Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.
Experiența de achiziție a mașinii noi la un alt nivel.

Ssangyong Timișoara

Când ai o singură reprezentanță într-un oraș, indiferent de marcă lucrurile sunt destul de complicate. Atunci când la dealer nu găsești oameni suficient de amabili și / sau cu chef de muncă, ai o mare problemă. 

Cum se manifestă asta? Haideți să vedem în continuare. 

La Timișoara, Ssangyong vinde numai un singur dealer, normal. Oamenii au intrat de curând în rețeaua de dealershipuri din România. Teoretic, asta nu poate fi decât bine pentru clienți, care și așa sunt destul de puțini, raportat la alte mărci care se comercializează în țară. 

Problema mea a apărut la câteva sute de km ai mașinii, fiind, evident de fabricație, deci obiectul garanției. Fiind pe drum de plecare din România, am sunat la Ssangyong Timișoara pentru programare, cu modificarea programului și traseului propriu. 

Programarea telefonică a decurs relativ ok. Bărbatul de la celălalt capăt al firului m-a programat, deși mai mult forțat cumva de principiul de a nu spune nu clientului, probabil.

Bun, am ajuns acolo, pe la ora 13.00. 

Era relativ târziu, dar nu imposibil de stabilit dacă defecțiunea e una gravă sau „mai merge si așa”. La recepție am lăsat autovehiculului și ne-am pus pe așteptat pentru că respectivul service e undeva destul de departe de orice zonă cât de cât comercială. 

A durat vreo 35-40 de minute să intre mașina în hala de service. Precizez că e singurul service vizitat curând unde nu am putut vedea ce se întâmplă cu mașina. Poate nu am căutat suficient, dar unde ne-am așezat noi nu aveam această posibilitate.

După vreo 10, maxim 15 minute, mi se întoarce cetățeanul de la recepție cu mașina comunicându-mi sec faptul că din cele două probleme semnalate, una nu se manifestă deși i-am prezentat cel puțin 3 filmări cu aceasta (?!?!?!) , iar despre cealaltă problema a zis că i s-a comunicat din service că “așa fac toate”, deci nu am de ce să îmi fac griji. În plus nu am primit nicio hârtie, darămite document oficial din care să rezulte că mașina a fost verificată sau măcar că a fost acolo. ( notă de intrare în service și raport de verificare, generat automat de computerul care verifică problema semnalată)

Ce s-a întâmplat de ulterior

De obicei nu mă prezint nicăieri fără a mă informa cât de cât legat de problema. deci știam că problema la care am făcut referire se poate rezolva decent și în timp relativ scurt. 

Evident că “am luat foc” și am început să pun întrebări cu “dovezile pe masă”.  În acel moment, a intervenit un alt cetățean care s-a recomandat ca fiind directorul de service de la Ssangyong Timișoara. 

  • Referitor la problema 1 (martor airbag aprins) a comunicat că la testerul lor defectul semnalat nu se manifestă, deci pentru ei nu există
  • Referitor la problema 2 (capota fata cu vibrații nefirești in mers),  am crezut că fac atac cerebral.
  • În anul de grație 2023, omul îmi comunică faptul că așa fac toate, că mașina e SUV și că are capota prea mare ?!?!?!.
  • Ba chiar a fost atât de convins de afirmația sa, că era dispus să mergem în test cu orice mașină din curte.
  • În mod evident, am comunicat pe un ton mai apăsat că mă voi adresa importatorului, ceea ce am și făcut de altfel.
  • După o lipsă de câteva minute, domnul director a revenit comunicându-mi că este o notă internă despre care nu avea cunoștință. 

Micro – evaluare a credibilității afirmațiilor domnului director.

Dacă el, ca director, nu știe despre ce se întâmplă în lumea mașinilor pe care se presupune că le readuce în starea inițială,  ce să mai zic de un simplu angajat pe acolo? 

Varianta posibilă ar fi că omul a fost în concediu, abia venise la muncă în vinerea aia in care eu am fost la ei. Totuși eu știam despre respectivul document de ceva vreme, adică o perioadă mai mare decât cel mai lung concediu de odihnă posibil. 

Varianta probabilă ar fi că, fiind vineri, perioadă de concedii, oameni puțini la muncă, nu avea „timp” de mine. S-o fi gândit că îmi închide gura cu o vorbă de mecanic din anii 90, pe care eu să nu o pot contesta. 

Varianta reală pe care am aflat-o întâmplător, ar fi că momentan nu au spațiu suficient pentru service cu atâtea mărci în portofoliu, dar sunt în dezvoltarea spațiului pentru service.

Concluzie

UNII (nu toți) reprezentanți ai mărcilor (și nu e numai acest caz) consideră că noi, clienții, suntem niște fraieri care merită să fie tratați superficial și cu aroganță, numai pentru că sunt singurii din zona respectivă. 

Deși acesta nu este un caz izolat, nici nu pot generaliza situația. Totuși că sunt destui oameni bine pregătiți și amabili, care fac tot ce ține de ei pentru a rezolva problemele mai mari sau mai mici ale mașinilor noi. 

NU cred că voi mai merge pe acolo vreodată. Excepție fac unele situații de “viață și de moarte” care să facă obligatorie o vizită la ei în service. De altfel, ultima dată când am sunat (de curiozitate) pentru o revizie mi-au dat un termen de intrare în service exagerat de mare. Poate toate mașinile din județul Timiș erau la ei la reparat, cine știe? 

Later edit:

Într-un fel îmi pare rău că a trebuit să scriu acest articol. Asta, pentru că am găsit la vânzări Fiat niște tipi foarte amabili și ok.

Dar dat fiind faptul că realitatea mea a fost în acest fel și faptul că lipsa spațiului nu justifică nici măcar parțial atitudinea domnului de la service, am ales să postez acest articol.