi, dar se poate și mai bine, după cum am văzut la alți producători. Dar revin și spun că e o cutie decentă, care însă nu favorizează un condus sportiv. De fapt, asta e toată problema acestei cutii de viteze. Cum Korando nu e o mașină sport, cutia de viteze manuala nu e greu de operat și condus.

În final

Dacă vrei o alternativă de SUV construit corect, fără probleme majore, la un preț decent, Ssangyong Korando e ceea ce cauți. Dacă vrei sportivitate superioară sau opulență, trebuie să cauți în altă parte, Korando nu e mașina pentru tine.

Ssangyong Korando e o mașină pe care o cumperi cu mintea nu cu sufletul. Nu te face sa tresari când o vezi, nu ai fantezii cu ea, dar vei aprecia o garanție de 5 ani si încă 5 cu anumite excluderi, in limita a 150000 km.

In curând am sa postez si un video cu Korando.
Nota: fotografiile nu imi aparțin, drepturile de autor apartin proprietarilor de fapt.